Концерт квартета флаута „Image“

30.10.2023., 20:00

Намера квартета Image је да на свом концерту под називом Жене у музици за 4 флауте представе дела композиторки, те да широкој публици открију ауторке и да њихов опус са локалне сцене пренесу на међународну. Кроз векове, жене су стварале и компоновале, остављајући за собом тек донекле презентовану музичку литературу. Имајући то у виду, чланице квартета су одабрале посебан репертоар, како би представиле значајна дела из историје музике. Концертни програм су саставиле водећи рачуна да буду заступљене и представљене композиторке из различитих историјских периода, као и из различитих земаља. На тај начин могуће је подстаћи код публике размишљање о пореклу музике као и поређења север-југ, исток-запад, или историјско-савремено. Током концерта, извођење комада је допуњено објашњењима како би се боље разумео њихов одабир композиција и тумачење.
Као гошћа ће наступити виолинисткиња Љубица Јовановић.
Концерт реализујемо у сарадњи са удружењем Жене у музици из Србије.

Програм:
Енрика Шадроне (Италија, 1981)
Gaudete за 4 флауте

Војна Нешић (Србија, 1947)
Diptych spiritualis за 4 флауте
Mortem Tuam Domine
Oratio ad Matrem Dei
солисткиња: Љубица Јовановић, виолина

Sonets за соло флауту
andante espressivo-con espressione-concitato non troppo-andante
Вилма Кампители, флаута

Едеведе Ориво (Нигерија, 1981)
We remember за 4 флауте

Анђела Монтемуро (Италија, 1949)
Oltre l’Infinito: Musica per Patricia за 2 флауте
Вилма Кампители, флаута
Беатриче Петроки, алт флаута

Силвина Шифман (Аргентина, 1973)
La Luna por Callao – Valsecito bailador за 4 флауте

Лин Џоб (САД, 1959)
Shadow’s Pipe за алт флауту
Беатриче Петроки, алт флаута

Оливера Војна Нешић
Молитва Витеза за соло виолину
Љубица Јовановић, виолина

Џејмс Рос Кери (Нови Зеланд, 1969)
Jasmine Flower за 4 флауте

Лиз Шарма (Енглеска, 1951)
2 Danze turche: Cerga – Longa за 4 флауте

Роберта Силвестрини (Италија, 1964)
Autumn wind за 4 флауте

Ивон Депорт (Француска, 1907–1993)
Tarantella за 4 флауте

Квартет флаута Image
флаута: Беатриче Петроки и Агнезе Чинголани
флаута и алт флаута: Ћећилија Троиани
флаута и бас флаута: Вилма Кампители

Биографија:
Квартет флаута Image чине Беатриче Петроки, Агнезе Чинголани, Ћећилија Троиани и Вилма Кампители.  Оне су се окупиле 2005. године са идејом и жељом да упознају публику са обимним, али недовољно познатим репертоаром за четири флауте. Назив ансамбла потиче од чувеног дела за флауту композитора Ежена Боце. Интензивна концертна активност квартета је од самог почетка наишла на велико одобравање публике и критике, због чега су им композитори посветили бројна дела, или поверили премијерна извођења. Њихов репертоар обухвата дела компонована у свим епохама, од ране музике до савремених остварења, укључујући композиције европске баштине, као и дела других култура, користећи при том све инструменте из породице флаута.
Захваљујући сарадњи са фондацијом Adkins Chiti Foundation-Women in Music квартет је учествовао у европском пројекту WIMUST. Циљ пројекта био је унапређење знања, сарадња, мобилност и интеркултурална размена међу музичарима и композиторкама. У оквиру пројекта наступале су у престижним салама као што су Sala della Conciliazione у Латеранској палати у Риму и Сали Европског парламента у Бриселу. Квартет је добио позив од World Academy – USA 2017. године да као специјални гости присуствују међународном симпозијуму Give voice to women, који је одржан у Џенгџоу у провинцији Хенан у Кини на Универзитету Sias. Оствариле су снимке за Радио Ватикан и Радио CEMAT у Риму, као и за издавачке куће Edipan и Luna Rossa classic у Италији, и Fabrik Musik у Француској.
Квартет Image гради концертни репертоар комбинујући позната дела са мало познатим композицијама, транскрипцијама, примењеном музиком, а посебну пажњу посвећују необјављеним делима и остварењима композиторки.
Чланице квартета су ангажоване као извођачи, предавачи и истраживачи.
Више информација о квартету

Љубица Јовановић (Крагујевац, 1989) учење музике започиње са шест година. Завршила је Основну и СМШ Др Милоје Милојевић у Крагујевцу. Дипломирала је виолину на Филолошко-уметничком факултету у класи проф. Ане Ковачевић. Мастер академске студије завршила је на Факултету уметности у Нишу у класи др Мине Менделсон са највишим оценама.
Усавршавала се у земљи и у иностранству. Добитник је стипендије Барокне aкадемије у Београду где се усавршавала и наступала са еминентним професорима и уметницима из целог света. Концертирала је у Србији и Европи као солиста, камерни извођач и концерт мајстор. Као солиста и камерни музичар je наступала широм земље.
Током 2022. године је имала истакнуте наступ на фестивалу Онде ди Ноте у Анкони ( Италија). Oве године је одржала са пијанисткињом Сањом Донић изводећи дела Оливере Војне Нешић у Луксембургу, у оквиру пројекта Les Cencerts du Foyer europeen.
Освојила је више награда на такмичењима из виолине (Donne in Musica, 2018, 2019). Од 2021. године активна је у Удружењу Жене у музици као организатор, члан жирија и извођач.

Loading...