19. Filmski Festival Slobodna Zona / 02.11.2023.

02.11.2023., 12:00

19. Filmski Festival Slobodna Zona

12.00
У КУЋИ ПАДА КИША
Белгија, Француска, 2023, 82’

Режија: Paloma Sermon-Daï

Улоге: Makenzy Lombet, Purdey Lombet, Donovan Nizet, Amine Hamidou, Louise Manteau…

Усред врелог и олујног лета крај туристичког језера, седамнаестогодишња Пурди и њен млађи брат Макензи пролазе кроз пут адолесценције, проналажења љубави и бриге о себи. Док Пурди ради као чистачица у хотелу, Макензи долази до нешто новца поткрадајући туристе. Препуштени сами себи, морају да науче да подржавају једно друго на изненађујуће нежном путовању које бележи оно што изгледа као последње лето њихове младости.

Фестивали / Награде: Кан – Недеља критике: French Touch Prize

 

 

 

 

 

 

16.30
ПРЕБРОЈ МОЈА ЛУТАЊА
Немачка, 2022, 72’

Режија: Душан Соломун

Улоге: Florian Denk, Selin Kavak, Jelena Bosanac, Vera Maria Kremers…

У цркви свештеник прима групу избеглица. На бизаран и преувеличан начин, избеглице се суочавају са бирократијом којом управљају немачке институције. Црква представља мешавину најразличитијих институција. На крају, радници у овом институционалном механизму испоставе се као жртве апаратуре. Тим сачињен од професионалних глумаца и непрофесионалаца, политичких и ратних избеглица из Сирије, Турске и бивше Југославије, глуме ситуације у којима су лично били. На основу њихових искустава са властима, али и сопствених, редитељ је направио кафкијански, надреалистички и симболички филм са многобројним ироничним и хумористичним детаљима.

 

 

19.00
СИРИН
Црна Гора, 2023, 87’

Режија: Сенад Шахмановић

Улоге: Даница Ћурчић, Меј-Линда Косумовић, Јасна Ђуричић

Санела је напустила бившу Југославију непосредно по избијању рата. Са свега 18 година отишла је у САД и учинила све да се прилагоди животу у иностранству. Желећи да избрише своје страно порекло, променила је име и постала Натали. Као адвокатица, преузела је необичан случај наследства који је након 20 година враћа у отаџбину. Наиме богата, неудата жена, пореклом из Црне Горе, завештала је православној цркви свог родног града извесну суму новца, да у њено име саграде капелу. Натали, растрзана између свог новог западњачког идентитета и оног који је избрисала, почиње да проналази непријатне паралеле између свог живота и живота покојнице, док правни случај постаје њен лични.

Фестивали: Сарајево филмски фестивал, Херцег Нови филмски фестивал

 

 

 

 

 

21.00
20.000 ВРСТА ПЧЕЛА
Шпанија, 2023, 125’

Режија: Estibaliz Urresola Solaguren

Улоге: Sofía Otero, Patricia López Arnaiz, Ane Gabarain, Itziar Lazkano…

Филм 20.000 врста пчела смештен је у прелепе пределе баскијског села и природе. Млада глумица Софиjа Отеро је за улогу детета које трага за идентитетом, у раној фази свог детињства, освојила “Сребрног медведа”. Сјајно представљање лика у овом предивном филму, потпомогнуто је редитељкином одлуком да нам тек мало по мало открива дететове страхове, недоумице и питања зашто није као други. Мајка јој помаже да се избори са тим, и сâма ухваћена у амбивалентности наслеђа које је понела од родитеља. Као што мноштво пчела доприноси природној различитости, ово већином женско окружење показује мноштво начина на које је могуће да се буде жена.

Фестивали / Награде: Берлин – “Сребрни медвед” за главну женску улогу, Малага – најбољи шпански филм, Сијетл – Велика награда жирија

Loading...