Прва књига у едицији Културног центра Београда „Сам(а) свој млади покрет“

29.05.2024., 00:00

Дејан Алексић, Стефан Тићми и Владимир Вукомановић Растегорац изабрали су по једну причу Франца Кафке која им је посебно драга, па су „Преображај”, „Певачица Јозефина или Народ мишева” и „Јахач на канти за угаљ” постали поводи за неке сасвим нове заплете и сасвим нове јунаке који живе између корица ове књижице.

Књига „Прашина, Балегар и Кристина” настала је поводом фестивала К. Кафка сада и може се купити у Београдском излогу по цени од 650 динара.

————–

Ако сам у ишта сигурна, онда је то ово: сањари немају војничко држање, не. Имају нешто друго: некакву ауру од маште, паперјасту. Повијена рамена и стакласт поглед уперен у даљину. Што год да је на крају те даљине: тачка или мисао или ништа.

Такав је био и дечак о којем ћу вам причати. Име му је Кашмир.

Укратко: Каш.

Место рођења: Безврапчје.

Број година: четрнаест.

Разред: седми.

Стефан Тићми, Прашина

————–

Безврапчје је мајушан град без икаквих нарочитих знаменитости. Али ја ипак мислим да има нешто знаменито – људе. Људе челичних живаца и меких душа. Мени је то довољно. Неке од њих срела сам успут: марљиве раднике на зидарским платформама, љубазне продавце старинских ствари и врућих кифли…

Стефан Тићми, Прашина

————–

Почео сам тај рад реченицом: „Никада нисам видео балегара уживо.“ И онда сам наставио да ређам шта све нисам видео и где све нисам био. Две стране сам исписао. Египатске пирамиде, стадион Камп ноу, баобаб, поларна светлост, Кинески зид… Како сам само добро описао поглавицу племена Тучи-Бучи… Добро, то племе сам измислио, али наставника није забринуло то што по савани јурцају непостојећи ратници, него промашена тема.

Дејан Алексић, Балегар

————–

И ја имам слободне дане, не идем у школу од прошлог месеца, али у мом случају то се зове суспензија. Баш комична реч. Звучи као пензија, али има оно „сус-“ на почетку па изгледа да значи нешто друго. Углавном, не идем у школу и тек ће видети шта ће са мном. О томе се још расправља на разним местима. Или на лицима места. Вероватно ће ме пребацити у неку другу школу. Због тога за сада немам ни школске обавезе, домаће задатке и томе слично. Али не могу дотле да не радим баш ништа па зато сам себи измишљам домаћи. И не иде ми баш глатко. Ево, цело вече не могу да завршим рад на слободну тему. Нисам знао да је тако тешко писати о својој соби. А почетак ми баш обећава: „Зидови су равнодушни.“

Дејан Алексић, Балегар

————–

Таленат Кајмаковић Кристине био је божанствен. Зато је она свој стваралачки дар непрекидно показивала, на различите начине. Стизале су на ред нове, све захтевније теме: Зима у мом крају, Пролеће у мом крају и Лето у мом крају. Кајмаковић Кристина би увек детаљно исписала свој рад и са смешком га предала учитељици. Сваки пут учитељица је препознавала њену оригиналност. Понекад нам се чинило да је видно потресена због радова Кајмаковић Кристине. Ипак, јуначки је истрајавала у читању њених празних листова. Увек је умела да пронађе праве речи и опише њен дар:

– Прецизно! Јасно! Упечатљиво!

Владимир Вукомановић Растегорац, Кајмаковић Кристина или прича пуна празнина

 

Loading...