PostFESTum u Dvorani Kulturni centar Beograda

06.03.2017, 12:15.
blank-image

45. Međunarodni filmski festival FEST – program na BIS

17.00 – POČASNI GRAĐANIN
Režija: Gastón Duprat, Mariano Cohn
Uloge: Oscar Martínez, Dady Brieva, Andrea Frigerio, Nora Navas, Gustavo Garzón

Argentinski pisac Danijel Mantovani, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, živi u Evropi poslednje tri decenije. U svojim romanima prikazuje život u Salasu, mestu gde je rođen i gde se nije vraćao od rane mladosti. Lokalna vlast Salasa ga poziva da primi najprestižnije priznanje u gradu – orden istaknutog građanina. Ovo putovanje bi trebalo da bude trijumfalan povratak u mesto rođenja, putovanje u prošlost da bi ponovo sreo prijatelje, stare ljubavi i pejzaže svoje mladosti, ali iznad svega putovanje u srce svoje književnosti, u izvor svoje inspiracije. Kada stigne tamo, potvrdiće se Mantovanijeve sklonosti koje ga vežu za Salas, ali i apsolutne razlike koje će ga brzo pretvoriti u strani, remetilački element života u gradu. Toplina malog grada će nestati kada suprotnosti počnu da se povećavaju, dostigavši tačku bez povratka, koja će otkirti dve nespojive perspektive sveta.

19:30 – POVRATAK U MONTAUK
Režija: Volker Schlöndorff
Uloge: Stellan Skarsgård, Nina Hoss, Niels Arestrup, Susanne Wolff, Bronagh Gallagher

Pisac Maks Corn dolazi u Njujork radi promocije svog najnovijeg romana, u kome govori o svojoj neuspeloj ljubavnoj vezi u ovom gradu 17 godina ranije sa Nemicom Rebekom, koja živi u SAD. Njegova mlada žena Klara se bavi pripremom američkog izdanja njegove knjige. Maks je nesumnjivo potajno gajio osećanja prema Rebeki od kad su se rastali, ali je bio ubeđen da je nikad više neće videti i da on to i ne želi. Međutim, dvoje bivših ljubavnika se slučajno ponovo sreću i odlučuju da odu u Montok, udaljenu ribarsku luku na Long Ajlendu, gde se nekad razbuktala njihova strast – mesto nade i uspomena, u kome otkrivaju ono što je najvažnije u životu.

22:00 – TOPLOTNI UDAR
Režija: Argyris Papadimitropoulos
Uloge: Makis Papadimitriou, Elli Tringou, Milou Van Groessen, Dimi Hart
Glavni junak je introvertni, nesrećni i uspavani muškarac u četrdesetim godinama, Kostis, koji počinje da radi na grčkom turističkom ostrvu Antiparos kao lekar. Sa dolaskom leta, ostrvo se pretvara u popularno, divlje mesto za odmor, sa nudističkim plažama i Iudim žurkama. Kostis upoznaje grupu mladih turista – devetnaestogodišnju Anu i njene prijatelje, koji ga izvlače iz njegove ljušture i vode u provod. Kostis je zanesen lakomislenom, neobuzdanom Anom, koja živi u svetu bez odgovornosti, prepuštajući se hedonizmu. Slep od želje da pobegne od svoje svakodnevice sredovečnog čoveka, Kostis pokušava da živi dekadentnim životnim stilom, ali surova stvarnost njegove opuštene, blede kože nasuprot zlatnom tenu Ane i njenih prijatelja samo je početak njegove propasti.
Ovaj tragikomičan film vešto spaja dva veoma različita sveta – turista koji se bezbrižno opijaju i očajničku usamljenost čoveka koji se snažno suočava sa početkom krize srednjih godina.

 

Loading...