19. Filmski Festival Slobodna Zona / 01.11.2023.

01.11.2023., 12:00

19. Filmski Festival Slobodna Zona

 

12.00
СОКОЛОВО ЈЕЗЕРО
Француска, Канада, 2022, 100’

Режија: Charlotte Le Bon

Улоге: Joseph Engel, Sara Montpetit, Monia Chokri…

Бастијен и Клои проводе летњи распуст са својим породицама на језеру у Квебеку. Стидљиви тринаестогодишњи Бастијен и његова породица одседају у кућици на језеру, где Бастијен упознаје одважну шеснаестогодишњу Клои. Она је љубитељка фолклора и локалних легенди и говори Бастијену да дух опседа оближње језеро. Упркос јазу у годинама, двоје тинејџера стварају чврсту везу. Како је спреман да превазиђе своје најгоре страхове да би заслужио место у Клоином срцу, распуст постаје буран кључни тренутак за младог дечака.

Фестивали / Награде: Чикаго – “Златни Хјуго” у програму Нови редитељи, Deauville Film Festival – Prix d’Ornano-Valenti, Ванкувер – Emerging Canadian Director, Букурешт – Гран-при

 

 

16.30
ДО КРАЈА НОЋИ
Немачка, 2023, 120’

Режија: Christoph Hochhäusler

Улоге: Timocin Ziegler, Thea Ehre, Michael Sideris…

Како би стекао поверење дилера дроге Виктора, Роберт – полицајац на тајном задатку – мора да се претвара да је љубавник Лени, трансродне особе. Полиција се нада да ће њено познанство са криминалцем помоћи Роберту да се увуче у организацију. Међутим, иако се овај део плана одвија релативно глатко, њихова сада лажна веза је некада, пре Ленине транзиције, била стварна и емотивна. Иронија лежи у томе што је Виктор тај који ће натерати Роберта да се суочи са својим конфликтним љубавним осећањима.

Фестивали / награде: Берлин – “Сребрни медзвед” за најбољу споредну улогу (Thea Ehre)

 

 

19.00
ШТО ДА СЕ РАДИ?
Документарни филм
Хрватска, 2023, 79’

Редитељ: Горан Девић

Жељко је председник синдиката у фабрици вагона “Гредељ” и бори се против одлуке владе да ту фабрику одведе у банкрот. Услед притисака, његов заменик Младен извршава самоубиство, и то у Жељку буди јак осећај кривице с којим мора да се носи док и даље заступа права и интересе радника. Што да се ради? је парадигма европских пост-комунистичких држава и представља хронику живота радника који су постали губитници транзиције. Док су активно радили на урушавању комунистичког уређења, многи нису успели да се прилагоде на тржишна правила новог поретка. Документарни део филма је сниман пуних десет година.

Фестивал: Сарајево филмски фестивал

* После пројекције биће приређен разговор публике са аутором филма

 

 

21.00
БЕЗ ПРАВИЛА
Документарни филм
Шведска, Холандија, Норвешка, Швајцарска, Финска, 2023, 93’

Режија: Fredrik Gertten

Сва друштва су заснована на идеји друштвеног уговора: ако вредно радимо, третирамо друге с поштовањем и играмо по правилима – бићемо награђени. Међутим, постоје они који крше правила, они који користе пореске рајеве и убиру профит, а не узвраћају друштву. Без правила се бави глобалним обрасцима клептократије и екстрактивизма, попут убијене истраживачке новинарке на Малти или реке без воде у Чилеу. Када људи достигну преломну тачку, почињу да протестују. Видећемо их како се већ боре на првим линијама друштвених побуна широм света. Без правила истражује могућности превазилажења неправде и корупције.

Фестивали: CPH:DOX, Докуфест

* После пројекције биће приређен разговор публике са аутором филма

 

Loading...