19. Filmski Festival Slobodna Zona / 03.11.2023.

03.11.2023., 12:00

19. Filmski Festival Slobodna Zona

12.00
ДОМ
Турска, 2023, 118’

Режија: Nehir Tuna

Улоге: Doga Karakas, Can Bartu Arslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer, Didem Ellialti, Orhan Güner, Isilti Su Alyanak…

Година је 1997, тензије између верских и секуларних Турака расту. Његов недавно преобраћени отац шаље четрнаестогодишњег Ахмета у исламски дом, “јурту”, да научи муслиманске вредности. Ахмет се јако труди како би био савршен син, али има проблема да се уклопи са грубом децом у јурти, и осећа се изоловано у својој дневној секуларној школи, где крије свој нови дом од другова из разреда. Једина утеха му је нови пријатељ Хакан, клинац који има уличну памет и зна како да плива у систему јурте. Заједно сањају да сами доносе одлуке.

Фестивали / Награде: Венеција – Bisato d’Oro за најбољи сценарио

 

 

16.30
ДРАГА ФИОНА
Документарни филм
Холандија, 2023, 102’

Режија: Fiona Tan

У Музеју филма у Амстердаму, Фиона Тан је истраживала неми, документарни материјал похрањен тамо пре више од једног века. Импресивни архивски материјали приказују свакодневни живот и напоран рад људи који су живели близу океана. Фиона, пореклом Индонежанка из Аустралије, у Амстердам је дошла на студије 1988. Током тог периода од оца је добијала писма у којима је описивао живот код куће, свог унука, пса, светску политичку сцену и економску трку. Паралелно ишчитавање ових писама преко архивског материјала је нека врста аудиовизуелног тока свести појачана вештим звучним записом који сугестивно открива суптилну везу између слике и звука, некада и сада, Холандије и Индонезије, трговине и колонијализма, оца и кћерке.

Фестивали: Берлин

 

 

19.00
БОРЦИ
Документарни филм
Норвешка, 2022, 85’

Режија: Jon Haukeland

Борци је филм о одгајању, заједништву и разлици коју једна особа може да направи. Пратимо омладинског радника Берата, задуженог да спаси младића Мамоа из криминалне мреже у Ослу. Њих двојица развијају близак однос који помаже Мамоу у новом правцу. Када Берат стане на Мамоову страну у полицијском предмету, полиција почне да копа по Бератовој прошлости, прошлости младића из малог града у планинској области Халингдала. Тамо налазе околности за које верују да нису у складу са његовим положајем омладинског радника.

Фестивали: CPH: DOX

 

 

 

21.00
ИЗМЕЂУ РЕВОЛУЦИЈА
Документарни филм
Румунија, Катар, Иран, Хрватска, 2023, 69’

Режија: Влад Петри

Моћни хибридни филм доноси причу о Румунки Марији и Иранки Захри, које су се упознале седамдесетих година на студијама у Букурешту, и њиховој дугогодишњој страственој кореспонденцији. Две жене неуморно се дописују на размеђи револуција, протеста и политички турбулентних дешавања која су похарала њихове земље. Интиман, епистоларни документарац, кроз интригантне и ретко виђене архивске снимке, одмотава клупко колективне историје, разоткрива све табуе, репресију и положај жена у земљама где су историју писали готово искључиво мушкарци, наду и разочарање које доносе политичке трансформације, успут преиспитујући друштвене.

Фестивали и награде: Берлин – ФИПРЕСЦИ награда, Загребдокс – Специјално признање, Македокс – најбољи филм

 

 

ГОЛГЕТЕР
Кратки играни филм
Србија, 2023, 18’

Режија: Иван Стојиљковић

Улоге: Павле Менсур, Дејан Цицмиловић, Сена Ђоровић, Иван Вучковић, Игор Филиповић, Александар Ђинђић, Вахид Џанковић, Лука Маљевић…

Николин живот се окреће наглавачке након што је свог фудбалског тренера јавно оптужио за сексуално злостављање.

* После пројекције биће приређен разговор публике са аутором филма

 

 

Loading...