PlayUK – poslednji dan festivala

19.02.2017, 12:49.
blank-image

Deset premijera savremenih britanskih filmova tokom četiri dana u šest gradova regiona
17.00 Notes on Blindness | Beleške o slepilu
Zemlja porekla: Velika Britanija, 2016.
Trajanje: 90 min.
Režija: Peter Middleton, James Spinney
Žanr: dokumentarni, drama
Godina 1983, nakon decenija postepenog pogoršavanja bolesti, pisac i teolog Džon Hal u potpunosti ostaje bez vida. Kako bi razumeo ovaj preokret u svom životu, on počinje da snima svoja iskustva na audio kasetama. Nakon kratkog filma istog naziva koji je nagrađen Emijem, „Notes on Blindness“ udiše kreativnost i u dokumentarni film. Glumci svoju glumu prilagođavaju snimcima originalnih glasova sa Džonovih audio zapisa sa uverljivim filmskim i teksturiranim dizajnom zvuka. Rezultat je poetična i intimna priča o gubitku, ponovnom rođenju i transformaciji koja dokumentuje Džonovo neverovatno putovanje u svet bez svetla.

19.00 Adult Life Skills | Veštine odrastanja
Zemlja porekla: Velika Britanija, 2016
Trajanje: 96 min.
Režija: Rachel Tunnard
Žanr: komedija
Ana se približava 30-tim i prolazi kroz životnu krizu – živi kao tinejdžer samotnjak u šupi porodične kuće. Nedelju dana pre njenog 30. rođendana majka joj postavlja ultimatum – mora da se iseli iz šupe, odabere frizuru koja ne dovodi njen pol u pitanje i prestane da se oblači kao tinejdžer beskućnik. Ovo je priča o suočavanju sa stvarima kojih se najviše plašimo, priča koja istražuje univerzalne teme izgubljenosti i samospoznaje, prihvatanja samog sebe kao i puta do izgradnje samopouzdanja i dostojanstva.

21.00 Man from Mo’Wax | Čovek iz Movaksa
Zemlja porekla: Velika Britanija, 2016.
Trajanje: 109 min.
Režija: Matthew Jones
Žanr: dokumentarni, muzički
Džejms Lavel je imao svoj prvi nastup kao DJ sa 14 godina, sa 18 je pokrenuo svoju pionirsku izdavačku kuću, a u 22 godini je izbacio UNKLE album “Psyence Fiction” koji je definisao žanr. Izgledalo je da njegov neverovatno brzi rast nema granica, ali samo kada tako brzo napredujete možete da izgubite kontrolu.
The Man from Mo’Waxx je neverovatna priča o jednom od najenigmatičnijih, a ipak najuticajnijih ličnosti britanske kulture. Sa preko 700 sati snimaka, uključujući i ekskluzivnu privatnu arhivu staru 30 godina, pruža nam se retka prilika da vidimo dečaka koji postaje muškarac u svetu muzike. Rezultat je vrtoglavo putovanje kroz život neverovatnog čoveka i jednako neverovatne ere, dok uzima u obzir i pogrešne odluke (profesionalne, kao i privatne). Lavel izrasta u inovativnog umetnika koji ruši granice i prevazilazi sve prepreke.

Loading...