ДКЦ — БИОСКОП СА НАЈБОЉИМ ПРОГРАМОМ У ЕВРОПИ

12.12.2023., 20:00

Уторак, 12. децембар, 20.00
Дворана Културног центра

У години када Дворана Културног центра Београда обележава 60 година постојања и континуираног рада, најстарији активни биоскоп у Београду добио је престижну награду мреже Еuropa Cinemas за најбољи биоскопски програм у конкуренцији од скоро 1.200 европских биоскопа. Ова престижна награда биће уручена у уторак, 12. децембра, непосредно пре биоскопске претпремијере филма „Савршени дани” Вима Вендерса.

Мрежа биоскопа Europa Cinemas, која обухвата 1.151 биоскоп у 695 градова Европе, ове године је биоскопски програм Дворане Културног центра Београда прогласила најбољим у великој европској конкуренцији. Већ готово тридесет година, мрежа биоскопа Europa Cinemas пружа подршку биоскопима који велики део својих пројекција посвећују ненационалним европским филмовима, a Дворана Културног центра Београда је део ове мреже од 2006. године.

У уторак, 12. децембра, награда ће бити уручена непосредно пре биоскопске претпремијере филма Вима Вендерса „Савршени дани”, а у Београд ће тим поводом доћи Менем Риша, координатор мреже Europа Cinemas за земље Балкана. Награду ће примити колектив Културног центра Београда у којем су и неки од дугогодишњих сарадника, јер је овај успех резултат дугогодишњег рада главних уредника и филмских уредника, али и свих запослених у ДКЦ-у.

„Ову награду одлучили смо да доделимо биоскопу ДКЦ, јер је чак 81,3% свог програма посветио европском филму, чиме је постигао знатну предност у односу на остале биоскопе у мрежи. Поред тога, његов програм усмерен је на разноликост и драго нам је што београдска публика има прилику да види и бројна остварења из других делова светa”, истакао је Менем Риша.

Награда Europa Cinemas стиже у години када популарни ДКЦ прославља 60 година постојања и непрекинутог рада: овај јубилеј је током октобра обележен Фестивалом неснимљених филмова, иницијативом једног од уредника филмског програма ДКЦ-а, редитеља Стефана Арсенијевића. Фестивалом на коме су читани никада снимљени сценарији Рајка Грлића, Горана Марковића и Срђана Карановића још једном је потцртан дух програма ДКЦ-а, усмерен већ деценијама ка новим, истраживачким идејама о филму и видљивој и невидљивој историји филмског стваралаштва.

Поводом јубилеја настала је и једна врста личне историје ДКЦ-а на коју вас овај пут подсећамо причама из биоскопа.

Боље је у биоскопу!

Loading...