Koncert violončeliste Vladimira Pavlovića i pijanistkinje Jelene Bajić

06.03.2017, 21:00.
blank-image

Na programu su dela Šumana i Griga.

Program:
Robert Šuman             
Kreisleriana, op. 16
Äußerst bewegt u de–molu
Sehr innig und nicht zu rasch u Be–duru
Sehr aufgeregt u ge–molu
Sehr langsam u Be–duru
Sehr lebhaft u ge–molu
Sehr langsam u Be–duru
Sehr rasch u ce–molu
Schnell und spielend u ge–molu

Edvard Grig                
Sonata za violončelo i klavir u a–molu, op. 36
Allegro agitato    
Andante tranquillo    
Allegro – Allegro molto e marcato

Biografije:
Vladimir Pavlović (Beograd) je završio MŠ Stanković, a srednje i visoko obrazovanje je stekao u Moskvi na Koledžu u klasi prof. Galine I. Zubareve i na Akademiji Gnesin kod prof. Borisa I. Talalaja, koji je bio asistent M. Rostropoviča. Magistrirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Imre Kalmana. Osvajao je prve nagrade na saveznim, republičkim i međunarodnim takmičenjima.
Kao solista je nastupao sa kamernim orkestrom Pro klasika i sa Zemunskim kamernim orkestrom. Niz zapaženih kamernih resitala održao je u saradnji sa pijanistkinjom Ivanom Karajkov, kao i sa pijanistima Sonjom Radojković, Milicom Videnović, Dariom Humenjukom, Jelenom Đajić-Levajac, Tijanom Andrejić i drugima. Sa trijom Tok nastupao je na koncertima u Srbiji i Grčkoj. Član je trija Weissburg (Nikola Aleksić, violina i J. Đajić-Levajac, klavir) od 2003. godine. Sa ovim trijom je snimao za Radio Beograd i nastupao širom Srbije, kao i na festivalima kamerne muzike. Od 2009. godine član je trija Belanima, zajedno sa Bobanom Bjelićem (harmonika) i Katarinom Mišić (klavir), sa kojima je nastupao na koncertima i festivalima. Aktivan je i kao solista i vođa violončela orkestra Zemunskog kamernog orkestra, čiji je član od osnivanja (2004), kao i orkestra Orfelin iz Novog Sada. Angažovan je kao član žirija na međunarodnim takmičenjima. Zaposlen je na Katedri za kamernu muziku Akademije umetnosti u Novom Sadu, gde radi u zvanju samostalnog stručnog saradnika. Na Univerzitetu Slobomir u Bijeljini predaje violončelo u zvanju docenta. Trenutno je na doktorskim studijama za kamernu muziku na FMU u Beogradu u klasi prof. Ladislava Mezeija.

Jelena Bajić (Novi Sad, 1983) je pohađala MŠ Isidor Bajić u klasi prof. Bojane Doroslovački. Od svoje jedanaeste godine redovni je polaznik letnje škole klavira EPTA. Sa šesnaest godina je upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jokut Mihailović, kod koje je diplomirala i magistrirala. Osvojila je nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima.
Nastupala je na brojnim koncertima u zadužbini Ilije M. Kolaraca. Na koncertu kompozitora 20. veka izvela je i dve svoje kompozicije (Kataklizma i Zvona), kao i na koncertu posvećenom žrtvama racije u galeriji Matice srpske, na A-Festu u novosadskoj Sinagogi, u okviru manifestacije Ćulumovi dani, u Izvršnom veću Vojvodine kao i u Gradskoj kući Novog Sada. Nastupala je u Nemačkoj, Švajcarskoj i u Italiji, u okviru različitih manifestacija. Nosilac je prve nagrade u kategoriji solo klavir sa internacionalnog takmičenja Premio Vittoria Caffe Rigetti (Italija, 2012). Bila je finalista takmičenja Europian Music competition 2016 (Monkarlijeri).
U toku studija je osnovala klavirski duo sa pijanistkinjom Julijom Bal, održavši nekoliko koncerata u cilju približavanja klasične muzike širem slušnom auditorijumu. Takođe su nastupale u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u okviru Podijuma kamerne muzike. Osvojile su drugu nagaradu na internacionalnom takmičenju Premio Vittoria Caffe Rigetti (Italija, 2012). Ostvarila je uspešnu saradnju i sa violinistom Mihalom Budinskim. Snimala je za Radio-televiziju Vojvodina kao i za Radio Beograd. Trenutno je zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju nastavnika stručnog predmeta za klavirski praktikum. Prošle godine je upisala doktorske studije klavira na FMU u Beogradu u klasi prof. Ninoslava Živkovića.

Loading...