Фестивал савременог шпанског филма ШПАНСКИ МЕТАР 2017

27.05.2017-02.06, 15:49.
blank-image

Ана Белан, једна од омиљених шпанских глумица, добитница почасне филмске награде „Гоја“ за допринос шпанској кинематографији, биће гошћа јубиларног, десетог издања фестивала „Шпански метар“ који ће се од 21. маја до 1. јуна одржати у Београду.
Овогодишњи „Шпански метар“, који по десети пут слави филмску уметност на шпанском језику, кроз пратећи програм „Почасне Гоја награде“ (Гоyа де Хонор) подсетиће домаћу публику на незаборавне филмове ове уметнице која је на јединствен начин током вишедеценијске каријере спојила филм, позориште, музику, политику… Шпанска академија за филм одлучила је да почасно признање ове године додели управо Ани Белен, наводећи да је реч о глумици чији је рад обележио бројне генерације и која је после толико година једно од заштитних лица, али и гласова шпанског филма.
„Ова награда начин је на који су ми моје бројне колеге поручиле да ме воле, да ме цене и то је оно што код мене буди највише емоција: знајући да мисле на мене осећам се као да сам део велике филмске породице“, изјавила је Белен када је сазнала да је управо она добитница почасног признања Гоја. Према њеним речима, када је направила прве филмске кораке као девојчица није ни слутила да ће имати раскошну каријеру коју ће са сваким новим филмом пратити топао пријем код публике.
„Гледаоци су ми дали нешто што нисам могла ни да замислим. Из филма у филм, они те примају у свој живот и проводе са тобом своје време, на чему сам им веома захвална“, додаје Белен.

Пратећи програм десетог „Шпанског метра“ посвећен Ани Белен биће одржан од 21. до 24. маја у Југословенској кинотеци. Циклус ће у недељу, 21. маја у 19 часова отворити филм „Дом Бернарда Албе“ (1987), а публика ће наредних дана моћи да погледа чувена остварења „Патња“ (1974), „Петиција“ (1976), „Демони у башти“ (1982) и „Љубав озбиљно штети здрављу“ (1996). На затварању циклуса Ани Белен биће уручен Златни печат Југословенске кинотеке, који су раније ове године добили и шпански редитељи Карлос Саура и Фернандо Труеба.

Званичан програм фестивала Шпански метар 2017 почиње у петак 26. маја у Дворани Културног центра Београда.

Пројекције у Дворани културног центра Београда су у 19:00 и 21:00сат. Сви филмови су титловани на српски језик. Карте се могу купити на билетарници ДКЦ-а од 16 до 21 сат.

Детаљан програм десетог „Шпанског метра можете пратити на сајту www.спанскиметар.рс као и на фејсбук страници Института Сервантес.

Loading...