Најавни концерт фестивала „Дани оргуља – Dies organorum“, Морис Клемент (Луксембург)

15.06.2017, 20:00.

Сарадња са Фестивалом ране музике ове године се огледа у заједничкој организацији концерта Мориса Клемента, резиденцијалног оргуљаша Луксембуршке филхармоније, као тачка програмског пресека два фестивала – концерт је саставни део програма Фестивала ране музике, а уједно и најавни програм фестивала „Дани оргуља – Dies organorum“.

12. београдски међународни Фестивал ране музике ће се ове године одржатио од 10. до 25. јуна и угостиће многе домаће и стране музичаре и ансамбле. Концерт луксембуршког оргуљаша Мориса Клемента у оквиру овог Фестивала, а којим уједно најављујемо почетак 17. међународног фестивала Дани оргуља – Dies organorum је начин да се два фестивала удруже око заједничких идеја и циљева и допринесу промоцији музике високог квалитета и културе уопште.

Цена карте за концерт је 300 динара.

Програм:
Ђовани де Мак
Capriccio sopra re fa mi sol

Ђироламо Фрескобалди
Toccata Primo (2do libro)
Toccata Quarta (2do libro)

Тарквинио Мерула
Capriccio cromatico del primo tono

Матијас Векман
Токата ин де

Јохан Јакоб Фробергер
Fantasia sopra ut, ré, mi, fa, sol, la

Хенри Персел
Voluntary in G

Георг Бем
Vater unser im Himmelreich
Partite sopra Wer nur den lieben Gott lässt walten

Дитрих Букстехуде
Ciaccona in e BuxWV 160
Canzona in C BuxWV 166
Toccata in F BuxWV 156

Биографија:
Након завршених студија на конзерваторијумима у Луксембургу, код Алана Вирта и Жана Ферара, и Бриселу код Беноа Мернијеа, Морис Клемент је наставио студије оргуља код Жана Боајеа на Цонсерватоире Натионал Супéриеур де Мусиqуе де Лyон (Високи национални конзерваторијум за музику у Лиону). Ова сарадња је била пресудна и коренито је утицала на Клементову музичку каријеру. Овај награђивани оргуљаш је усавршио своје свирање кроз константан дијалог са инструментом. Имајући у виду да музика није стандардизована уметност, већ елементарна манифестација људског живота, Морис Клемент покушава да помоћу ње пренесе своју веру у истину и лепоту. У својој интерпретацији тежи да уједини музичку суштину и форму, дух и осећајност, контемплацију и страст. За њега је импорвизација, како на оргуљама тако и на клавиру, основни извор креативности и предивно поље за експериментисање. Она му омогућава да живи музику у свој својој непосредности. Морис Клемент изражава своју љубав према класичној музици и импровизацији кроз концертне и педагошке активности. На бројним радионицама и курсевима које одржава труди се да подстиче комбиновање музичке имагинације, стварања и интерпретације, притом наглашавајући присутност и непосредност. Упоредо ради као професор оргуља и импровизације на Цонсерватоире де Мусиqуе ду Норд у Луксембургу. Тренутно је резиденцијални оргуљаш Луксембуршке филхармоније и редовно наступа са музичарима као што су перкусиониста Мартин Грубингер и трубачица Тине Тинг Хелсет. Као солиста наступао је на међународним фестивалима у Њујорку, Вашингтону, Чикагу, Минеаполису, Паризу, Лиону, Бриселу, Цириху, Минхену, Штутгарту, Лајпцигу, Бечу, Инсбруку, Прагу, Милану и Копенхагену.

Концерт се реализује захваљујући организацији music:LX

Loading...