Фестивал Светски дан(и) поезије / 21 – 24. март

21.03.2018-24.03.2018, 00:00
-

СВЕТСКИ ДАН(И) ПОЕЗИЈЕ 2018: Језичке игре

21–24. март 2018.

читања-слушања/ разговори / изложба / перформанси/ филмови

Фестивал Светски дан(и) поезије окупља ауторе из света и Србије, доносећи у Београд новости са књижевних и културних сцена Европе и света. Поред ауторског читања песама, на класичан али и неконвенционалан начин, фестивал наглашава продуктивност садејства поезије и других медија. Овогодишње издање посвећено је теми односа језика и друштва, кроз примере садејства поезије, перформанса и кратког филма.

Oд 8. до 29. марта у галерији Поодрум публика има прилику да види интернационалну изложбу „Поезија и перформанс. Источноевропска перспектива“.

Изложба је иницирана на Универзитету Цирих и реализује се као „туринг“ пројекат у неколико европских градова и локалним институцијама. Њено београдско издање усредсређује се на перформанс и уметност социјалистичке Југославије, а обухвата и радове настале у другим источноевропским срединама. Изложба је уприличена између осталог и у сврху подсећања на ситуације које тренутно недостају на простору овог региона – колективне уметничке чинове и деловања транснационалног карактера.

На фестивалу се разговара о моћима и крхкости поезије, о инструментализацији језика у комуникацијске и политичко-идеолошке сврхе…

Из берлинске Куће поезије и с фестивала Zebra Poetry Film International Берлин/Минстер стижу кратки филмови настали на основу поезије, а прикупљени из читавог света.

Фестивал омогућава ученицима београдских гимназија заинтересованим за књижевност и писање да се у својим школама, као и на фестивалу, друже и разговарају са песницима.

Гости фестивала 2018:

Песникиње и песници: Тања Бакић (Подгорица), Ласло Блашковић (Нови Сад), Адиса Башић (Сарајево), Душан Вејновић (Нови Сад), Сара Вентрони (Рим), Ђан Марио Вилалта (Порденоне), Срђан Гагић (Београд), Еуген Гомрингер (Рехау), Лидија Димковска, (Љубљана/Скопље), Дејан Илић (Београд), Лисандри Кола (Тирана), Мирјана Фрау Коларски (Нови Сад), Јосип Коцев (Скопље), Каталин Ладик (Будимпешта), Томислав Маринковић (Липолист), Наталија Марковић (Београд), Владо Мартек (Загреб), Група „Нациста и Златоусти“ (Беч/Берлин): Сандра Гугић, Томас Арст, Герхилд Штајнбух; Група „Поезин“ (Нови Сад / Београд): Никола Оравец, Милан Мијатовић и Ђорђе Ђорђевић, Марион Пошман (Берлин), Ана Ристовић (Београд), Горан Станковић (Ниш), Слободан Тишма (Нови Сад), Стеван Тонтић (Нови Сад) и Витомирка Требовац (Нови Сад).

Гости фестивала су и Томас Волфарт, директор берлинске Куће поезије, Томаш Гланц, слависта и Забине Хензген, слависткиња и уметница, Горан Гоцић, књижевник, Јована Стојановић германисткиња и Ана Симона Зеленовић, историчарка уметности.

Преводиоци на манифестацији: Бојана Братић Ивић, Дејан Илић, Драгослав Дедовић, Биљана Андоновска, Весна Стрика и Ирена Бркић.

Уредници програма фестивала 2018: Оливера Стошић Ракић, Дубравка Ђурић и Владимир Копицл.

Више о програму овде.

Meдијски спонзори

 

 

Loading...