ГЕТЕ ФЕСТ 23 / ЕГЗИЛ / 13.10.2023. / 21.00

13.10.2023., 21:00

ГЕТЕ ФЕСТ 2023

Цена улазнице 250 динара
21:00 ЕГЗИЛ
Немачка, Белгија, Косово*, 2020, 121’
Режија и сценарио: Висар Морина
Улоге: Мишел Матичевић, Сандра Хилер, Рајнер Бок, Томас Мрац, Флоња Кодхели, Пит Фукс, Стефан Гросман, Зузане Бредехефт, Франциска Хартман…

Прво на баштенској огради виси пацов. Затим се састанак одржава у другој просторији, о чему нико није обавестио Џафера, успешног инжењера пореклом са Косова, са кућицом у низу, женом и децом, одлично интегрисаног у немачко друштво. Тако делује, тако он види ствари – али да ли их и други виде на исти начин? Џафер све више има осећај да га свесно малтретирају и изолују, све је напетији, као да ће експлодирати сваког тренутка.

Међутим, да ли Џафера заиста мобингују или је само преосетљив? Да ли се његове колеге према њему опходе одбојно или им само није симпатичан као човек, што му једном приликом пребацује супруга, јер је и њихов однос далеко од идеалног. У окружењу успешних припадника немачког средњег сталежа, које често делује деперсонализовано и крајње депресивно, редитељ Висар Морина, плете напету психодраму о питањима интеграције, припадности и отуђења, али и начина како идентитетски конструкт може да се изметне у параноју.

Награде: Немачка награда за сценарио 2018. Награда “Златна Лола” (Висар Морина); Сарајевски филмски фестивал 2020: награда као најбољи филм “Срце Сарајева”

 

* Овим називом се не прејудицира статус и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова (https://www.srbija.gov.rs/kosovo-metohija/168200).

Loading...