МИЛЕНИЈАЛСКИ РОМАН?

25.04.2023., 18:00

Галерија Артгет, Трг Републике 5/1
Уторак, 25. април, 18.00

 

МИЛЕНИЈАЛСКИ РОМАН?
(панел-дискусија)

Учествују: Лука Трипковић, Вида Давидовић i Владан Кречковић.
Модерација: Јелена Ниџовић

 

Књижевност миленијалаца, позната и као књижевност генерације Y, засад је једини расположиви књижевноисторијски појам који се односи на поједина књижевна дела чији су аутори рођени између 1980. и 2000. године и одрастали у време барем неколико узастопних великих геополитичких промена, брзометног технолошког напретка и друштвених изазова. Њене најпрепознатљивије ауторке и аутори свакако су Сали Руни, Зејди Смит, Оушн Вуонг и Хан Канг.

Неумерено хваљени због аутентичности и једнако неумерено критиковани због мањка ангажмана спрам друштвених питања, њени аутори и ауторке остварују своја међу собом често формално и стилски битно различита дела, посредујући сасвим препознатљиву врсту осећајности и осетљивости и по правилу промишљено упарујући различите жанровске матрице или наративне перспективе.

Трибину посвећену проблематизовању обима појма „миленијалски роман” у контексту савремене српске књижевности остварујемо у разговору са саговорницом и саговорницима у чијем се раду на различите начине оспољава много од миленијалске поетике и осећајности, и чије сличности и разлике, од питања односа према традицији, преко саморазумевања у генерацијском контексту до поетичких избора и опредељења сведоче о књижевности младих аутора као динамичнијем и непредвидљивијем пољу него што се то најчешће мисли.

Лука Трипковић је рођен 9. маја 1989. године у Ваљеву. Дипломирао је 2014. године на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи ред. проф. Милете Продановића. Добитник је Награде „Стеван Кнежевић” и Награде „Љубица Цуца Сокић”. Докторирао 2021. под менторством ред. проф. Симониде Рајчевић. Предаје на истом факултету. Радови му се налазе у приватним и јавним колекцијама у земљи и иностранству. Објавио два романа – „Осмех под гором маслиновом” (Мартица српска, 2016; Лагуна, 2017) и „Црна Књига” (Booka, 2019).

Вида Давидовић рођена је у Источном Сарајеву 1998. Драмска је списатељица и сценаристкиња. Ауторка је комада „Бруклин и мачке у контејнерима”, „Прославе” и „Црна овца” и сценаристкиња је филмова „Матура”, „Ребра”, „Беле раде” и „Срце” у режији Гвоздена Илића и филма „У раменима” у режији Таре Гајовић. Лауреаткиња је Конкурса Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2021/22. годину са комадом „Мали ратови и кабине Заре”. Њене драме се изводе у Србији и у Босни и Херцеговини. Претежно је интересују теме односа жене према телесности, одрастању и трауми. „Мучнина: о неодрастању” је њен први роман. Живи и ради у Београду.

Владан Кречковић (1988, Београд) дипломирао је новинарство и комуникологију на Факултету политичких наука у Београду. Објавио је роман „Алекса или кроз снегове и сирене” (2018). Његова кратка прича „Нестали” уврштена је у панчевачке „Рукописе 41”, док је поезију објављивао у многобројним домаћим и регионалним књижевним часописима и порталима. Крајем 2020. је објавио прву збирку песама „Париз, Тексас”, за коју је 2021. године освојио европску међународну награду за дебитантску збирку песама „Мостови Струге” у оквиру фестивала Струшке вечери поезије. Ускоро објављује други роман „Вечерас падаш сам”. Ради као помоћни уредник у издавачкој кући ППМ Енклава.

Loading...