Након освојене Златне арене на фестивалу у Пули Несврстани и Филмске гериле поново у Београду

31.08.2023-05.09.2023, 18:00 i 20.00

Након што је дугометражни документарни диптихNon-Aligned” и „Ciné-guerrillas: Scene iz fonda Labudović (Несврстани и Филмске гериле) редитељке Миле Турајлић освојио Златну арену за најбољи филм у категорији мањинских копродукција на овогодишњем филмском фестивалу у Пули, али и бројних гостовања на другим фестивалима, као и великог интересовања публике, документарни диптих биће поново на репертоару Дворане Културног центра од 31. августа до 5. септембра у терминима од 18 и 20 сати.

Поводом 62. годишњице одржавања првог самита Покрета несврстаних у Београду, у петак 1. септембра биће одржан и разговор са редитељком после емитовања првог филма.

Документарни диптих се састоји од два дугометражна филма који нас воде на архивско путовање кроз процес стварања пројекта Трећег Света. Филмови су базирани на до сада никада раније приказаним 35мм филмским материјалима, које је снимио Стеван Лабудовић, тадашњи сниматељ Филмских новости, који је пратио председника Тита тридесет година.

Светска премијера филма „Несврстани/Non-Aligned” одржана је на Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму – ИДФА, док су „Филмске гериле/Ciné-guerrillas” премијерно приказани на Међународном филмском фестивалу у Торонту (TIFF), а српска премијера диптиха одржана на 28. Фестивалу ауторског филма. „Несврстани” су освојили Гран При фестивала ангажованог филма у Алжиру, и током септембра предстоји и америчка премијера филма на фестивалу у Камдену.

Loading...