ПостФЕСТум у Дворани Културни центар Београда

06.03.2017, 12:13.
blank-image

45. Међународни филмски фестивал ФЕСТ – програм на БИС

17.00 – ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН
Режија: Гастóн Дупрат, Мариано Цохн
Улоге: Осцар Мартíнез, Дадy Бриева, Андреа Фригерио, Нора Навас, Густаво Гарзóн

Аргентински писац Данијел Мантовани, добитник Нобелове награде за књижевност, живи у Европи последње три деценије. У својим романима приказује живот у Саласу, месту где је рођен и где се није враћао од ране младости. Локална власт Саласа га позива да прими најпрестижније признање у граду – орден истакнутог грађанина. Ово путовање би требало да буде тријумфалан повратак у место рођења, путовање у прошлост да би поново срео пријатеље, старе љубави и пејзаже своје младости, али изнад свега путовање у срце своје књижевности, у извор своје инспирације. Када стигне тамо, потврдиће се Мантованијеве склоности које га вежу за Салас, али и апсолутне разлике које ће га брзо претворити у страни, реметилачки елемент живота у граду. Топлина малог града ће нестати када супротности почну да се повећавају, достигавши тачку без повратка, која ће откирти две неспојиве перспективе света.

19:30 – ПОВРАТАК У МОНТАУК
Режија: Волкер Сцхлöндорфф
Улоге: Стеллан Скарсгåрд, Нина Хосс, Ниелс Ареструп, Сусанне Wолфф, Бронагх Галлагхер

Писац Макс Цорн долази у Њујорк ради промоције свог најновијег романа, у коме говори о својој неуспелој љубавној вези у овом граду 17 година раније са Немицом Ребеком, која живи у САД. Његова млада жена Клара се бави припремом америчког издања његове књиге. Макс је несумњиво потајно гајио осећања према Ребеки од кад су се растали, али је био убеђен да је никад више неће видети и да он то и не жели. Међутим, двоје бивших љубавника се случајно поново срећу и одлучују да оду у Монток, удаљену рибарску луку на Лонг Ајленду, где се некад разбуктала њихова страст – место наде и успомена, у коме откривају оно што је најважније у животу.

22:00 – ТОПЛОТНИ УДАР
Режија: Аргyрис Пападимитропоулос
Улоге: Макис Пападимитриоу, Елли Трингоу, Милоу Ван Гроессен, Дими Харт
Главни јунак је интровертни, несрећни и успавани мушкарац у четрдесетим годинама, Костис, који почиње да ради на грчком туристичком острву Антипарос као лекар. Са доласком лета, острво се претвара у популарно, дивље место за одмор, са нудистичким плажама и Иудим журкама. Костис упознаје групу младих туриста – деветнаестогодишњу Ану и њене пријатеље, који га извлаче из његове љуштуре и воде у провод. Костис је занесен лакомисленом, необузданом Аном, која живи у свету без одговорности, препуштајући се хедонизму. Слеп од жеље да побегне од своје свакодневице средовечног човека, Костис покушава да живи декадентним животним стилом, али сурова стварност његове опуштене, бледе коже насупрот златном тену Ане и њених пријатеља само је почетак његове пропасти.
Овај трагикомичан филм вешто спаја два веома различита света – туриста који се безбрижно опијају и очајничку усамљеност човека који се снажно суочава са почетком кризе средњих година.

Loading...