Клавирски трио „Торзо“

25.09.2023., 21:00

Клавирски трио Торзо чине виолинисткиња Мила Смиљковић, виолончелиста Ђорђе Милошевић и пијанисткиња Јасмина Раковић. Они ће извести концерт под називом Les quatre – композиторке, не само жене које компонују који чине дела композиторки Сесил Шаминад, Жермен Тајфер, Милане Стојадиновић Милић и Љубице Марић. Концерт реализујемо у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије.

Програм:
Љубица Марић

Клавирски трио Торзо

Жермен Тајфер
Клавирски трио
Assez animé
Calme sans lenteur
Très animé

Сесил Шаминад
Клавирски трио бр. 2 у а–молу, оп. 34
Allegro moderato
Lento
Allegro energico

Милана Стојадиновић Милић
Tango per tre

Биографије:
Пијанисткиња Јасмина Раковић (Београд, 1988) је запослена у МШ Мокрањац у Београду као клавирски сарадник на Гудачком одсеку. Тренутно је студенткиња завршне године докторских студија на ФМУ у области камерне музике. Усавршавала се на мајсторским курсевима код значајних пијаниста и педагога, као и у област камерног музицирања.
Редовно наступа као солиста, камерни музичар и клавирски сарадник у значајним салама у Београду, широм Србије, као и у градовима широм Европе. У оквиру прославе Дана школе МШ Мокрањац у Великој сали Коларчеве задужбине наступала је и као чембалисткиња. Била је учесница циклуса концерата Одабрани за одабране. Редовно наступа на фестивалима као што су Sona Mollet у Шпанији, Piano Summer у Врању, Piano City у Новом Саду, Piano Fest у Суботици и Constantinus у Нишу.
Године 2019. је организовала низ концерата под називом Клара Шуман – жена испред свог времена, поводом 200 година од рођења ове пијанисткиње и композиторке. Крајем 2021. године организовала је низ концерата посвећених камерној музици Љубице Марић, као део интердисциплинарног пројекта Прве школоване жене Србије са сликарима из Удружења сликара и љубитеља сликарства Корњача. Пројекат је подржао Сокој.

Ђорђе Милошевић (Београд, 1979) je завршио МШ Мокрањац у Београду у класи Реље Ћетковића. Дипломирао је виолончело на ФМУ у Београду у класи Сандре Белић. Био је стипендиста Министарства културе и образовања Луксембурга где се усавршавао на Националном музичком конзерваторијуму у класи Клода Ђампелегринија. Био је добитник награда на домаћим и међународним такмичењима. Усавршавао на мајсторским курсевима за виолончело, камерну, барокну и савремену музику. Од 2004. године интерпретира дела на барокном виолончелу на концертима у земљи и иностранству. Један је од оснивача камерних ансамбала Београдски барок и Гудачки квартет Мокрањац. Био је члан ансамбла за савремену музику Luxembourg Sinfonietta, као и ансамбала за рану музику Nymbus и Balkan Baroque Band. Редовно наступа са ансамблом Tempera Barocca. Од 2009. године је члан Ансамбла Метаморфозис. Наступао је на најзначајнијим домаћим музичким фестивалима, као и на више истакнутих музичких фестивала у иностранству. Редовно наступа као солиста. По његовој поруџбини, у последњих пет година је настало више од 20 композиција различитих форми савремених композитора за соло виолончело, и за виолончело и клавир које су премијерно изведене широм Србије и у иностранству.
Остварио је трајне аудио записе за потребе РТС, и аудио записе за ERT и European Broadcasting Union. Од 2021. године је члан клавирског трија Сиријус. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Мила Смиљковић (Београд, 1994) је прва четири разреда завршила у ОМШ Станислав Бинички у класи Драгане Петровић у чијој класи је наставила школовање у МШ Др Војислав Вучковић. Основне и мастер студије виолине је завршила на ФМУ у Београду, у класи Марије Јокановић. Мастер студије виоле је завршиал на Факултету уметности у Приштини у класи Томислава Милошевића.
Наступала је у свим значајним салама у Београду и широм земље као члан камерних састава, оркестара, и као солиста на виолини и виоли. Током школовања је освојила бројне награде на националним и међународним такмичењима и фестивалима. Стални је или хонорарни члан оркестара као што су Симфонијски оркестар РТС, Гудачи Светог Ђорђа, Макрис и Београдски симфоничари.
Усавршавала се и сарађивала са бројним професорима и уметницима као што су Гордан Николић, Роман Симовић, Горан Кентера, Олга Ситковецки, Стефан Миленковић, Колин Метерс и други.
Од 2019. године ради у МШ Мокрањац у Београду, прво као наставник камерне музике, а затим као наставник виолине.

Loading...