ДОДЕЉЕНА НАГРАДА ДКЦ-У ЗА НАЈБОЉИ БИОСКОПСКИ ПРОГРАМ У ЕВРОПИ

13.12.2023., 00:00

Хвала Europa Cinemas! Хвала на овој престижној, угледној и релевантној награди о којој скоро 1200 биоскопа из ове мреже машта, а нама је стигла баш у тренутку када обележавамо 60 година континуираног рада, и због тога смо пресрећни, поносни и охрабрени да радимо још боље.

Хвала на дугогодишњој подршци овом биоскопу, који је међу првима из Србије ушао у мрежу Europa Cinemas. Дворана Културног центра Београда налази се у оквиру јавне институције културе, и подршка коју пружа Europa Cinemas заиста нам помаже и омогућава да се на најбољи могући начин посветимо пре свега уметничким садржајима.

Ова награда је потврда квалитета дугогодишњег рада, идеја и визија, којима је Марија Маринчић Мајдак отворила пут, а који су потом следили Небојша Поповић и сви остали уредници, уносећи пуно љубави и знања преко кроз своје концепције: Мелина Пота, Бојан Вулетић, Маја Узелац, Стефан Арсенијевић, Иван Аранђеловић, као и наша, дугогодишња главна уредница Весна Даниловић. Овај успех и јесте резултат дугогодишњег рада главних уредника и филмских уредника КЦБ-а, и свих запослених.

Овај биоскоп помера границе, видели смо то у образложењу које нам је Менем Риша (Menem Richa) саопштио. Једна од тих граница које смо померили јесте и покретање Фестивала неснимљеног филма, концепта чији је аутор Стефан Арсенијевић – тако да Europa Cinemas можда има један изазов више када је реч о категоризацији програма за будућност. Који стиже управо из ДКЦ-а!

У последњих десетак, петнаестак година продукција у српској кинематографији постаје све већа, а документарни филм добија све више простора и у фестивалском и у продукционом окружењу. Зато хвала Ивану Аранђеловићу, актуелном филмском уреднику ДКЦ-а, што је то препознао и отворио више простора за домаћи и документарни филм у ДКЦ-у.

У оквиру програма обележавања 60 година биоскопа, 12 редитеља, који су оставили изузетан траг у југословенској и српској кинематографији, добили су своја седишта, што је дали још један ниво легитимитета овој сали.

Надам се да је ова награда подстрек не само нама који радимо овде већ и вама који гледате филмове у овом биоскопу, али и свима који улажу своје знање у рад у култури и уметности, трудећи се да истичу пре свега квалитет, а не профит. Дакле, има смисла што ово радимо.

Хвала целом колективу КЦБ/ДКЦ-а, хвала вама, публици која долази у ову салу, хвала свим партнерима са којима реализујемо фестивале, и дистрибутерима, јер без њих свакако не бисмо имали најбољи програм у Европи. Хвала мрежи Europa Cinemas, хвала њеном координатору господину Менему Риша.

 

Зорана Ђаковић Миннити, помоћница директора за програм
Београд, Дворана Културног центра Београда, 12.12.2023.

 

Фотографија: Тања Дробњак

Loading...