Концерт трубача Горана Грбића и пијанисткиње Љиљане Вукеље

27.02.2017, 21:00.
blank-image

Концерт у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије. Разноврстан програм обухвата дела од Баха до џеза

Програм:
Хенри Персел (Џ. Кларк)            
Trumpet voluntary за трубу и клавир (транскрипција Jean Thilde)

Владимир Тошић              
Медиал 6 2 3 за трубу и клавир

Томазо Албинони  
Адађо у ге–молу (аранжман A. L’Estrange)

Јохан Себастијан Бах                
Sinfonia из Партите за клавир бр. 2 у це–молу, BWV 826

Сергеј Рахманјинов   
Вокализа за трубу и клавир оп. 34/14 (оригинално писано за глас и клавир)

Јохан Себастијан Бах               
Sarabanda из Свите за виолончело бр. 5 (обрада за соло трубу)

Морис Равел               
La Valse за соло клавир

Клод Болинг             
Toot Suite за трубу и џез клавир (избор)
I Allegro
III Rag – Polka

Џозеф Ламб                
Bohemia (Ragtime) за трубу и клавир

Биографије:
Горан Грбић (1961) је завршио одсек за трубу, као и теоретски одсек СМШ Јосип Славенск” у Београду 1980.године. Студије трубе на Факултету музичке уметности у Београду, завршио је 1985.године у класи проф. Дмитра Ангелова. Школовање је наставио у Паризу на Цонсерватоире Регионал Боулогне Билланцоурт у класи проф. Дел Мота, усавршавајући се у области интерпретације барокне музике. Такође, завршио је студије џез музике на конзерваторијумима у Грацу (Аустрија) и Хагу (Холандија).
Током школовања је био добитник више републичких и савезних првих награда, од којих је најзначајнија прва награда (апсолутни победник) на Савезном такмичењу музичких уметника у Загребу 1985.године, на коме је наступио као солиста са Загребачком филхармонијом у дворани Лисински.
Био је ангажован као оркестарски музичар у Плесном оркестру Радио Телевизије Сарајево, Биг Бенду РТС и Београдској филхармонији. Своју прву плочу је снимио у Грацу (Аустрија), где је и започео турнеју са најпознатијим аустријским оркестром латино музике Тангаван.
Током 1991. и 1992.године, наступао је као солиста за музичку продукцију Стардуст из Амстердама, а у периоду од 1992. до 1993.године био је ангажован у холандској телевизијској продукцији Јооп ван ден Еинде.До 1997.године је редовно наступао са Биг Бендом из Ден Хага и бендом Роб Пронка из Ротердама, а од 1997. до 2000. године сарађује са камерним саставом Лаутареасца, са којим одржава низ концерата у Холандији, Белгији и Немачкој.
Био је активан као педагог, од 2000. до 2002. као доцент трубе у Кооренхуису, Ден Хаг и
од 2002. до 2015. године, као професор на џез одсеку у Музичкој школи “Станковић” у Београду. У октобру 2015. је основао и Миксер хаус биг бенд у Београду.
Као диригент, солиста и аранжер изводи концерте по Србији, Црној Гори, Републици Српској и Мађарској са сопственим Биг бендом младих. Такође, имао је запажене наступе у Тбилисију (Грузија) са познатим џез музичарима из Шведске. Соло свите за трубу Јохана Себастијана Баха премијерно је извео у Стокхолму (Шведска) октобра 2013.године, које је потом снимио за Музичку продукцију РТС.
Горан Грбић као солиста, композитор и аранжер учествује у значајним позоришним представама Југословенског драмског позоришта и Битеф театра, као и у продукцији телевизијских серија.

Љиљана Вукеља (1976, Београд) завршила је СМШ „Коста Манојловић“ у Земуну, у класи проф. Весне Мартиновски. Дипломирала је 1996. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић, у чијој класи је и магистрирала 1999. године. Усавршавала се у класи француског пијанисте Мишела Берофа у Фрајбургу (Немачка), а потом је радила са швајцарским пијанистом и диригентом Жан-Франсоа Антониолијем у Лозани (Швајцарска). У јуну 2010. је одбранила докторски уметнички пројекат из извођачких уметности, под менторством проф. Дејана Синадиновића, на ФМУ у Београду. Учествовала је на мајсторским курсевима Ј. Сљесарјева, С. Доренског, А. Штаркмана, Д. Башкирова, М. Далбертоа и Ж.Пенетијеа.
Лауреат је међународног такмичења у Науену (Немачка, 2006), где добија и специјалну награду за најбоље извођење савременог дела, као и међународног такмичења у Гајару (Француска, 2004), где јој је додељена и специјална награда за најбоље извођење задате композиције. Љиљана Вукеља је и добитник бројних признања на такмичењима у Србији, као и награда на међународним такмичењима за младе у Риму, Тортони и Анкони (Италија).
Наступала је као солиста и камерни музичар у свим значајнијим салама у Београду и широм Србије, као и у сали Банског двора у Бања Луци, Југословенском културном центру у Паризу, Сали темишварске филхармоније, Дворани института Рибопјер у Лозани, Дворцу Клесен у Берлину, Сали фабрике аутомобила Фолцваген у Волфсбургу и другим.
Сарађивала је са Београдском филхармонијом, Уметничким ансамблом Станислав Бинички, Симфонијским оркестром РТС, Темишварском филхармонијом, камерним оркестром Про Класика и диригентима као што су Павле Медаковић, Милан Недељковић, Анатолиј Новицки, Емил Симон, Давид Порцелајн, Вензан Монтеил, Биљана Радовановић, Жан-Франсоа Антониоли и Јордан Дафов.
Наступала је на фестивалима у Србији (Бемус, Белеф, Трибина композитора, „Дани музике“ у Врњачкој Бањи), Румунији („Музички Темишвар“), Немачкој („Хавелендише Фестшпиле“, „Мовиментос“) и Ирској (музички фестивал „Галвеј“). Ангажована је као ванредни професор на Катедри за клавир ФМУ, у Београду.

Loading...