LOVELY DAYS СА КАТАРИНОМ ЗДЈЕЛАР И ЗОРАНОМ ЂАКОВИЋ МИННИТИ

08.08.2023-10.08.2023, 22:00
-

ЛЕПИ ДАНИ / LOVELY DAYS
12. Фестивал уметности, уметничког филма и видеа у Болу, на Брачу
8 – 10. августа 2023.

Дванаесту годину заредом, у оквиру манифестације Болско лито, у Болу на Брачу (Хрватска) одржава се фестивал уметности, уметничког филма и видеа познат као LOVELY DAYS (Лепи дани).
Фестивал се отвара самосталном изложбом реномиране уметнице Катарине Здјелар која ће се одржати у Галерији Центра за културу Бол. У наставку фестивала видео-радови Катарине Здјелар кустоскиња Зорана Ђаковић Миннити ставила је у дијалог са радовима неких од најпризнатијих уметника данашњице, као што су Анри Сала, Пјер Уиг (Pierre Huyghe) или Манон де Бур (Manon de Boer).
Овогодишња сарадња између уметнице, кустоскиње и Фестивала резултат је сарадње прошле године када су у оквиру програма Lovely Days 2022 била приказана три филма Катарине Здјелар али и избор од три видео-рада из Колекције Октобарски салон аутора групе Шкарт, Оливера Реслера и Желимира Жилника. У оквиру изложбе на Болу биће приказани Катарини рецентни радови, који ће своје издање имати у оквиру самосталне изложбе у галерији Подроом Културног центра Београда током новембра ове године.

Кадар из рада Katarine Zdjelar, AAA (Mein Herz), 2016, 4 мин 30 сек

О уметници
Катарина Здјелар одрасла је у Београду и живи у Ротердаму. Њени радови углавном су у медију покретних слика и инсталација, а истражују начин на који тело сусреће друго тело као место отпора и могућности. Глас, музика, звук и језик главни су интереси њене праксе. Здјелар је магистрирала ликовну уметност на Институту Пит Цварт (Piet Zwart) у Ротердаму, дипломирала је на Универзитету уметности у Београду и завршила двогодишњи боравак на Rijksakademie van beeldende Kunsten у Амстердаму. Здјелар је представљала Србију на 53. Венецијанском бијеналу и учествовала је на бројним самосталним и групним изложбама у иностранству као што су 11. Берлински бијенале, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam; Метрополитански музеј фотографије, Токио; Удружење Frieze, Лондон; Casino Luksemburg; De Appel, Амстердам, MACBA Барцелона; МСУБ Музеј савремене уметности Београд; Музеј Sztuki Lodz. Добитница је неколико награда, међу којима и Награде ММСУ 24. Загребачког салона (2019.), Награда Dolf Henkes (2017.), те је била и финалисткиња холандске награде Prix de Rome (2017., 2010.). Здјелар је такође професор на Институту Пит Цварт (MA Fine Art), WdKA Ротердам и МАР (Master Artistic Research) на Краљевској академији уметности у Хагу.

О фестивалу
Фестивал уметности, уметничког филма и видеа LOVELY DAYS настао је на иницијативу међународно признате хрватске уметнице болских корена Ренате Пољак која је своје искуство уметничког рада преточила у овај пројекат, и у сарадњи с Центром за културу Општине Бол покренула овај јединствени фестивал савремене уметничке тематике.
LOVELY DAYS је последње деценије поставио Бол као пункт за савремену уметност за време летних месеци у Хрватској.
Болска публика је претходних година одржавања фестивала видела више од 220 уметничких филмова, уз самосталне изложбе Игора Грубића, Марка Тадића, а ове године и Катарине Здјелар. Фестивал и изложбе потичу живе дискусије па већ годинама побуђују занимање публике за савремену уметност и аудио-визуелни израз.

Кадар из рада: Pierre Huyghe, Blanche-Neige Lucie, 1997, 4 мин

Филмски програм
Вече након отварања изложбе, у среду 9. августа, започиње филмски програм у избору кустоскиње Зоране Ђаковић Миннити.
Филмски програм конципиран је у односу на радове и теме којима се Катарина Здјелар бави, као што су глас, музика, звук и језик, као и њихове продужетке у погледу отпора и могућности у сусрету с другим(има).
Током првог дана пројекција у Театрину, 9. августа, Катаринин можда и најизлаганији рад „Shoum“ биће стављен у дијалог с радовима уметника из Аргентине, Белгије и Руанде који говоре о могућностима стварања нових, властитих простора у којима би се ствари могле другачије разумети и говорити.

На програму су следећи филмови:
• Катарина Здјелар, Shoum, 2009, 7 мин
• Gabriela Golder, Conversation Piece, 2012, 18 мин
• Philbert Aimé Mbabazi Sharangabo, I got my Things and Left, 2018, 22 мин
• Eliane Esther Bots, In Flow of Words, 2021, 22 мин

 

Други дан, 10. августа, улазимо дубље у искуствене праксе кроз перформативније и експерименталније приступе у видео-радовима, који се баве истраживањем простора звука и гласа те њиховим односом према телу и политици.

На програму су филмови:
• Pierre Huyghe, Blanche-Neige Lucie, 1997, 4 мин
• Anri Sala, Làk-kat 3.0 (Brazilian Portuguese/Portuguese/Angolan Portuguese), 2016, 9 мин 38 сек
• Manon de Boer, one, two, many, 2012, 21 мин 38 сек
• Katarina Zdjelar, AAA (Mein Herz), 2016, 4 мин 30 сек

Програм филмских пројекција реализује се у сарадњи с уметницама, уметницима, галеријама Esther Shipper, Auguste Orts, студиом Pierre Huyghe и Културним центром Београда.
Фестивал се реализује уз подршку Општине Бол, Министарства Културе РХ, Мондриан Фонда из Холандије, као и HAVC-а.

 

  • Улаз на сва догађања је слободан.
Loading...