Концерт Клавирског трија Соња Војводић, Лидија Паулин и Соња Марковић

27.02.2017, 20:00.
blank-image

Виолинисткиња Соња Војводић, виолончелисткиња Лидија Паулин и пијанисткиња Соња Марковић из Бањалуке заједно наступају у оквиру клавирског трија од 2016. године и концерта на Sarajevo Chamber Music Festival.

Програм:
Јозеф Хајдн
Клавирски трио бр. 39 (Цигански трио), HOB XV/25
Andante
Poco adagio – Cantabile
Rondo all’Ongarese – Presto

Јоханес Брамс
Клавирски трио бр. 2, оп. 87
Allegro
Andante con moto
Scherzo – Presto
Finale – Allegro giocoso

Биографије:
Соња Војводић (1990) је почела да учи виолину код проф. Душана Шестића у Бањалуци где је завршила основну и средњу музичку школу. Завршила је основне студије у Бањалуци у класи проф. Маје Јокановић 2012. године. Наредне године је, у истој класи, завршила мастер студије на ФМУ у Београду.
Током школовања је освојила бројне награде и наступала као солиста и као члан клавирског трија са виолончелисткињом Лидијом Паулин и пијанистом Дејаном Јанковићем. Као једина виолинисткиња из БиХ, две године је била члан ЦЕИ-YО (Омладински симфонијски оркестар Централно-европске иницијативе) под вођством Игора Коретија (Италија), са којима је наступала широм Европе. Члан је Но Бордерс Орцхестра који чине најбољи професионални музичар са простора бивше Југославије под вођством Премила Петровића.
Наступила је као солиста изводећи Менделсонов концерт за виолину и клавир у пратњи гудачког оркестра на Данима Владе С. Милошевића 2009. године са колегом Дејаном Јанковићем, а под диригентском палицом Даринке Матић-Маровић, као и 2015. године са пијанисткињом Соњом Марковић под диригентском палицом Бранке Радошевић. Такође је као солиста извела Хаванезу Камија Сен-санса са симфонијским оркестром под вођством Бранке Радошевић.
На Сарајево Цхамбер Мусиц Фестивал 2016 формирала је клавирски трио са сарадницама Лидијом Паулин и Соњом Марковић, а као трио су започеле мастер студије камерне музике у класи проф. Ладислава Мезеија на ФМУ Београду. Тренутно је запослена као асистент на Академији уметности у Бањој Луци и у Црногорском симфонијском оркестру у Подгорици.

Лидија Паулин (1990) виолончело почиње да свира са осам година код проф. Едуарда Шершукова и Бранислава Петровића у Бањалуци, где је завршила нижу и средњу музичку школу. Основне студије завршила је у Бањалуци у класи проф. Бранислава Петровића, а тренутно је на мастер студијима у Сарајеву у класи професора Јевгенија Ксавијерефа. Током школовања је освојила бројне прве награде и лауреате у земљи и иностранству и остварила запажене наступе широм Европе, као солиста, као члан секстета, квартета, гудачког дуа и као члан клавирског трија са виолинисткињом Соњом Војводић и пијанистом Дејаном Јанковићем. У децембру 2010. године је уз пратњу здруженог симфонијског оркестра Академија умјетности Сарајева, Бањалуке и Београда под вођством Бранке Радошевић извела Концерт за два виолончела А. Вивалдија. У јуну 2016. године, као солиста, извела је Концерт за виолончело и оркестар, оп.129 Роберта Шумана уз пратњу Сарајевске филхармоније.
Била је члан ЦЕИ-YО (Омладински симфонијски оркестар Централно-европске иницијативе) 2007. године, са којим је наступала у многим европским градовима. Током 2013. и 2014. године била је вођа виолончела оркестра СТÜБАпхилхармоние из Немачке. Такође је била вођа виолончела Дартмоутх Сyмпхонy Орцхестра током 2014. године, а током 2014. и 2015. године била је члан оркестра сарајевског фестивала Музика на жици. Године 2014. је положила аудицију за Сарајевску филхармонију, где данас ради као вођа виолончела.
Наступала је са реномираном професорком Виолетом Смаиловић-Хуарт у гудачком квартету и трију. На Сарајево Цхамбер Мусиц Фестивал-у 2016. формира клавирски трио са Соњом Војводић и Соњом Марковић, а као трио започињу мастер студије камерне музике у класи проф. Ладислава Мезеија на ФМУ Београду

Соња Марковић (1991) је основну музичку школу завршила у Фочи, а средњу у Источном Сарајеву као ђак генерације. Основне студије је завршила као најбољи студент клавирског одсека Академије умјетности у Бањалуци у класи проф. Невене Поповић, а мастер студије у истој класи завршава на ФМУ у Београду.
Била је носилац ЦЕЕПУС стипендије и усавршавала се током 6 месеци на музичкој академији Станислаw Мониусзко у Гдањску у класи проф. Богдана Кулаковског. Добитница је преко 40 републичких и међународних награда од којих се издвајају прве награде на међународном такмичењу Бањалучко бијенале (2009, 2011, 2013), као и на такмичењима у Торину, Београду, Шапцу, Сарајеву, Бјељини, Нишу и Крагујевцу. Била је финалиста међународног такмичења Адилиа-Алиева у Француској.
Наступала је на фестивалима Сарајево цхамбер мусиц фестивал, Култ, Фестивал Бољшој на Мокрој Гори, Опен Еуропе у Москви, као и у реномираним концертним просторима као што су Бански двор, Дом армије у Сарајеву, Бошњачки институт, Синагога, Културни центар Београда, Галерија САНУ, СКЦ, Музичка галерија Коларца, као и велика сала Коларчеве задужбине, где је наступала са здруженим оркестром Академија из Бања Луке, Сарајева и Београда. Солистичким концертом отворила је сезону УМУРС. Са проф.Ненадом Марковићем је извела Шостаковичев концерт за клавир, трубу и оркестар.
Добитница је награда за најбољег студента РС и стипендиста Фондације Милан Јелић, награде УМУРС за најбољег солисту 2012/2013. године и награде Културног центра Бански двор за најбољег пијанисту. Учесник је цоллувио пројекта камерне музике. Снимала је за радио Љубљану 1, Радио Београд 202, као и РТС дигитал.
Тренутно је запослена као професор клавира и камерне музике у музичкој школи у Требињу.

Loading...