Траговима црногорских композитора – позоришна и филмска музика Борислава Бора Таминџића

25.08.2023., 18:00

Предавање ће одржати музиколошкиња др Јелена Јовановић-Николић.

Траговима црногорских композитора – позоришна и филмска музика Борислава Бора Таминџића је прво у низу предавања о значајном црногорском композитору који је највећи део живота и готово цео радни век везао за Подгорицу. Примењена, у овом случају филмска и позоришна музика, у опусу овог аутора постају значајан репрезент националне културе и идентитета једног народа. Посебан осврт пружен је на филмове Бештије, Јована Лукина и Чудо невиђено редитеља Живка Николића за које је Таминџић компоновао музику.
Пројекат је подржао Секретаријат за културу и спорт – Главни град Подгорица.

Биографија:
Музиколог др Јелена Јовановић-Николић (Никшић, 1987) је завршила СМШ Станковић (клавирски одсек) и студије музикологије на ФМУ у Београду. Докторирала је на Интердисциплинарним студијама Универзитета уметности у Београду под менторством проф. др Соње Маринковић.  Њен докторат Улога музике у кодирању националне културе и идентитета припада областима музикологије, критичке теорије и студија културе. Учествовала је у организацији преко 500 концерата најзначајнијих уметника из Црне Горе и иностранства.
Од 2009. године је запослена у Музичком центру Црне Горе где обавља музиколошке послове и руководи односима са јавношћу. Аутор је музиколошких програма за концерте Црногорског симфонијског оркестра, уредник каталога међународног фестивала А темпо и написала је значајан број музичких критика.
Аутор је књиге Филмска музика Борисвала Таминџића, и коаутор и коуредник (од два) монографије о првој деценији Црногорског симфонијског оркестра. У склопу међународног програма Music Up Close Network/Creative Europe одржала је прве Разговоре пред концерт, уочи премијерног извођења Вердијевог Реквијема у Црној Гори (2017). Учествовала је у документарном филму Музика на црногорском двору који је реализован од стране националног јавног сервиса РТЦГ и свој допринос даје кроз различите културно-информативне емисије подижући свест о значају очувања нематеријане културне баштине и музичке уметности.
Чланица је Одбора за музичку уметност Црногорске академије наука и умјетности (ЦАНУ). Године 2019. је одржала прву самосталну научну трибину у ЦАНУ са темом Позоришна музика у Црној Гори. Активно се бави научним истраживањима филмске и позоришне музике са посебним фокусом на поднебље Црне Горе.
Њени научни радови објављивани су у међународним зборницима и часописима, између осталих: музиколошком зборнику ФМУ у Београду, Међународном научном зборнику ФИЛУМ, AM Journal of Art and Media Studies, Camera Lucida и зборнику ЦАНУ.

Loading...