ПОТРАГА ЗА ВИНЧОМ – ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА / 8.9.2022. / 20:00

08.09.2022., 20:00

ПОТРАГА ЗА ВИНЧОМ 
Велика Британија, Србија, 2022, 90’
Документарни

Режија: Владимир Јакшић
Сценарио: Бенџамин Елиот

 

Документарни филм “Потрага за Винчом” Владимира Јакшића је први документарац о винчанској култури на енглеском језику. Намењен је актуелизацији Винче као центру неолитске Европе а тиме и популаризацији српске баштине и културе.

За само месец дана од појављивања филм је добио две фестивалске награде: проглашен је за најбољи документарни филм на Међународном рок филмском фестивалу у Брајтону, а на недавно одржаном фестивалу у Требињу редитељ Јакшић добио је признање “Велика повеља Леотара” за документаристичку актуелизацију винчанске културе као дела националне културне баштине.

 

Филм приказује порекло европске културе и њеног развоја током неолитског периода. Пратећи пут од Енглеске до Србије, писац и историчар Бенџамин Елиот посећује најзначајнија археолошка налазишта и уз угледне британске и српске научнике и академике, додатно расветљава и обједињује фрагменте винчанске прошлости у једну целину, али и даје алтернативну перспективу тој причи. Реконструише начин живота, културу и уметност, трговину, контролу ресурса, пољопривреду и револуционарна достигнућа праисторијског неолитског човека, посебно на подручјима Винче и Виткова.

Редитељ и продуцент филма је Владимир Јакшић, српској јавности познат музичар и вођа групе “Револвери” и аутор чувеног хита “Ми заједно можемо све”. Владимир годинама живи и ради у Великој Британији, у Брајтону, где је и дипломирао, на Одсеку за перформанс и визуелну уметност. Сценарио филма потписује Британац Бенџамин Елиот, историчар, филозоф и аутор неколико књига: “ Home by the Sea”, “Broken Mirrors”, “Lateral Shadows”.

 

Loading...