ФЕСТИВАЛ ХОРОР ФИЛМА “ОДРАЗ СТРАВЕ” / 15-16.12.2023.

15.12.2023-16.12.2023, 21:40

ФЕСТИВАЛ “ОДРАЗ СТРАВЕ”

Фестивал је настао са циљем да се укаже на уметничку вредност хорор филма и хорор уметности и да се подстакне продукција на нашим просторима који су плодоносни, како за комерцијалне успехе, тако и за стварање другачијих субверзивнијих филмова који наводе на дубље промишљање о човеку. Програм фестивала посвећен је важним ауторима актуелне српске кинематографије и ретроспективи култних филмова. Од ове године намера је да се створи простор за студенте и ауторе анимираних филмова а пристигло је много естетски вредних и промишљених ауторских филмова.

Главни филмски програм фестивала одржава се у Дворани Културног центра у Београду 15. и 16. децембра. Друго издање фестивала посвећено је култном филму Младена Ђорђевића Живот и смрт порно банде. У петак 15. децембра у 18.30 часова публика ће, после свечаног отварања, моћи да погледа филм на великом платну, а након пројекције и да учествује у разговору са аутором Младеном Ђорђевићем.

Другог дана у Дворани Културног центра Београда публика може да очекује два блока филмова пристиглих на четири овогодишња конкурса, за једноминутни, анимирани, студентски и хорор филм ван категорије, с почетком у 18 и у 20 часова. У распону од једног минута до пола сата, аутори и ауторке показали су зрелост филмског израза и аутентичну естетику која превазилази жанровске конвенције, те су кроз мрачне теме, мотиве и приступе указали на истине о свету које нису увек видљиве голим оком, али постану евидентне и висцералне гледано оком камере.

Посетиоци ће моћи да дегустирају црвено вино, које ће обезбедити пријатељи фестивала из Винарије Бриндза са Телечке висоравни и надморске висине од 117 метара.

Фестивал организује удружење посвећено промоцији културе и уметности Клуб СКАЗ, уз подршку Секретаријата за културу града Београда, Културног центра Београда, Југословенске Кинотеке у Београду и алтернативног културног центра Парадајз Радио.

УЛАЗ СЛОБОДАН!

ПЕТАК 15. ДЕЦЕМБАР

18:00
Дегустација црвеног вина Винарије Бриндза

18:30
Свечано отварање фестивала Одраз страве

18:40
Поново на биоскопском платну: ЖИВОТ И СМРТ ПОРНО БАНДЕ (2009, 110’)
Режија Младен Ђорђевић

Улоге: Михајло Јовановић, Ана Аћимовић, Србољуб Милин…

Амбициозни млади филмски редитељ окреће се порнографији након неуспеха у филмској каријери и, у жељи да понуди нешто невиђено, упада у кобну потрагу за злочином.

20:30
Разговор са аутором филма, редитељем Младеном Ђорђевићем; модератор: Немања Бајагић

СУБОТА 16. ДЕЦЕМБАР

18:00
Блок кратких филмова 1 (98’)

Једноминутни филмови (6’)

Анимирани филмови (14’)

Студентски филмови (78’)

Млади аутори трагали су у мраку и приказали нам естетске резултате своје потраге у филмовима дужине од једног минута до пола сата.

20:00
Блок кратких филмова 2 (100’)

Омладински филмови (20’)

Афирмисани ауторски филмови (80’)

Смрт и умирање изазивају у нама страву од памтивека, а ови аутори су кроз мотив убиства, сахрањивања и буђења из ковчега успели да прикажу истине о свету у мрачном одразу.

21:40
Свечано затварање фестивала и додела награда

Loading...