blank-image

На овогодишњој изложби ART&SCIENCE, у оквиру пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке, Центар за промоцију науке представлја рад уметника који на иновативан и експерименталан начин третирају и примењују фотографску слику у научно-технолошком, социјалном и културном контексту 21. века.
Изложба која је наишла на изузетан пријем прошле године, када је први пут организована, овога пута биће доступна на неколико локација: у галерији Подроом и галерији Артгет у КЦБ-у, у Галерији науке и технике САНУ, и на другим локацијама у неколико градова Србије, а окупиће бројне домаће и иностране уметнике.
Друго издање Арт + Сциенце програма у Србији публици ће представити двадесетак домаћих и страних уметника, а први пут учествују и уметници далеких култура и сензибилитета попут Јужне Кореје и Перуа, као и победници једног од четири позива на глобалном нивоу – немачка група Квадратуре.
У односу на претходну годину, овогодишњи програм је прерастао у истински фестивал уметности и науке, уз основну идеју да се повежу досад ретко или тешко повезиве појаве, као и да се детектују и прикажу концепти актуелни за време и друштвене оквире у којима живимо.
Након три године трајања пројекта и три циклуса резиденцијалног програма као награде за најуспешније, уметници активни на широком полју дигиталне уметности, студенти уметничких факултета и они који експериметишу у раду с новим медијима позвани су током прошле године да се пријаве за четврти круг конкурса у оквиру пројекта Европске мреже дигиталне уметности и науке (Еуропеан Дигитал Арт анд Сциенце Нетwорк ), на коме је Центар за промоцију науке један од партнера.
Док је на глобалном нивоу главна награда боравак у Европској свемирској агенцији (Еуропеан Спаце Агенцy, ЕСА) – на локалном нивоу бирају се креативни и аутентични радови који ће бити продуцирани и изложени на Арт + Сциенце изложби у Културном центру Београда.

Победници другог циклуса националне селекције су млади уметници Исидора Тодоровић и Марија и Милан Личина. Они ће, уз помоћ Центра за промоцију науке, поред финансијске, добити и менторску подршку за реализацију свог уметничког рада инспирисаног научним феноменима. Научни ментор овим уметницима је др Драгана Илић, доценткиња на Математичком факултету Универзитета у Београду.
Координатор пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке је Арс електроника из Линца (Арс Елецтроница), а поред Центра за промоцију науке из Београда, партнери су и Сајенс гелери из Даблина (Сциенце Галлерy), ЏиВи Арт из Лондона (ГВ Арт), Лаборал из Хихона (ЛАБорал), Етопија из Сарагосе (Етопиа), галерија Капелица из Љублјане и ДИГ галерија из Кошица.
Поред два премијерна рада националне селекције, биће изложено и петнаестак радова гостујућих уметника.
——
Као најава изложбе ART&SCIENCE, у излогу новоотвореног Научног клуба Београд, у Улици кралја Петра 46, изложен је рад „После сигурности“ уметничке групе Каркатаг из Београда.

ПРОГРАМ
06/04: Каркатаг: Фром Сафетy то Wхере? (ЦПН Сциенце Цлуб)
24/04, 12.00: Мастер цласс: Qуадратуре (Фацултy оф Пхилологy анд Артс Крагујевац)
25/04, 17.00: Пресентатион оф тхе Qуадратуре гроуп (Университy оф Артс Белграде)
26/04, 12.00: Мастер цласс: Алеx Гуевара, Перу, Германy (Фацултy оф Дигитал Артс Белграде)
27/04, 13.00: Мастер цласс: Схинсеунгбацк Кимyонгхун (Университy оф Артс Белграде)
27/04, 20.00: Арт & Сциенце Церемониал Опенинг (Тхе Цултурал Центре оф Белграде Мовие Тхеатре)
Орбитс бy Qуадратуре ливе
Унит бy Алеx Гуевара ливе
28/04, 11.00: Мастер цласс: Схинсеунгбацк Кимyонгхун (Ацадемy оф Артс Нови Сад)
12.00: Пресентатион оф тхе Артистс: Саша Спачал & Анил Подгорник (КЦБ Подроом Галлерy)
17.30: Артистс Талк: Алеx Гуевара анд Гуиллермо Цасадо (Институте Цервантес Белграде)
19.00: Тхе Опенинг оф тхе Еxхибитион Универсал Објецтс бy Тања Вујиновић (Галлерy оф Сциенце анд Тецхнологy САСА, Белграде)
29/04, 10.30: РобоАцтион ливе: Драган Илиц (Артист’с Студио, Ритопек)
04/05, 14.00: Арт & Сциенце @ Радиоапарат (радиоапарат.цом)
09/05, 18.00: Гуидед тоур: Добривоје Лале Ерић, пројецт’с манагинг дирецтор (Тхе Цултурал Центре оф Белграде)
11/05, 19.00: Унфлаттенинг панел дисцуссион (КЦБ Артгет Галлерy)
13/05, 20.00: Тхе Цхант оф Прото-Алцхемистс ливе, Добривоје Милијановиц (Сербиа), Цхрис Бруцкмаyр (Аустриа) & Сиегмар Аигнер (Аустриа) (ЦПН Сциенце Цлуб, Белграде)
16/05, 18.00: Гуидед тоур, Слободан Цоба Јовановић, пројецт’с артистиц дирецтор (Тхе Цултурал Центре оф Белграде)
20/05, 12.00 А+С ЦРЕАТИОНС: ливе ацт оф тхе пупилс фром примарy сцхоолс ”Бранислав Нушић” (Белграде) анд ”Петро Кузмјак” (Руски Крстур) (ЦПН Сциенце Цлуб)
12.00 А+С Артеду wорксхоп (Тхе Цултурал Центре оф Белграде)
18.00: А+С М3 Ноцтурнал Програм фор Мусеум Нигхт (Галлерy оф Сциенце анд Тецхнологy САСА)
23/05, 19:00: Ман Мацхине, ЦПН А+С Панел Дисцуссион (Студентс’ Цултурал Центре, Белграде)
25/05, 18.00: А+С 2017 анд тхе Даyс оф Кореан Цултуре (ЦПН Сциенце Цлуб)

Loading...