СЛОБОДНА ЗОНА НА БИС / 18. Филмски фестивал Слободна Зона / 09.11.2022.

09.11.2022., 13:30

СЛОБОДНА ЗОНА НА БИС
ДВОРАНА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА
09.11.2022.


Цена улазнице 350 динара

→  13.30

НЕВИНОСТ
Докуменарни филм
Израел, Исланд, Данска, Финска, 2022, 100’
Режија: Guy Davidi

Стварање рата је посао за приповедача. Добра прича је кључна за легитимизацију употребе војне силе. Али пре него што се прича представи другима, прво се мора представити деци Израела… Невиност прича причу о деци која су се опирала томе да буду уврштена у програм војне службе, али су капитулирала. Њихове приче никада нису испричане јер су умрли током војне службе. Кроз нарацију засновану на застрашујућим садржајима њихових дневника, филм приказује њихова унутрашња превирања.

Фестивали: Чикаго, Венеција…

→  16.00

МОЈА УКРАДЕНА ЗЕМЉА
Документарни филм
Немачка, 2022, 93’
Режија: Marc Wiese
Учествују: Paúl Jarrín Mosquera, Fernando Villavicencio…

Моја украдена земља говори о изразитим претензијама Кине према природним ресурсима на Еквадору и начинима њеног агресивног деловања са циљем добијања приступа еквадорским енергентима током читаве протекле деценије, притом чинећи ову латиноамеричку земљу својим највећим дужником. Упознајте Паула Харина Москеру, предводника отпора аутохтоног становништва према експлоатацији ове земље. Кина користи еквадорску владу да претвори Еквадор у једну од својих колонија, везавши је за себе различитим кредитима, као и низом споразума и уговора заснованим на коруптивном деловању. Када новинар Фернандо Виљавићенцо добије приступ уговорима између Кине и Еквадора и открије застрашујућу истину, влада жели да их обојицу ућутка. Они су највећи борци за слободу у битки против светске суперсиле.

→  18.30

РАБИЈЕ КУРНАЗ ПРОТИВ ЏОРЏА В. БУША
Играни филм
Немачка, Француска, 2022, 119’
Режија: Андреас Дресен
Улоге: Meltem Kaptan, Alexander Scheer, Charly Hübner…

Мурат је затворен у америчкој притворној јединици у Гвантанаму. Очајнички желећи да помогне сину, Рабије Курназ, домаћица из Бремена и мајка пуна љубави, одлази у полицију, обавештава надлежне и скоро да губи наду због њихове немоћи док не сазна за Бернхарда Докеа. Овај повучени, хладнокрвни адвокат за људска права и темпераментна Туркиња боре се заједно за Муратово ослобађање. Доке је стрпљив, Рабије није. Она би се најрадије вратила кући, својој породици, али постаје потпуно уплетена у светску политику. Одлази са Бернхардом у Вашингтон, и стиже до Врховног суда, где покрећу процес против америчког председника Џорџа Буша млађег. Бернхард се стара о њој. Рабије га увесељава. И срцем и душом. На крају се, упркос свему, догоди нешто заиста изузетно.

Фестивали: Берлин (награде за сценари и главну женску улогу), Фестивал европског филма Палић, Мотовун…

→  21.00

ТРОУГАО ТУГЕ
Играни филм
Шведска, Француска, Велика Британија, Немачка, Турска, Грчка, 2022, 150’
Режија: Ruben Östlund
Улоге: Thobias Thorwid, Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean…

Филм је смештен у свет високе моде, у којем срећемо пар манекена који се налази на раскрсници својих каријера. Они су позвани на луксузно крстарење као инстаграм инфлуенсери како би додатно допринели гламуру необичног и, пре свега, пребогатог друштва које се нашло на јахти. Када јахта потоне, насукани су на пустом острву с групом милијардера и чистачицом. У борби за преживљавање и опстанак на острву, старе друштвене хијерархије се распадају и преокрећу.

* Филм ТРОУГАО ТУГЕ добитник је престижне “Златне палме” на овогодишњем фестивалу у Кану

Loading...