Новогодишњи програм у ДКЦ-у НАЈГЛЕДАНИЈИ ФИЛМОВИ У 2015

09.01.2016-10.01, 13:07.
blank-image

18:00 ЛЕВИЈАТАН, режија Андреј Звјагинцев 20:30 ФЕНИКС, режија Кристијан Пецолд
18:00 ЛЕВИЈАТАН (Русија) 2014. 140`
Коља живи у малом граду у северној Русији, на обали Баренцовог мора. Он има сопствену аутомеханичарску радњу која је смештена одмах до куће у којој живи са својом младом супругом Љиљом и Ромком, сином из претходног брака. Међутим, градоначелник намерава да му узме посао, кућу и земљу. Испрва покушава да све то откупи од Коље али овај не може да замисли да остане без свега тога у чему се родио, са чим је одрастао и што је стекао. То нису само земља и фирма већ и лепота, сећања, једоставно цео живот. Зато у помоћ позива адвоката из Москве. Када увиди да Коља нема намеру да прода сву имовину градоначелник постаје агресивнији и открива широку лепезу своје моћи засновану на спрези са полицијом, судством, црквом…
Инспирисан истинитом причом Марвина Химејера из америчкг градића Гренбија у држави Колорадо, “Левијатан” је модерна руска верзија библијске “Приче о Јову” примењива , читљива и могућа на свим меридијанима.

20:30 ФЕНИКС, (Немачка), 2014. 98 мин
Убрзо после 2. Светског рата Јеврејка Нели се враћа у Немачку, обележена тешким повредама лица које је претрпела у концентрационом логору. Њен бивши муж Џони ни не слути да је она преживела. Нели трага за њим, иако ју је он некада издао нацистима, у шта је њена пријатељица Лене готово убеђена. Џони је не препознаје, међутим, једино примећује сличност коју жели да искористи: Нели би требало да игра улогу његове супруге како би дошао до иметка оне за коју се верује да је мртва. Феникс говори о немогућем повратку кући и, по свему судећи, заувек изгубљеном идентитету.

Loading...