НЕДЕЉА ФИНСКОГ ФИЛМА: ФИНСКЕ ПРИЧЕ О ЉУБАВИ

07.04.2022-11.04.2022, 20:00

НЕДЕЉА ФИНСКОГ ФИЛМА: ФИНСКЕ ПРИЧЕ О ЉУБАВИ
7 – 11. АПРИЛ 2022.
Дворана Културног центра Београда
Коларчева 6

ФИНСКЕ ПРИЧЕ О ЉУБАВИ

Прошло је неуобичајено дуго, четири године, и верујем да сте се ужелели доброг финског филма. Пре две године, пред почетак већ спремљене бијеналне Недеље финског филма, били смо принуђени да целу ствар откажемо због короне. Ако је нешто добро у свему томе, то је да је сада пред вама најбоље од најбољег финске кинематографије у протекле четири године. А прегршт је узбудљивих остварења настало у овом периоду.

Успешну светску премијеру и изврсне критике на Канском фестивалу имао је контроверзни филм ПСИ НЕ НОСЕ ПАНТАЛОНЕ старог знанца и госта нашег фестивала, Jukke Pekke Valkeapääe. Бескомпромисан у жељи да се упусти у дубине садомазохистичког сексуалног односа кроз који се преламају туговање, љубав и спасење, овај филм ће дефинитивно тестирати границе издржљивости публике својим експлицитним сценама, али ће храбри на крају бити награђени емоцијом снажне и чисте љубави.

СЛЕПИ ЧОВЕК КОЈИ НИЈЕ ЖЕЛЕО ДА ПОГЛЕДА ТИТАНИК Teemu Nikkija стиже овенчан наградом публике на Венецијанском фестивалу. Изразит у форми, изнанађујућ у наративу, а надасве узбудљив, повешће вас на неочекивано путовање које поседује напетост врхунских трилера.

Ту су и два одлична филма која се, на сасвим различите начине и без патетике, баве горућом темом избеглица. АУРОРА Miie Tervo, која и отвара фестивал, доводи нам старог знанца Amira Escandrija, овог пута као изврсног главног глумца у интелигентном поигравању са популарним жанром романтичне комедије. Амир ће нам се придружити на фестивалу и ове године, не пропуштајући прилику да посети Београд у којем је као избеглица из Ирана провео неколико година дечаштва у избегличком кампу. Сличну животу судбину је имао и Hamy Ramezan који је своја искуства преточио у награђивани филм ПРВИ СНЕГ, топлу породичну причу из перспективе 13-годишњег дечака који пуним плућима открива свет око себе, свестан да у сваком тренутку може бити депортован из Финске.

За оне који су склонији филмовима епохе, ту је ТОВЕ Zaide Bergroth, биографија иконе финске културе, ауторке романа и стрипова о светски познатим дечјим јунацима Муминима. Али не очекујте дечји филм, већ причу о сексуалним и друштвеним слободама, бисексуалном љубавном троуглу који је допринео настанку чувених бајковитих јунака.

О комплексним љубавним интригама, међу групом пријатеља који се поново окупљају у вили на прелепом финском острву говори и ансамбл филм ИГРЕ МЕЂУ ПРИЈАТЕЉИМА Jenni Toivoniemi.

Дилема посао или пријатељи и изазови корпоративног неолибералног друштва снажно и актуелно су артикулисани у топлој драми ШУМСКИ ДИВ Ville Jankerija, у којој ћемо лако препознати и нашу садашњост. Филм ће вас сигурно и насмејати и разнежити, а бићете у прилици да после пројекције поразговарате са редитељем Villem Jankerijem, који је гост фестивала.

И коначно, у правој традицији уврнутог финског хумора, ЧЕЛИЧНЕ ДАМЕ Pamele Tole прати старицу која, након дугогодишњег трпљења понижавања, у нехату убија свог мужа, а затим са сестрама креће на последње путовање Финском. Да мало проживи пре него што је ухапсе.

У центру свих ових различитих филмова је љубав, у најразличитијим облицима и формама: младалачка, закаснела, лезбијска, садомазохистичка, непоколебљива, немогућа, неочекивана, неухватљива… Будите отворени и спремни на изненађења.

Добродошли на Недељу финског филма у Београду!

Стефан Арсенијевић
Селектор Недеље финског филма

…………………….

Гости овогодишње Недеље финског филма су JAANA PUSKALA, AMIR ESCANDARI и VILLE JANKERI.

Jaana Puskala је шефица Међународног одељења Финског филмског фонда. Дуго, посвећено и зналачки промовише фински филм, који је добрим делом захваљујући њеној способности све присутнији на међународној фестивалској сцени.
Од 2010. у сарадњи са Културним центрум Београда и Амбасадом Финске организује Недељу финског филма. На обострано задовољство, Недеља финског филма у Београду је постала традиционална бијенална манифестација, која је због пандемије вируса COVID -19 прескочила своје претходно издање 2020. Радујемо јој се сада поново као старом пријатељу и великом професионалцу.

Amir Escandari је рођен 1979. у Техерану. Када је имао седам година, његова породица је емигрирала у Југославију. Амир је одрастао у избегличком кампу у Београду. Почетком рата на овим просторима емигрирали су у Финску, где су добили азил. У детињству, отац му је поклонио супер-8 камеру помоћу које је Амир снимио низ кратких филмова. Студирао је филмску режију на Универзитету у Велсу, Њупорт. Занимају га теме социјалне отуђености и идентитета.
Његов први дугометражни филм Pixadores светску премијеру је имао на најважнијем светском фестивалу документарног филма IDFA у Аместердаму и освојио је више међународних и домаћих награда. Са овим филмом отворио је Недељу финског филма 2016. Ове године Амир поново отвара наш фестивал, овог пута као изврстан главни глумац у вишеструко награђиваном филму Аурора. Радујемо се да га угостимо у граду његовог детињства.

Ville Jankeri је диплому мастера филмске режије стекао на Националној филмској и телевизијској школи (НФТС). Године 2007. године изабран да сними кратки филм у оквиру конкурса Berlin Today Award и тако је настала Последња жеља, приказана на Берлиналу следеће године. Његов први дугометражни филм Sixpack из 2011, базиран на познатом роману Мика Риминена, постигао је успех и код критике и код гледалаца. Његов други играни филм Gold Diggers, из 2016, имао је велику гледаност у биоскопима.
………………………………..

П Р О Г Р А М
Четвртак, 7. 4.
20.00 Свечано отварање
АУРОРА, 106’
р: Miia Tervo

Петак, 8. 4.
18.00 ПРВИ СНЕГ, 82’
р: Hamy Ramezan
20.00 ПСИ НЕ НОСЕ ПАНТАЛОНЕ, 105’
р: Jukka Pekka Valkeapää

Субота, 9. 4.
18.00 ЧЕЛИЧНЕ ДАМЕ, 92’
р: Pamela Tola
20.00 ШУМСКИ ДИВ, 88’
р: Ville Jankeri

Недеља, 10. 4.
18.00 ИГРЕ МЕЂУ ПРИЈАТЕЉИМА, 117’
р: Jenni Toivoniemi
20.00 ТОВЕ, 116’
р: Zaida Bergroth

Понедељак, 11. 4.
20.00 СЛЕПИ ЧОВЕК КОЈИ НИЈЕ ЖЕЛЕО ДА ПОГЛЕДА ТИТАНИК, 82’
р: Teemu Nikki

Loading...