PlayUK: Десет премијера савремених британских филмова током четири дана у шест градова региона

16.02.2017-19.02, 13:41.
blank-image

ПлаyУК окупиће британске редитеље, продуценте и филмске стручњаке у Београду
Бритисх Цоунцил, Српска филмска асоцијација и Филмски центар Србије представљају део фестивала који је намењен филмским и аудиовизуелним професионалцима

ВР Арена у оквиру ПлаyУК фестивала

Фестивал новог британског филма ПлаyУК,који организује Бритисх Цоунцил, одржаће се од 16. до 19. фебруара. Ова манифестација окупиће биоскопску публику у Београду, Подгорици, Призрену, Сарајеву, Скопљу и Тирани на премијерама десет играних и документарних филмова актуелне британске продукције. Током фестивала, у шест градова Западног Балкана биће приказани бројни наслови – наставак култног филма Трејнспотинг Т2, нова америчка авантура прослављеног младог редитеља Бен Витлија „Унакрсна ватра“, остварење „Лондон Тоwн“ у коме је један од главних ликова Џо Страмер, преминули лидер групе „Тхе Цласх“ као и документарац „Човек из Мовакса“ у коме говоре музичари Џејмс Лавел, ДЈ Схадоw, Иан Браун, Том Јорк и 3Д из Масив Атака.
У Културном центру Београда окупиће се велики број гостију из Британије који ће учествовати у делу ПлаyУК фестивала који је намењен филмским и аудиовизуелним професионалцима. Поменути део програма се реализује у сарадњи са Српском филмском асоцијацијом и Филмским центром Србије. Циљ програма је да иницира и продуби сарадњу између професионалаца из Србије, региона и Велике Британије. Тако ће се међу гостима наћи и Мајк Дауни, продуцент који је добро упознат са приликама у региону јер је сарађивао са нашим прослављеним редитељима Срђаном Драгојевићем, Мирославом Момчиловићем и другима. Између осталог, Дауни је био копродуцент филма „Парада“ коју је недавно БФИ – Британски филмски институт уврстио у 10 најзначајнијих филмова са Балкана.
Међу гостима ће бити и продуценткиња Каролин Купер Чарлс која ће говорити о свом продуцентском искуству у Великој Британији и раду на филму „Инцидент“. Каролин је такође до недавно била и директорка одељења за филм Цреативе Енгланд, једног од најзначајнијих тела за подршку филмској индустрији у Великој Британији.
Миа Бејс је једна од најзанимљивијих британских продуценткиња последњих година. Миа је продуцирала филм „Лилтинг“ који је публика имала прилике да види на фестивалу који је Бритисх Цоунцил организовао 2015. године и који је био номинован за БАФТА награду. Такође, продуцирала је филм „Сиx Схоотер“ који је освојио Оскара.
Јана Георгијева је менаџер међународног пласмана филмова за Банксиде филмс – једне од водећих светских компанија за продају и финансирање независних продукција. Она ће домаћим колегама представити последње светске трендове у овој области.
Међу гостима биће и Метју Џонс редитељ филма „Човек из Мовакса“ као и неколико продуцената и дигиталних предузетника који већ раде на пројектима у нашој земљи.
С обзиром да је трећи дан сусрета професионалаца посвећен утицају нових технологија на филм, највећу пажњу како стручне тако и шире јавности изазваће обраћање Катрин Ален. Катрин Ален је креативна продуценткиња чији текст о виртуелној стварности и етици ће бити уводник у најновије издање култног часописа Тхе Wире. У својој богатој каријери она се бавила различитим пројектима, али ће свакако остати упамћена као прва продуценткиња документарног филма у ВР (виртуелна стварност) формату за ББЦ. За исту кућу она је продуцирала и први ВР талк-схоw.

ВР Арена у галерији „Подроом“ Културног центра Београда

Пратећи трендове великих светских фестивала и ПлаyУК ће у сарадњи са ВРХСолутионс у суботу 18. и у недељу 19. фебруара , осим филмова, публици представити и неколико ВР искустава (искустава у виртуелној стварности). ВР је нова уметничка дисциплина која се у значајној мери ослања на филм и филмску поетику а користи нова технолошка достигнућа – те на тај начин постаје једна од најдинамичнијих и најпривлачнијих области за многе уметнике. Београдска публика ће имати јединствену прилику да се упозна са ВР искуством који је саставни део филма „Белешке о слепилу“. Уједно биће представљени и „Сањарење са Кјубриком“, „Без чарвљања“, „Ускршњи устанак“ и „Скривени градови“. Посебно је занимљиво је то што је аутор искуства „Сањарење са Кјубриком“ управо Џејмс Лавел који је главни лик у филму „Човек из Мовакса“.
За резервацију термина публика се пријављује на wеб страници www.бритисхцоунцил.рс/плаyук, а инсталације ће бити доступне у суботу 18. фебруара и недељу 19. фебруара од 12 до 20 часова. Улаз је бесплатан.
Радионица за сценаристе
Пол Фрејзер је један од најзначајнијих „сцрипт-доктора“ у Великој Британији који је сарађивао са сценатистима широм света. Током ПлаyУК фестивала одржаће низ сесија са домаћим ауторима чији се пројекати налазе у фази развоја. Своју каријеру је започео је као сценариста, и аутор је сценарија за филмове „А Роом фор Ромео Брасс“, „24/7“, „Хеартландс“, „Сомерс Тоwн“ и друге.
Заинтерсовани могу да се пријаве на wеб страници www.бритисхцоунцил.рс/плаyук

Будите део изложбе о Трејнспотингу
У оквиру фестивала, у Филмској галерији у фоајеу Дворане Културног центра Београда биће отворена изложба ТРЕЈНСПОТИНГ: Па шта сте радили… ових 20 година? Назив изложбе је инспирисан репликом која отвара наставак филма, при сусрету главних јунака који се у међувремену нису видели. Изложба преиспитује феномен чувеног филма, као и његов утицај на публику у Србији.
Позивамо вас да будете део изложбе. Снимите се мобилним телефоном како одговарате на питања:
1. Где и са ким сте гледали први „Трејнспотинг“?
2. Шта за вас значи „Трејнспотинг“?
3. Па шта сте радили… ових 20 година?
Видео клипови треба да трају до један минут. Пошаљите свој видео најкасније до понедељка, 13. фебруара 2017. на www.бритисхцоунцил.рс/ПлаyУК

На основу избора аутора изложбе Маје Медић и Стефана Арсенијевића, најзанимљивији видео клипови биће приказани на изложби, а њихови аутори ће бити гости на отварању Фестивала новог британског филма ПлаyУК и премијери филма „Т2 Трејнспотинг“ у Дворани Културног центра Београда.
Изложбу организују Бритисх Цоунцил и Културни центар Београда, а садржаће оригиналне фотографије из оба филма, као и меморабилије везане за филм. .

Loading...