Концерт клавирског дуа „Барабар“

16.04.2018., 21:00

Клавирски дуо „Барабар“ је основан 2016. године. Састав чине пијанисткиње Ружица Гојковић и Јасмина Раковић. На програму су дела Грига, Дворжака и Шуберта.

Програм:
Едвард Григ            
Свите Пер Гинт, оп. 46 и Пер Гинт, оп. 55 (избор)
Јутро
Асина смрт
Анитрин плес
Солвејгина песма
У пећини горског краља

Aнтоњин Дворжак 
Словенска игра бр. 2 у е–молу

Франц Шуберт       
Фантазија за клавир четвороручно, D. 940

Биографије:
Клавирски дуо Барабар – Јасмина Раковић и Ружица Гојковић – је почео са радом 2016. године. Искуство свирања у различитим камерним саставима, а посебно у клавирском дуу, које су стицале у оквиру образовања, искористиле су за рад у овом саставу. Наступиле су на два концерта професора у МШ Мокрањац, у којој обе раде као корепетитори, професори клавира и разредне старешине за ученике средње школе. Наступиле су на хуманитарном концерту прикупљања помоћи за ученика њихове матичне школе. На дечјем фестивалу Глумијада у Дечјем културном центру извеле су симфонијску бајку С. Прокофјева Пећа и вук. Прошле године су одржале два целовечерња концерта за два клавира, а такође су наступиле на првом фестивалу Piano city festivalu – Novi Sad, на ком су премијерно извеле дело Rave за два клавира домаћег младог композитора Југа Марковића, као и на Четвртом Међународном фестивалу клавира у Суботици – Piano fest. Усавршавале су се код професора Јувал Адмонија и Тами Каназаве.

Јасмина Раковић (Београд, 1988) је завршила ОМШ Станислав Бинички у класи проф. Снежане Котрошан и СМШ Мокрањац у класама проф. Александре Стриковић и Иване Танасковић. Завршила је основне и мастер студије на ФМУ у класи проф. Наташе Митровић. Школовање је наставила у Холандији у класи професора Франка ван де Лара на Конзерваторијуму у Амстердаму. Прошле године је завршила специјалистичке студије на ФМУ у класи проф. Нинослава Живковића.
Од 2008. године сарађује са проф. Владимиром Стојнићем и учествује у циклусу концерата Одабрани за одабране. Наступала је као солиста и камерни музичар у свим значајним салама у Београду, широм Србије, као и у градовима широм Европе (Амстердам, Минхен, Барселона, Праг, Милано). Усавршавала  се на мајсторским курсевима код значајних пијаниста и педагога као што су Дмитри Башкиров, Хакон Аустбо, Дмитри Алексејев, Феликс Готлиб, Тамаш Унгар и Мајкл Лесли. Прошле године је учествовала на фестивалу Piano Summer у Врању. Запослена је у МШ Мокрањац као клавирски сарадник на гудачком одсеку.

Ружица Гојковић (1986, Пријепоље) је стекла основно музичко образовање у Музичкој школи у Пријепољу, у класи проф. Грете Шећеркадић Гановић, проф. Данијеле Кљајић, и проф. Миленка Бајића. Средње музичко образовање стекла у  МШ Мокрањац, у класи проф. Марије Тасовац и проф. Милице Васиљевић Бисенић. Дипломирала је на ФМУ у класи проф. Маје Рајковић.
Наступала је на републичким и међународним такмичењима у земљи, где је освојила низ награда. Наступа као солисткиња, камерни музичар и корепетитор. Наступала је у градовима широм Србије (Пријепоље, Нови Пазар, Врњачка Бања, Краљево, Крагујевац, Неготин, Нови Сад, Суботица), Београду (у Атријуму народног музеја, Галерији Артгет, Етнографском музеју, СКЦ, Коларчевој задужбини, ДКЦ) и у Минхену. Усавршавала се на курсевима професора Александра Шандорова, Александра Сердара, Невене Поповић, Владимира Милошевића, Јурија Кота и Владимира Стојнића. Члан је камерног састава Квадрема и активно наступа са флаутисткињом Јеленом Шаренац и виолончелисткињом Кристином Иванковић. Ангажована је као професорка клавира у МШ Мокрањац од 2010. године.

Loading...