Концерт виолисткиње Марине Поповић и пијанисткиње Неде Хофман-Сретеновић

09.10.2023., 21:00

Марина Поповић и Неда Хофман-Сретеновић су ове године основале дуо Нема, након успешне сарадње у оквиру Ансамбла за нову музику Градилиште. На програму су дела Баха, Брамса, Роте и Емила Петровића.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Свита за виолончело бр. 6 у Де–дуру, BWV 1012 (избор)
I Prelude
II Allemande

Јоханес Брамс
Соната за виолу и клавир бр. 1 у еф–молу, оп. 120/1
Allegro appassionato
Andante un poco adagio
Allegretto grazioso
Vivace

Нино Рота
Интермецо

Емил Петровић
Рапсодија бр. 2 за соло виолу

Биографије:
Марина Поповић je завршила мастер студије из виолине у Кристиансанду (Норвешка), где је била стипендиста те државе. Завршила је мастер студије из виоле са највишом оценом на Фалултету музичке уметности у Београду, у класи Дејана Млађеновића.
Као члан трија виолина Аниме је снимила компакт диск под насловом Рефлексија (2019) у издању куће Метрополис. Након тога је трио промовисао диск на концертима у земљи и у Ирској. Као члан овог трија је добитница пројекта у области културе и уметности за Културни центар Србије Иво Андрић у Пекингу, где ће наступити ове године.
Са Београдским тријом је успешно завршила пројекат Камерна музика Ивана Јевтића, који је подржало Министарство културе. Године 2019. је остварила и пројекат Два лица класике, као члан дуа Аниме. Учествовала је у пројекту Музички караван, који је први и јединствени пројекат такве врсте у нашој земљи а који је обухватио девет концерата у девет различитих градова у земљи, на којима су изведена нека од најзначајнијих дела домаћих композитора – академика. После успешне сарадње у ансамблу Градилиште, ове године је основала дуо Нема, заједно са пијанисткињом Недом Хофман-Сретеновић. Стални је члан СО РТС.

Неда Хофман-Сретеновић је студирала клавир у класи Арба Валдме на Факултету музичке уметности у Београду, где је дипломирала 1999. године, и на Високој школи за м узику у Келну, где је завршила студије 2002. године, као стипендиста ДААД (Deutscher Akademischer Austausch Dienst). Магистарске студије је завршила је на Академији уметности у Новом Саду, у класи Рите Кинке. Докторирала је камерну музику у класи Зорице Ћетковић на ФМУ, на тему Проблеми интерпретације и техничке реализације електроакустичких дела.
Бави се извођењем савремене музике. Године 2011. је основала Ансамбл за нову музику Градилиште, са којим је одржала преко 30 концерата у земљи и иностранству (Литванија, Црна Гора, Хрватска, Израел). Са истим ансамблом је покренула Фестивал савремене музике ReConstruction 2017. године. Учествовала је и на фестивалу Композитори у првом лицу у Београду (2004), као и на фестивалима КОМА и Lasciar vibrare. Наступала је са Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије, Камерним оркестром Гудачи св.Ђорђа, Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, Гудачким оркестром Camerata academica, као и са женским академским хором Collegium Musicum. Снимала је са Симфонијским оркестром Радио Београда, за ЦД продукцију Музичког информативног центра, продукцију Ансамбла за нову музику Градилиште, и за Музиколошко друштво Србије. Запослена је као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте ФМУ у Београду.

Loading...