Концерт флаутисткиње Марије Пилиповић

31.10.2022., 21:00

Марија Пилиповић је студент завршне године докторских студија на Универзитету у Новом Саду. Овом приликом представиће део свог докторског пројекта. На концерту ће као гост наступити пијаниста Дејан Јанковић.

Програм:
Oливер Насен
Маске

Џенис Мисурел Мичел
Profaninig the Sacred II

Карлхајнц Штокхаузен
In Freundschaft

Ијан Кларк
Hatching Aliens, за флауту и клавир
 

Биографије:
Марија Пилиповић, основне и магистарске студије завршила је у Бањој Луци, у класи проф. Лауре Леваи-Аксин. Одржала је солистичкe концерте широм БиХ, Србије, Хрватске, Италије и Словеније. Као члан различитих камерних ансамбала (Бањалучки барокни ансамбл, Бањалучки трио, Ансамбл Флутете) остварила је бројне наступе на фестивалима у Француској (ФИМУ), Русији, Србији (Фестивал камерне музике Convivioum, Крагујевац, Мокрањчеви дани, Мокрањчеви следбеници, Неготин, Мермер и звуци, Аранђеловац, Фестивал савремене музике, Нови Сад) и Босни и Херцеговини (Сарајевска зима, Сарајево, Дани Владе С. Милошевића, Бања Лука) и бројним другима. Године 2019. године снимила је самостални комапкт диск са композицијама које су писане и изведене поводом учешћа у пројекту Форума славенских култура.
Од 2014.године је запослена на Академији уметности у Бањој Луци на Катедри за камерну музику, у звању вишег асистента.
Тренутно је студент треће године докторских студија – одсек флаута на Универзитету у Новом Саду.

Дејан Јанковић, ванредни професор на Катедри за клавир, хармонику и гитару на Академији уметности Универзитета у Бањој Луци. Студирао је у класи проф. Невене Поповић, а докторске студије клавира је завршио на ФМУ у Београду у класи проф. др ум. Владимира Цвијића. Добитник је бројних награда на интернационалним музичким такмичењима у Риму, Торину, Београду, Вал Тидонеу… Одржао је око четрдесет солистичких концерата и исто толико камерних реситала, и остварио бројне наступе широм Босне и Херцеговине и Србије, као и у Хрватској, Словенији, Италији, Белгији, Француској и Шпанији. Свирао је више пута као солиста са оркестром Академије уметности у Бањој Луци, те са Бањалучком филхармонијом и Нишким симфонијским оркестром. Учествовао је на многим музичким фестивалима у земљи и иностранству.

 

Loading...