Koncert trubača Gorana Grbića i pijanistkinje Ljiljane Vukelje

27.02.2017, 21:00.
blank-image

Koncert u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije. Raznovrstan program obuhvata dela od Baha do džeza

Program:
Henri Persel (DŽ. Klark)            
Trumpet voluntary za trubu i klavir (transkripcija Jean Thilde)

Vladimir Tošić              
Medial 6 2 3 za trubu i klavir

Tomazo Albinoni  
Adađo u ge–molu (aranžman A. L’Estrange)

Johan Sebastijan Bah                
Sinfonia iz Partite za klavir br. 2 u ce–molu, BWV 826

Sergej Rahmanjinov   
Vokaliza za trubu i klavir op. 34/14 (originalno pisano za glas i klavir)

Johan Sebastijan Bah               
Sarabanda iz Svite za violončelo br. 5 (obrada za solo trubu)

Moris Ravel               
La Valse za solo klavir

Klod Boling             
Toot Suite za trubu i džez klavir (izbor)
I Allegro
III Rag – Polka

Džozef Lamb                
Bohemia (Ragtime) za trubu i klavir

Biografije:
Goran Grbić (1961) je završio odsek za trubu, kao i teoretski odsek SMŠ Josip Slavensk” u Beogradu 1980.godine. Studije trube na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, završio je 1985.godine u klasi prof. Dmitra Angelova. Školovanje je nastavio u Parizu na Conservatoire Regional Boulogne Billancourt u klasi prof. Del Mota, usavršavajući se u oblasti interpretacije barokne muzike. Takođe, završio je studije džez muzike na konzervatorijumima u Gracu (Austrija) i Hagu (Holandija).
Tokom školovanja je bio dobitnik više republičkih i saveznih prvih nagrada, od kojih je najznačajnija prva nagrada (apsolutni pobednik) na Saveznom takmičenju muzičkih umetnika u Zagrebu 1985.godine, na kome je nastupio kao solista sa Zagrebačkom filharmonijom u dvorani Lisinski.
Bio je angažovan kao orkestarski muzičar u Plesnom orkestru Radio Televizije Sarajevo, Big Bendu RTS i Beogradskoj filharmoniji. Svoju prvu ploču je snimio u Gracu (Austrija), gde je i započeo turneju sa najpoznatijim austrijskim orkestrom latino muzike Tangavan.
Tokom 1991. i 1992.godine, nastupao je kao solista za muzičku produkciju Stardust iz Amsterdama, a u periodu od 1992. do 1993.godine bio je angažovan u holandskoj televizijskoj produkciji Joop van den Einde.Do 1997.godine je redovno nastupao sa Big Bendom iz Den Haga i bendom Rob Pronka iz Roterdama, a od 1997. do 2000. godine sarađuje sa kamernim sastavom Lautareasca, sa kojim održava niz koncerata u Holandiji, Belgiji i Nemačkoj.
Bio je aktivan kao pedagog, od 2000. do 2002. kao docent trube u Koorenhuisu, Den Hag i
od 2002. do 2015. godine, kao profesor na džez odseku u Muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu. U oktobru 2015. je osnovao i Mikser haus big bend u Beogradu.
Kao dirigent, solista i aranžer izvodi koncerte po Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Mađarskoj sa sopstvenim Big bendom mladih. Takođe, imao je zapažene nastupe u Tbilisiju (Gruzija) sa poznatim džez muzičarima iz Švedske. Solo svite za trubu Johana Sebastijana Baha premijerno je izveo u Stokholmu (Švedska) oktobra 2013.godine, koje je potom snimio za Muzičku produkciju RTS.
Goran Grbić kao solista, kompozitor i aranžer učestvuje u značajnim pozorišnim predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Bitef teatra, kao i u produkciji televizijskih serija.

Ljiljana Vukelja (1976, Beograd) završila je SMŠ „Kosta Manojlović“ u Zemunu, u klasi prof. Vesne Martinovski. Diplomirala je 1996. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, u čijoj klasi je i magistrirala 1999. godine. Usavršavala se u klasi francuskog pijaniste Mišela Berofa u Frajburgu (Nemačka), a potom je radila sa švajcarskim pijanistom i dirigentom Žan-Fransoa Antoniolijem u Lozani (Švajcarska). U junu 2010. je odbranila doktorski umetnički projekat iz izvođačkih umetnosti, pod mentorstvom prof. Dejana Sinadinovića, na FMU u Beogradu. Učestvovala je na majstorskim kursevima J. Sljesarjeva, S. Dorenskog, A. Štarkmana, D. Baškirova, M. Dalbertoa i Ž.Penetijea.
Laureat je međunarodnog takmičenja u Nauenu (Nemačka, 2006), gde dobija i specijalnu nagradu za najbolje izvođenje savremenog dela, kao i međunarodnog takmičenja u Gajaru (Francuska, 2004), gde joj je dodeljena i specijalna nagrada za najbolje izvođenje zadate kompozicije. Ljiljana Vukelja je i dobitnik brojnih priznanja na takmičenjima u Srbiji, kao i nagrada na međunarodnim takmičenjima za mlade u Rimu, Tortoni i Ankoni (Italija).
Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u svim značajnijim salama u Beogradu i širom Srbije, kao i u sali Banskog dvora u Banja Luci, Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu, Sali temišvarske filharmonije, Dvorani instituta Ribopjer u Lozani, Dvorcu Klesen u Berlinu, Sali fabrike automobila Folcvagen u Volfsburgu i drugim.
Sarađivala je sa Beogradskom filharmonijom, Umetničkim ansamblom Stanislav Binički, Simfonijskim orkestrom RTS, Temišvarskom filharmonijom, kamernim orkestrom Pro Klasika i dirigentima kao što su Pavle Medaković, Milan Nedeljković, Anatolij Novicki, Emil Simon, David Porcelajn, Venzan Monteil, Biljana Radovanović, Žan-Fransoa Antonioli i Jordan Dafov.
Nastupala je na festivalima u Srbiji (Bemus, Belef, Tribina kompozitora, „Dani muzike“ u Vrnjačkoj Banji), Rumuniji („Muzički Temišvar“), Nemačkoj („Havelendiše Festšpile“, „Movimentos“) i Irskoj (muzički festival „Galvej“). Angažovana je kao vanredni profesor na Katedri za klavir FMU, u Beogradu.

Loading...