Концерт виолисте Немање Адамовића и пијанисткиње Катарине Радојичић-Фиревски

14.03.2022., 20:30

Млади виолиста Немања Адамовић је студент мастер студија на Факултету музичке уметности у Београду у класи Дејана Млађеновића. Добитник је бројних међународних награда. Публици ће се представити делима Баха, Бритна и Шостаковича заједно са пијанисткињом Катарином Радојичић-Фиревски.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Партита бр. 1 у ха–молу, BWV 1002 (избор)
V Sarabanda
VI Dubl

Бенџамин Бритн
Лакриме, оп. 48

Дмитриј Шостакович
Соната за виолу и клавир, оп. 147
Moderato
Allegretto
Adagio

Биографије:
Немања Адамовић (Београд, 1999) је почео да свира виолину са 4 године, а са 6 година уписао је музичку школу. Основну музичку школу је завршио у класи Биљане Стевановић. Са 13 година је почео да свира виолу. Завршио је СМШ Др Војислав Вучковић у класи Јована Стојановића. Тренутно је студент мастер академских студија на ФМУ у Београду у класи Дејана Млађеновића. Освојио је бројне прве награде на међународним и републичким такмичењима. Усавршавао се на курсу камерне музике Musica Mundi у Белгији (2016, 2017).
Био је је члан неколико омладинских оркестара, као што су European Spirit of Youth Orchestra, Musica Mundi фестивал оркестра у Белгији, Филхармонијa младих Борислав Пашћан и Опероса академиа оркестра. Освојио је лауреат и награду за апсолутног победника дисциплине – виола на Међународном такмичењу Златне степенице (Ваљево, 2019). Усавршавао се на курсевима Јосефа Клусона, Гиларда Карнија и Милана Милисављевића.
Немања је члан Филхармоније Балтичког мора (под управом К. Јарвија), Симфонијског оркестра РТС, Ансамбла Метаморфозис, Камерног оркестра Музикон, Артлинк оркестра, Бољшој фестивал оркестра и оркестра Camerata Serbica, а такође сарађује и са Београдском филхармонијом. Вођа је групе виола оркестра Camerata Balcanica. Од ове године Немања је хонорарни члан Филхармоније Casco из Гента (Белгија) као и Симфонијског оркестра Токија. Са Ансамблом за нову музику је наступио у палати Бозар у Бриселу. Као члан Филхармоније Балтичког мора снимио је компакт диск са музиком Макса Рихтера за Дојче грамофон.

Катарина Радојичић-Фиревски (Београд) је завршила ОМШ Даворин Јенко и СМШ Станковић. Дипломирала је на Одсеку за клавир на ФМУ у Београду у класи Мирјане Вукдраговић. Наклоност ка камерном музицирању показала је током школовања, тако да се по завршетку студија посветила овој врсти музичке уметности. По завршетку студија запослила се као клавирски сарадник у Школи за музичке таленте у Ћуприји где је имала прилику да развије љубав према раду са талентованом децом. Изузетно велики репертоар стекла је свирајући и наступајући на бројним концертима са нашим познатим солистима, колегама професорима и студентима. Од 1999. године ради као уметнички сарадник на Катедри за гудаче на ФМУ, а 2018. Године је напредовала у звање самосталног уметничког сарадника (највише звање у тој струци).

Loading...