НЕДЕЉА ФИНСКОГ ФИЛМА: ФИНСКЕ ПРИЧЕ О ЉУБАВИ / 10.4.

10.04.2022., 18:00

НЕДЕЉА ФИНСКОГ ФИЛМА: ФИНСКЕ ПРИЧЕ О ЉУБАВИ
7 – 11. АПРИЛ 2022.
Дворана Културног центра Београда
 
Недеља, 10. 4.
18.00
ИГРЕ МЕЂУ ПРИЈАТЕЉИМА
GAMES PEOPLE PLAY
SEURAPELI
Финска, 2020, 117’

Режија: Jenni Toivoniemi
Улоге: Emmi Parviainen, Samuli Niittymäki, Eero Milonoff, Laura Birn, Christian Hillborg

Група дугогодишњих пријатеља, тридесетогодишњака, поново се окупља да прослави Мицин рођендан током носталгичног викенда у идиличној вили на финском острву – баш као што су то радили кад су били тинејџери. Познато окружење и стари ритуали чине да забораве да су одрасли и променили се. Али поновни сусрет учиниће и да преиспитају своју прошлост, али и садашњост. Меланхоличан и духовит филм о пријатељству.

Фестивали и награде: Награда за најбољи сценарио и најбољу епизодну мушку улогу на финским националним Јуси наградама.

Jenni Toivoniemi је награђивана редитељка, сценаристкиња и драмска списатељица. Њена краткометражна комедија Састанак награђена је на Санденсу и Берлиналу 2012. Toivoniemi је написала сценарио за филм Корсо (2014) заједно са Kirsikom Sari, као и дечји филм Sihja (2020). Била је и чланица сценаристичко-редитељског тима филма Снага навике (2019).

20.00
ТОВЕ
TOVE
Финска, 2020, 116’

Режија: Zaida Bergroth
Улоге: Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney

Хелсинки, 1945. Крај рата доноси нови талас уметничких и друштвених слобода за сликарку Тове Јансон. Савремена уметност, луде забаве и отворена веза са ожењеним политичарем – све је то у супротности са стриктним начелима њеног оца, познатог скулптора. Њена жудња за слободом је додатно ставља на искушење када упозна позоришну редитељку Вивику Бандлер са којом отпочиње страсну љубавну везу. Биографски филм о једној од најпознатијих уметница у историји Финске – Тове Јансон, ауторки широм света популарних дечјих књига и стрипова о бајковитим бићима Муминима.

Фестивали и награде: Награда за најбољи филм, режију, главну глумицу, камеру, сценографију, костим и шминку на финским националним Јуси наградама; Награда Свен Никвист на Гетеборг ИФФ.

Zaida Bergroth је финска редитељка. У својим филмовима се често бави необичним породичним причама и комплексним, екстремним ликовима. Занимају је односи у породици, неочекивани обрти и психолошке драме са елементима жанра. Тове је њен пети дугометражни филм.

 

Loading...