Концерт виолинисткиње Наташе Грујић и пијанисте Дана Треура

16.01.2017, 21:00.
blank-image

Годину почињемо концертом дуа из Холандије, наше виолинисткиње Наташе Грујић и холандског пијанисте Дана Треура.

Програм:
Клод Дебиси
Соната за виолину и клавир у гe-молу
Allegro vivo
Intermède: fantasque et léger
Finale – très animé

Албум
Арабеска бр. 1
La fille aux cheveux de lin
La plus que lente
Minstrels
Clair de lune

Габријел Форе
Соната за виолину и клавир бр.1 у А-дуру, оп. 13
Allegro molto
Andante
Scherzo – Allegro vivo
Finale – Allegro quasi presto

Биографије:
Наташа Грујић (Београд, 1989) је са 14 година уписала основне студије на ФМУ у Београду, у класи проф. Маје Јокановић. Након завршених основних и мастер студија, уз подршку стипендије „Фонда за младе таленте” Владе Републике Србије, отишла је у Холандију где је уписала други мастер на универзитету „Цодартс” у Ротердаму. Под менторством проф. Гордана Николића, Горана Грибајчевића и Мише Фурмана, је завршила други мастер. Године 2012. је освојила стипендију “Холланд Мусиц сессионс” за пројекат „Млади уметници у стварању” у оквиру кога је имала концерте и часове са проф. Шербаном Лупуом (САД/Румунија).
Сарађивала је са Холандским камерним оркестром као и Холандском филхармонијом на концертима по Холандији, као и фестивалима од којих се издваја „Ле Фолле Јоурнее” у Нанту (Француска). Такође је била члан симфонијског оркестра „Бандарт” (Шпанија) под вођством Гордана Николића. Сарађује и са оркестром „Цамерата Нордица” (Шведска) и новооснованим оркестром „Мокум” (Холандија). Године 2013. се придружила оркестру „Цлассицал Цонцерт Цхамбер Орцхестра” под покровитељством Ашота Тигранијана где је данас концертмајстор и наступа широм Европе. Такође наступа и као члан ансамбла „Доубле Сенс” под вођством Немање Радуловића.
Тренутно живи у Холандији где заједно са својим сапутником и пијанистом Даном Треуром ужива у концертима камерне музике.

Дан Треур (Даан Треур, Харлем, Холандија) је одрастао је у граду Њу Венеп где је похађао прве часове клавира. Показавши завидан таленат, Даан је позван да приступи Школи за младе таленте при Краљевском конзерваторијуму у Хагу, где је касније завршио и средњу школу у класи проф.Марлиес ван Гент. У овом периоду Даан је освојио бројне награде као што су : Стеинwаy Конкурс, Конкурс Принцезе Кристине, награду Удружења за Младе Музичке Таленте Холандије (СЈМН) и многе друге.
Након средње школе Даан уписује студије на Конзерваторијуму у Амстердаму где упознаје проф.Милу Баслаwскају. Даан у овом периоду посебно равија своје афинитете према камерној музици, која је као велика љубав до дан данас незамењиви део његовог музичког живота. Даан је члан неколико ансамбала у Холандији као нпр. “Неw Еуропеан Енсембле” у Хагу, такође је оснивач клавирског триа “Хаарлем Пиано Трио” заједно са виолинистом Едуардом Паредес и челисткињом Изабел Ваз, а сарадња са виолинисткињом Наташом Грујић са којом има разнолик репертоар, се развила у музичко а и животно партнерство.
Даан је у више наврата свирао као солиста са разним оркестрима од којих се издваја изведба Рахмањиновог Другог клавирског концерта са симфонијским оркестром “Бетуwс” под диригентском палицом Николаса Девонса.
Присуствовао је мастеркласовима са : Константин Богино (Русија/Француска), Францо Сцала (Италија), Алмудена Цано (Шпанија), Тамара Подупнаyа (Русија), Давид Куијкен и Паул Комен (Холандија) итд.
Посвећен педагогији, Даан има своју клавирску класу у Харлему и Њу Венепу. Такође је радио као професор клавира на конзерваторијуму у Браганци и Мирандели (Португалија) у периоду од 2012. до 2014. Даан води, свира и диригује црквеним хором “Света Марија” у Харлему.

Loading...