Сонате за виолину и клавир

23.01.2017, 21:00.
blank-image

На концерту ће наступити виолинисткиње Невенка Татић и Јелена Пејановић заједно са пијанисткињама Дианом Јовановић и Аном Стефановић. Концерт реализујемо у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије.

Програм:
Франц Шуберт           
Соната за клавир и виолину у Де-дуру, Д. 384
Allegro molto
Andante
Allegro vivace

Едвард Григ                  
Соната за виолину и клавир, оп. 45
Allegro molto ed appassionato
Allegretto espressivo alla Romanza
Allegro animato

Ана Стефановић    
Бајка за две виолине и клавир

Биографија:
Невенка Татић је завршила средњу музичку школу „Ј. Славенски“ у Београду у класи проф. Мирјане Ристић. Дипломирала је на ФМУ у Београду, у класи проф. Рајка Дојчиновића, а магистрирала је на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Дејана Михајловића. Усавршавала се на музичкој Академији „Гњесин“ у Москви код проф. Григорија Жислина. Била је учесник мајсторских курсева Варткеса Бојађијана и Павела Верњикова. Добитница је бројних награда на републичким и савезним такмичењима. Одржала је више солистичких реситала. Невенка Татић је прва виолина Београдског гудачког квартета са којим је оставарила концерте у земљи и иностранству (Италија, Немачка, САД…), учествовала на многим фестивалима („Барски љетопис“, „Есенске музичке свечаности“ у Скопљу) и снимила три компакт диска. Наступала је и као члан камерних оркестара („Београдска симфонијета“) и Београдске филхармоније. Делује као професор виолине у СМШ „Др. Војислав Вучковић“ у Београду.

Јелена Пејановић (1997) свира виолину од своје шесте године. Основну и СМШ „Др.Војислав Вучковић“ у Београду је завршила у класи проф. Ранкице Орсолић као ђак генерације. Сада је студент друге године ФМУ у Београду у класи проф. Јасне Максимовић. Освојила је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима, и то четири прве награде на Републичком такмичењу и другу награду 2014. године. Такође је добитница две друге награде, као и прве награде на Такмичењу гудача у Нишу, и прве награде на Међународном фестивалу гудача у Сремској Митровици. Наступала је као солиста, члан камерних ансамбала и концертмајстор школског оркестра у Београду, и то у Сали Београдске филхармоније, УК Палилула и СКЦ. Одржала је два солистичка концерта у Библиотеци града Београда и солистички концерт у галерији САНУ. Наступа и као члан Београдског гудачког оркестра „Душан Сковран“ .

Диана Јовановић (Украјина) је завршила МШ „Виљконски“ у класи проф. Ирине Степањенко, освојивши бројне награде на регионалним такмичењима. Студије је започела у класи проф.Татјане Кан на руском државном конзерваторијуму „Собинов“ у Саратову, а наставила је у класи проф. Александра Снегирева на украјинском државном конзерваторијуму „П. И. Чајковски“ у Кијеву, где је и дипломирала у класи проф. Анатолија Гудјко (1986). Деловала је као професор клавира на државном педагошком унивезитету „Шевченко“, а након завршене специјализације је магистрирала у класи др Гаљине Паторжинске на конзерваторијуму „Чајковски“ у Кијеву , где је као асистент радила две године. Током школовања је освојила бројне награде на националним такмичењима и усавршавала се код Сергеја Скринченка, Игорја Рјабова, Аљберта Тараканова, Николаја Сука, Даниила Јуделевича, Наталије Каревине, Ирине Боровик и других. Снимала је за Радио-телевизију Украјине. Остварила је бројне турнеје по Русији и Украјини. Од 1992. године живи у Београду, где је ангажована као професор клавира у МШ „Јосип Славенски“. Снимала је за РТС. Учествовала је на бројним међународним фестивалима.

Ана Стефановић (1994, Београду) клавир учи од пете године код своје мајке, проф. Диане Јовановић. Завршила је МШ „Јоспи Славенски“, клавирски и теоретски одсек, као и основне студије клавира (2014) на ФМУ у класи проф. Дејана Синадиновића. Завршила је мастер студије камерне музике у класи Ладислава Мезеја. Уписала је специјалистичке студије камерне музике на ФМУ у класи проф. Дејана Суботића.
Освојила је међународне и републичке награде од којих се издвајају друге награде на такмичењу ЕПТА (2004) и на Међународном такмичењу младих пијаниста „Арт Студио 2005“ у Шапцу, као и награда лауреат међународног такмичења „21ст Центурy Арт 2007“ и међународног ЕМЦY такмичења „Меморy оф Владимир Хоровитз“ (2008) у Кијеву.
Наступала је широм Србијеи Црне Горе, као и у Букурешту, Паризу и Кијеву. Учествовала је на манифестацијама као што су 5. педагошки форум на ФМУ у Београду, ревија концерата поводом обележавања 250 година од рођења Моцарта у КЦБ-у и на Међународној пијанистичкој недељи. Такође је учествовала у телевизијским и радио емисијама РТС-а. Коментари њених наступа и интервјуи су објављени у „Борби“, „Блицу“, „Вечерњим новостима“, „Политици“, „Беорами“ и часопису „Ана“.

Loading...