Представљање уметника: Лее Кит, Хонг Конг

04.02.2017, 14:05.
blank-image

Серија разговора са уметницима у оквиру изложбе са радним називом „Када се Други сусреће са другим Другим, шта није битно?“, ауторски пројекат Биљане Ћирић, независне кустоскиње која живи и ради у Шангају (Кина) разговор ће се водити на енглеском језику модерира: Катарина Констадиновић
Серија разговора са уметницима замишљена је као увод у предстојећу изложбу Када се Други сусреће са другим Другим, шта није битно? и послужиће као метод размишљања о томе да ли тзв. изложба међународног карактера може да допринесе локалној уметничкој сцени, како и на који начин.
Да ли изложба, као формат који све више потхрањује потрошачку логику културне продукције, може да уобличи актуелни тренутак или да га пак произведе? Постављајући питања, изложба предлаже дугорочније ангажовање у локалном контексту, кроз бројна окупљања и гостовања уметника која ће утицати на начин на који ће изложба бити осмишљена/структуирана.

Изложба Када се Други сусреће са другим Другим, шта није битно? , ауторски пројекат Биљане Ћирић, независне кустоскиње која живи и ради у Шангају (Кина), биће отворена од 6. јуна до 1. јула 2017. у све три галерије Културног центра Београда. Изложба ће покушати да истражи узроке живота између и тешкоће које доводе до систематског исељавања/премештања и до надметања за место на карти, за које смо спремни да жртвујемо своје основне егзистенцијалне принципе. Оно шта је данас битно, а шта не, како је навела Францоисе Вергес, прати руте расног капитализма, трансформацију земље у просторе обртних средстава. Да ли нам је потребно да будемо на карти? Историјској, геополитичкој, уметничкој… какве карте хоћемо да правимо када се нађемо заједно?

Увод у изложбу биће гостовања уметника који ће се на свом путу у Европу, неко време задржати у Београду ради истраживања. Глобална мрежа и њени канали искористиће се за поновно успостављање веза и претварање услова ограниченог финансирања у ситуацију која би могла да буде продуктивна. Посете ц́е омогуц́ити успостављање веза за сарадњу између гостујућих уметника и домаће уметничке сцене. Уметник Лее Кит је један од првих уметника који је позван да учествује на изложби и свој први долазак у Београд искористиће за истраживање.

Следеће гостовање биће кинеске групе уметника Бирдхеад, у априлу 2017. године.

ЛЕЕ Кит је рођен 1978. у Хонг Конгу, живи и ради у Хонг Конгу и на Тајвану.
Самосталне изложбе: А смалл соунд ин yоур хеад, С.М.А.К., Гхент, Белгиум (2016); Холд yоур бреатх, данце слоwлy, Тхе Wалкер Арт Центре, Миннеаполис, УСА (2016); Тхе воице бехинд ме, Схисеидо Галлерy, Токyо (2015); ‘Хоw аре тхингс он тхе wест цоаст?’, Јане Ломбард Галлерy, Неw Yорк УСА (2014); ‘Yоу (yоу)’, Тхе 55тх Венице Биеннале, Италy (2013); ‘Еверy бреатх yоу таке.’, Минсхенг Арт Мусеум, Схангхаи (2012); Хоусе М, Тхе Павилион, Беијинг (2012);‘Тхис ис нот ан еасy тхинг.’, Арроw Фацторy, Беијинг (2012); Хенрy (Хаве yоу евер беен тхис лоw?), Wестерн Фронт, Ванцоувер, Цанада (2011) и др.
Групне изложбе: Схарјах Биенниал, УАЕ (2015); Урал Индустриал Биенниал, Yекатеринбург, Руссиа (2015);Роом Сервице, Стаатлицхе Кунстхалле, Баден Баден, Германy (2014); Беатинг ин тхе Бусх, Боннефантанмусеум, Маастрицх, Тхе Нетхерланд (2014); Хуго Босс Асиа Арт, Роцкбунд Мусеум, Схангхаи, Цхина (2013); Тхе Унговернаблес, Неw Мусеум, Неw Yорк, УСА (2012); Принт/Оут, МоМА, Неw Yорк, УСА (2012); Платформ ин Кимуса, Сеоул, Кореа (2009); Фриендс оф тхе Дивидед Минд, Роyал Цоллеге оф Арт, Лондон (2009); Спроут Фром Wхите Нигхт, Бонниер Кунтсхалл, Стоцкхолм (2008) и др.

Долазак уметника омогућила је галерија АИКЕ ДЕЛЛАРЦО (Шангај).

Loading...