Концерт клавирског дуа „Балканик“

09.10.2023., 20:00

Клавирски дуо Балканик чине пијанисткиње Јасна Ђуровић и Марија Гођевац. Оне ће нам се представити делима Моцарта, Гаврилина и Равела.

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Соната за клавир четвороучно у Це–дуру, KV 521
Allegro
Andante
Allegretto

Валериј Гаврилин
Циклус Скице за клавир четвороручно (избор)
Сатић
У сновима
Валцер

Морис Равел
Моја мајка гуска за клавир четвороручно
Успавана лепотица
Палчић
Царица пагода
Лепотица и звер
Вилински врт

Биографије:
Јасна Ђуровић је рођена у Бањалуци, где је завршила ОМШ Владо Милошевић у класи Бранке Кузмановић. Завршила је СМШ Коста Манојловић у Земуну у класи Тање Јаблановић. Дипломирала је на Академији уметности (одсек-клавир) у класи Невене Поповић. Наступала је као солиста и у камерним саставима у току студија. Снимала је дела Едварда Грига и Сергеја Рахмањинова за потребе Радио-телевизије Републике Српске. Била је стипендиста Фонда Петар Кочић, чије се стипендије додељују студентима са највишим просеком оцена, као и стипендиста невладине организације WUS Austria која се додељује најуспјешнијим студентима. Премијерно у Бањалуци је изводила дела Константина Бабића, са којим је сарађивала у току студија. Била је полуфиналиста пијанистичког такмичења Гранд Концертеум у Атини, у дисциплини клавирски дуо. Свирала је у камерним саставима и клавирским дуима. Усавршавала се на мајсторским курсевима код еминентних пијаниста.
Бави се клавирском педагогијом. Њени ученици су добитници многобројних награда и признања у земљи и у иностранству. Идејни је носилац и један од оснивача првог пијанистичког такмичења у Босни и Херцеговини – Бањалучки бијенале. Била је члан жирија на пијанистичким такмичењима у Србији и Босни и Херцеговини. Активно води радионице Вива ла музика за младе пијанисте, у сарадњи са Културним центром Бански двор у Бањалуци. Остварила је низ запажених наступа као солиста и у клавирском дуу са колегама из Београда. Активно сарађује са Маријом Гођевац, са којом је основала дуо Балканик. Тренутно је запослена у Основној и Средњој МШ Владо Милошевић у Бањалуци као професор клавира и камерне музике.

Марија Гођевац (1989) је започела свој музички пут са 5 година, у класи Мирославе Лили Петровић. Носилац је бројних специјалних и првих награда у земљи и иностранству. Завршила је студије клавира на ФМУ у Београду, у класи Нинослава Живковића. Била је представник Србије на Евровизијском такмичењу у Бечу.
Наступила је на пројекту International Week у Грацу интерпретирајући са симфонијским оркестром Моцартов Концерт за клавир и оркестар, К. 467, као и на пројекту Forty Fingers у Риму (2009). Свирала је у Словенији, Аустрији, Немачкој, Холаднији, Италији, Француској и Русији. Активно учествује на међународним пројектима и феситавалима камерне музике. Носилац је прве награде Интернационалног музичког такмичења у Москви, где је наступила у оквиру камерног састава BG Piano Duo и одржала успешан концерт. Као члан истог дуа је добила прву награду на такмичењу Danubius Talents у Будимпешти. Добитница је бројних домаћих и међународних награда из области клавирске педагогије. Усавршавала се код еминентних клавирских педагога. Сарађује са пијанисткињом и професором клавира из Бањалуке Јасном Ђуровић, са којом је основала пијанистички дуо Балканик. Запослена је као корепетитор и професор клавира у МШ Даворин Јенко у Београду.

Loading...