Koncert Klavirskog trija Sonja Vojvodić, Lidija Paulin i Sonja Marković

27.02.2017, 20:00.
blank-image

Violinistkinja Sonja Vojvodić, violončelistkinja Lidija Paulin i pijanistkinja Sonja Marković iz Banjaluke zajedno nastupaju u okviru klavirskog trija od 2016. godine i koncerta na Sarajevo Chamber Music Festival.

Program:
Jozef Hajdn
Klavirski trio br. 39 (Ciganski trio), HOB XV/25
Andante
Poco adagio – Cantabile
Rondo all’Ongarese – Presto

Johanes Brams
Klavirski trio br. 2, op. 87
Allegro
Andante con moto
Scherzo – Presto
Finale – Allegro giocoso

Biografije:
Sonja Vojvodić (1990) je počela da uči violinu kod prof. Dušana Šestića u Banjaluci gde je završila osnovnu i srednju muzičku školu. Završila je osnovne studije u Banjaluci u klasi prof. Maje Jokanović 2012. godine. Naredne godine je, u istoj klasi, završila master studije na FMU u Beogradu.
Tokom školovanja je osvojila brojne nagrade i nastupala kao solista i kao član klavirskog trija sa violončelistkinjom Lidijom Paulin i pijanistom Dejanom Jankovićem. Kao jedina violinistkinja iz BiH, dve godine je bila član CEI-YO (Omladinski simfonijski orkestar Centralno-evropske inicijative) pod vođstvom Igora Koretija (Italija), sa kojima je nastupala širom Evrope. Član je No Borders Orchestra koji čine najbolji profesionalni muzičar sa prostora bivše Jugoslavije pod vođstvom Premila Petrovića.
Nastupila je kao solista izvodeći Mendelsonov koncert za violinu i klavir u pratnji gudačkog orkestra na Danima Vlade S. Miloševića 2009. godine sa kolegom Dejanom Jankovićem, a pod dirigentskom palicom Darinke Matić-Marović, kao i 2015. godine sa pijanistkinjom Sonjom Marković pod dirigentskom palicom Branke Radošević. Takođe je kao solista izvela Havanezu Kamija Sen-sansa sa simfonijskim orkestrom pod vođstvom Branke Radošević.
Na Sarajevo Chamber Music Festival 2016 formirala je klavirski trio sa saradnicama Lidijom Paulin i Sonjom Marković, a kao trio su započele master studije kamerne muzike u klasi prof. Ladislava Mezeija na FMU Beogradu. Trenutno je zaposlena kao asistent na Akademiji umetnosti u Banjoj Luci i u Crnogorskom simfonijskom orkestru u Podgorici.

Lidija Paulin (1990) violončelo počinje da svira sa osam godina kod prof. Eduarda Šeršukova i Branislava Petrovića u Banjaluci, gde je završila nižu i srednju muzičku školu. Osnovne studije završila je u Banjaluci u klasi prof. Branislava Petrovića, a trenutno je na master studijima u Sarajevu u klasi profesora Jevgenija Ksavijerefa. Tokom školovanja je osvojila brojne prve nagrade i laureate u zemlji i inostranstvu i ostvarila zapažene nastupe širom Evrope, kao solista, kao član seksteta, kvarteta, gudačkog dua i kao član klavirskog trija sa violinistkinjom Sonjom Vojvodić i pijanistom Dejanom Jankovićem. U decembru 2010. godine je uz pratnju združenog simfonijskog orkestra Akademija umjetnosti Sarajeva, Banjaluke i Beograda pod vođstvom Branke Radošević izvela Koncert za dva violončela A. Vivaldija. U junu 2016. godine, kao solista, izvela je Koncert za violončelo i orkestar, op.129 Roberta Šumana uz pratnju Sarajevske filharmonije.
Bila je član CEI-YO (Omladinski simfonijski orkestar Centralno-evropske inicijative) 2007. godine, sa kojim je nastupala u mnogim evropskim gradovima. Tokom 2013. i 2014. godine bila je vođa violončela orkestra STÜBAphilharmonie iz Nemačke. Takođe je bila vođa violončela Dartmouth Symphony Orchestra tokom 2014. godine, a tokom 2014. i 2015. godine bila je član orkestra sarajevskog festivala Muzika na žici. Godine 2014. je položila audiciju za Sarajevsku filharmoniju, gde danas radi kao vođa violončela.
Nastupala je sa renomiranom profesorkom Violetom Smailović-Huart u gudačkom kvartetu i triju. Na Sarajevo Chamber Music Festival-u 2016. formira klavirski trio sa Sonjom Vojvodić i Sonjom Marković, a kao trio započinju master studije kamerne muzike u klasi prof. Ladislava Mezeija na FMU Beogradu

Sonja Marković (1991) je osnovnu muzičku školu završila u Foči, a srednju u Istočnom Sarajevu kao đak generacije. Osnovne studije je završila kao najbolji student klavirskog odseka Akademije umjetnosti u Banjaluci u klasi prof. Nevene Popović, a master studije u istoj klasi završava na FMU u Beogradu.
Bila je nosilac CEEPUS stipendije i usavršavala se tokom 6 meseci na muzičkoj akademiji Stanislaw Moniuszko u Gdanjsku u klasi prof. Bogdana Kulakovskog. Dobitnica je preko 40 republičkih i međunarodnih nagrada od kojih se izdvajaju prve nagrade na međunarodnom takmičenju Banjalučko bijenale (2009, 2011, 2013), kao i na takmičenjima u Torinu, Beogradu, Šapcu, Sarajevu, Bjeljini, Nišu i Kragujevcu. Bila je finalista međunarodnog takmičenja Adilia-Alieva u Francuskoj.
Nastupala je na festivalima Sarajevo chamber music festival, Kult, Festival Boljšoj na Mokroj Gori, Open Europe u Moskvi, kao i u renomiranim koncertnim prostorima kao što su Banski dvor, Dom armije u Sarajevu, Bošnjački institut, Sinagoga, Kulturni centar Beograda, Galerija SANU, SKC, Muzička galerija Kolarca, kao i velika sala Kolarčeve zadužbine, gde je nastupala sa združenim orkestrom Akademija iz Banja Luke, Sarajeva i Beograda. Solističkim koncertom otvorila je sezonu UMURS. Sa prof.Nenadom Markovićem je izvela Šostakovičev koncert za klavir, trubu i orkestar.
Dobitnica je nagrada za najboljeg studenta RS i stipendista Fondacije Milan Jelić, nagrade UMURS za najboljeg solistu 2012/2013. godine i nagrade Kulturnog centra Banski dvor za najboljeg pijanistu. Učesnik je colluvio projekta kamerne muzike. Snimala je za radio Ljubljanu 1, Radio Beograd 202, kao i RTS digital.
Trenutno je zaposlena kao profesor klavira i kamerne muzike u muzičkoj školi u Trebinju.

Loading...