18. Филмски фестивал Слободна Зона / 08.11.2022.

07.11.2022., 15:00

18. СЛОБОДНА ЗОНА!
ДВОРАНА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА
04. – 08.11.2022.


УТОРАК, 8. НОВЕМБАР 2022.

 

→   15.00

FUTURE IS HERE II
Избор кратких филмова насталих у оквиру програма Слободна зона јуниор

* Након пројекције биће уприличен разговоро аутора са публиком

 

→   17.00

ЖИВЕТИ ЗАЈЕДНО
Документарни филм
Аустрија, 2022, 90’
Режија: Thomas Fürhapter

Коју слику мигранти имају о Бечу и Аустрији, на које информације и “вредности” се обраћа пажња у интеграционим курсевима, а које су изостављене? Томас Фирхаптер документује курсеве у којима се подједнако дискутује како о правним, тако и о приватним питањима. Између културне медијације и дискусионе групе искрсава сложено сведочанство различитости, заједно са многобројним тренуцима узрујаности и изазовима који иду уз њу. Слика становника Беча излази на видело, она коју су предавачи на курсевима врло јасно приказали: они су врло уздржан тип људи који избегава да директно искаже своје мишљење и са којим је тешко успоставити контакт. Убрзо постаје јасно да, у граду чије становништво чини готово 50 посто људи мигрантског порекла, једва да могу постојати аутохтоне Бечлије.

* Након пројекције биће уприличен разговоро аутора са публиком

 

→   19.00

МОЈА УКРАДЕНА ЗЕМЉА
Документарни филм
Немачка, 2022, 93’
Режија: Marc Wiese
Учествују: Paúl Jarrín Mosquera, Fernando Villavicencio…

Моја украдена земља говори о изразитим претензијама Кине према природним ресурсима на Еквадору и начинима њеног агресивног деловања са циљем добијања приступа еквадорским енергентима током читаве протекле деценије, притом чинећи ову латиноамеричку земљу својим највећим дужником. Упознајте Паула Харина Москеру, предводника отпора аутохтоног становништва према експлоатацији ове земље. Кина користи еквадорску владу да претвори Еквадор у једну од својих колонија, везавши је за себе различитим кредитима, као и низом споразума и уговора заснованим на коруптивном деловању. Када новинар Фернандо Виљавићенцо добије приступ уговорима између Кине и Еквадора и открије застрашујућу истину, влада жели да их обојицу ућутка. Они су највећи борци за слободу у битки против светске суперсиле.

 

→   21.00

НЕВИНОСТ
Докуменарни филм
Израел, Исланд, Данска, Финска, 2022, 100’
Режија: Guy Davidi

Стварање рата је посао за приповедача. Добра прича је кључна за легитимизацију употребе војне силе. Али пре него што се прича представи другима, прво се мора представити деци Израела… Невиност прича причу о деци која су се опирала томе да буду уврштена у програм војне службе, али су капитулирала. Њихове приче никада нису испричане јер су умрли током војне службе. Кроз нарацију засновану на застрашујућим садржајима њихових дневника, филм приказује њихова унутрашња превирања.

Фестивали: Чикаго, Венеција…

Loading...