BELDOCS 2024. / 25.05.2024.

25.05.2024., 15:00

15:00
ДРАГИ ТАТА / Dear Dad
Litvanija, 2024, 17’

Режија: Austė Urbanavičiūtė

Млади људи говоре о својим тешким искуствима из детињства, док слике које су родитељи снимили на приказују сцене срећних породичних тренутака.

БРОЈ ЈЕДАН / Number One
Litvanija, 2023, 15’

Режија: Milda Augustaitytė

Дванестогодишњи Аријанас се приперма за литванијско првенство у стандардним и латиноамеричким плесовима са својом партнерком. Млади пар мора да пазуме свет одраслих – да научи да покаже мужевност, женску заводљивост и вештину самопрезентације. Али, да ли је то довољно да освоје првенство?

КАКО НЕСТАТИ / How to Disappear
Total Refusal, 2020, 21’

Режија: Leonhard Müllner, Robin Klengel, Michael Stumpf

Како нестати је анти-ратни филм у најчистијем смислу те речи. Тражећи мир на најневероватнијим местима – у онлајн ратној игри – то је омаж непослушности и дезертирању, како у дигиталном тако и у физичком стварном свету ратовања.

Фестивали и награде
Berlin International Film Festival 2020

*После филма разговор са ауторима

17.30
ТЕРАФОРМА / TerraForma
Велика Британја, 2023, 62’

Режија: Kevin Brennan, Laurence Durkin

Ово је прича о удаљеном вулканском острву које је милион година тињало лишено живота, све док његова клима није преуређена процесом „териформирања“, претварајући га у тропски рај. То је такође прича о томе шта ова трансформација може значити за нашу планету у будућности, на којој би териформирани пејзажи и људски инжењерски околиши могли изменити наше схватање саме природе.

*После филма разговор са ауторима

19.30
ПОЉАНЕ ЧЕКАЈУ, ИЗМАГЛИЦА СЕ ШИРИ / Meadows Wait, Mist Diffuses
Luksemburg, 2024, 17’

Режија: Dzhovani Gospodinov

Сниман током четири године користећи сензорне камере и преклапајући се са Господиновим сопственим фрагментираним сећањима на то место, филм поетизује пропадање пејзажа које траје и преиспитује етичност нашег мешања у свет природе. Крећући се између воајеризма и интроспекције, овај филм је истовремено портрет и елегија Хосбеша.

Фестивали и награде
World premiere – 70. Kurzfilmtage, Oberhausen 2024

ПСЕЋИ СНОВИ / Dreaming Dogs
Аустрија, Немачка, 2024, 77’

Режија: Elsa Kremser, Levin Peter

Гомила луталица – седам паса и једна жена, живи у сенкама града Москве. Скривени од тоталитарних власти, две врсте деле своје постојање на ивици нестанка. Лутају у сталном немиру кроз дивљи пејзаж где се град распада. Снимљено из угла животиња, обрасци међусобне зависности и укроћивања почињу да се замагљују.

Фестивали и награде:
Jeonju Int. Film Festival “Expanded Cinema”

*После филма разговор са ауторима

21:30
ЗВУК ЈЕ НЕДУЖАН / The Sound Is Innocent
Češka, Francuska, Slovačka, 2019, 68’

Режија: Johana Ozvold

Звук је недужан позива на аудио-визуелно путовање у сањив простор који истражује значај, функцију и важност света електронског и експерименталног звука. Кроз пет различитих поглавља, филм нас води кроз осцилирајући лавиринт креативних фигура и тренутака који су једнако оригинални као и пионирска музика коју тако страствено документује.

Фестивали и награде:
!f Istanbul International Independent Film Festival 2019, Sheffield International Documentary Festival 2019, Ji.hlava International Documentary Film Festival 2019, Munich International Documentary Festival 2019

*После филма разговор са ауторима

Loading...