Концерт камерног трија „Артиси“ и клавирског дуа Катарина Милосављевић и Андријана Божић

23.05.2022., 20:30

Камерни трио Артис чине виолинисткиња Ангелина Новаковић, пијанисткиња Андријана Божић и кларинетиста Андрија Мирковић.
На програму су камерна дела А. Хачатурјана и И. Бркљачића, као и о познате нумере из балета Лабудово језеро и Крцко Орашчић П. И. Чајковског аранжиране за клавир четвороручно.

Програм:
Петар Иљич Чајковски
Лабудово језеро, оп. 20 за клавир четвороручно (избор)
Плес малих лабудова, бр. 3
Сцена, бр. 4
Чардаш, бр. 5

Крцко Oрашчић, оп. 71 а за клавир четвороручно (избор)
Марш
Плес шећерне виле
Руска игра

Арам Хачатурјан
Трио за виолину, кларинет и клавир
Andante con dolore, molto espressivo
Allegro
Moderato

Иван Бркљачић
Кувада за виолину, кларинет и клавир

Ендрју Лист
Клецмер фантазија за виолину, кларинет и клавир

Биографије:
Камерни трио Артис чине виолинисткиња Ангелина Новаковић, пијанисткиња Андријана Божић и кларинетиста Андрија Мирковић. Заједничко музицирање започели су окупљени око пројекта Музиком до светлости 2018. године. Од тада наступају широм земље, и то на Десанкиним данима у Бранковини, на отварању 3. ваљевског Сајма књига, на отварању 19. међународног фестивала Петар Стојановић у Убу, на затварању Ваљевских уметничких свечаности (ВАУС, 2021), као и на концерту у Ваљевској гимназији. Специфичност овог нестандардног камерног ансамбла огледа се како у самом саставу инструмената који га чине, тако и у погледу литературе, која је углавном базирана на музици 20. и 21. века. У потрази за делима која ће обогатити њихов извођачки опус, трио успоставља сарадњу са композитором Иваном Бркљачићем (ФМУ, Београд) и композиторoм Ендрјуом Листом (Беркли колеџ, Бостон). Потреба за сталним професионалним усавршавањем и даљим истраживањем на пољу камерне музике резултирала је сарадњом и са другим уметницима у оквиру различитих камерних ансамбала. Ангелина Новаковић завршила је специјалистичке академске студије на Катедри за камерну музику на ФМУ у Београду, а Андријана Божић и Андрија Мирковић су тренутно студенти прве године докторских академских студија, такође на Катедри за камерну музику ФМУ. Чланови трија се баве и педагогијом у музичким школама у Ваљеву, Ужицу и Убу, где остварују изузетне резулате.

Андрија Мирковић је започео образовање у МШ Живорад Грбић у Ваљеву, прво као ученик клавирског одсека, а касније се определио за кларинет. Током школовања је освојио бројне награде, а у својој генерацији је понео и статус ученика који је најуспешније представљао школу. Студирао је на Факултету уметности у Нишу, а мастер студије је завршио у Љубљани. Наступао је као солиста, камерни музичар, као и у различитим домаћим и иностраним оркестрима. Усавршавао се на Музичкој академији у Луцерну. Концертирао је широм Европе. Тренутно је професор кларинета у МШ Живорад Грбић у Ваљеву.

Ангелина Новаковић је завршила ОМШ Живорад Грбић у Ваљеву и СМШ Мокрањац у Београду, у класи Владимира Марковића. Основне и мастер студије је завршила на Академији уметности у Новом Саду, у класи Ирине Јашвили. Завршила је специјалистичке студије на Катедри за камерну музику на ФМУ у Београду. У току школовања је остварила запажене резултате на бројним такмичењима и фестивалима. Добитник је награде Еуробанке на првој години студија. Била је учесник Фестивала младих уметника у Бајројту, као и члан Интернационалног омладинског симфонијског оркестра у Берлину са којим је наступила у Сали Берлинске филхармоније. Сарађивала је са Војвођанским симфоничарима, Новосадским камерним оркестром и оркестром фестивала Florilegio (Шпанија). Била је члан КГО Камерата академика из Новог Сада. Већ десет година наступа са виолинисткињом Мином Младеновић у камерном дуу Процес, са којом је наступала у свим значајнијим салама у земљи, а као солисти су наступиле са оркестром Камерата академика и Оркестром Академије уметности Нови Сад. Била је изабрана за концертмајстора фестивалског оркестра Которарт фестивала. Запослена је на месту наставника виолине у МШ Живорад Грбић у Ваљеву.

Катарина Милосављевић (Ваљево, 1995) је проглашена за ђака генерације Музичке школе и носилац је награде Доситеја (2010). Средњу музичку школу је завршила у класи Ивана Рабасовића. Завршила је мастер и специјалистичке студије на  ФМУ у класи Ненада Радића.Тренутно је на докторским студијама на Универзитету уметности у Београду, смер интердисциплинарне студије, вишемедијска уметност. Добитник је око шездесет награда, од којих се издвајају: Мали виртоуз (Шумице), Међународно такмичење младих пијаниста у Нишу, Gradus oarnassum у Крагујевцу, Ithaka у Љубљани, Macedonium у Скопљу, Републичко такмичење, Фестивал музичких школа Србије, Међународно такмичење Даворин Јенко, Међународни фестивал младих пијаниста Шабац (Арт студио и МШ Михаило Вукдраговић) и Клавирски дуо у Трстенику. Наступала је на бројним музичким манифестацијама. Наступала је у бројним установама културе у Београду. Постиже значајне успехе у области камерне музике. Са колегиницом Андријаном Божић је освојила златну медаљу и лауреат на Међународном пијанистичком такмичењу у Смедереву – УЉУС. Заједно су наступале у београдским салама као што је Коларац, Београдска филхармонија, СКЦ и УК Пароброд. Са колегиницом Јеленом Ивковић чини дуо Еутерпа, који је освојио награде на Међународном пијанистичком такмичењу у Смедереву – УЉУС и на 6. интернационалном пијанистичком такмичењу СИМЦ на Слобомир универзитету. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Андријана Божић (1993) је ниже музичко образовање започела у ШОМО Петар Стојановић на Убу, а наставила и завршила у СМШ Живорад Грбић у Ваљеву у класи Милице Продановић. Прогрлашена је за најбољег ученика вокално-инструменталног одсека генерације. Основне и мастер академске студије је завршила на ФМУ у Београду у класи мр Јелене Јовановић Петровић, на студијском програму за извођачке уметности – клавир. Тренутно је студенткиња прве године докторских академских студија на ФМУ у Београду у класи др Тее Димитријевић на студијском програму извођачке уметности – камерна музика. Освојила је бројне награде у категоријама клавир и камерна музика на Међународном такмичењу Наде, таленти и мајстори (Бугарска), Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије, Међународном такмичењу Даворин Јенко, Међународном пијанистичком такмичењу у Смедереву, Фестивалу музичких и балетских школа Србије, такмичењу Мали виртуоз у Београду, Променади музичких талената Србије у Београду, Фестивалу Петар Стојановић на Убу, као и на такмичењу Меморијал Душан Протић у Београду. Добитница је награде Доситеја коју додељује Фонд за младе таленте. Наступала је у сали Задужбина Илије М. Коларца, Београдске филхармоније, Народне библиотеке Србије, Галерије САНУ, Студентског културног центра, галерије Артгет, градске куће у Фафенхофену (Немачка) и у Крипти цркве Св. Марка.

Loading...