24. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: МАТИЈАС МАЈЕРХОФЕР

01.07.2024., 20:00

Аустријски оргуљаш Матијас Мајерхофер је професор оргуља на Високој школи за музику у Фрајбургу, и оргуљаш Фрајбуршке катедрале. У Београду ће, између осталих извести дела Антона Брукнера и на тај начин обележити јубилеј – 200 година од рођења овог значајног аустријског композитора и оргуљаша.
Концерт је подржао Аустријски културни форум у Београду који годинама препознаје важност Фестивала и пружа подршку реализацији.

Програм:
Дитрих Букстехуде (c. 1637–1707)
Токата ин де, BuxWV 155

Ђовани Батиста Перголези (1710–1736)
Соната ин Еф

Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Пасакаља, BWV 582

Антон Брукнер (1824–1896)
Постлудијум у де–молу

Франц Шмит (1874–1939)
Варијације и фуга у Де–дуру (Königsfanfaren aus Fredigundis)

Биографија:
Матијас Мајерхофер студирао је оргуље, рану музику и црквену музику на универзитетима у Грацу, Фрајбургу, Лајпцигу и чувеној Скола канторум у Базелу. Између осталих, његови професори су били Арвид Гаст, Андреа Маркон, Курт Нојхаузер и Мартин Шмединг.
Године 2007. био је победник реномираног међународног oргуљашког такмичења Пахелбел у Нирнбергу. Такође је освојио награде и на оргуљашком такмичењу Франц Шмит у Кицбилу, Међународном такмичењу Бах у Арнштату, Међународном оргуљашком конкурсу у Најмегену. Од тада, редовно концертира у престижним салама и на значајним фестивалима широм Европе, САД, као и у Русији, Јапану и Јужној Кореји. Као солиста и континуо извођач, наступао је са хоровима као што су Дрезденски хор Часног крста (Dresdner Kreuzchor) и Хор Светог Томе из Лајпцига (Thomanerchor), као и са Оркестром Државне капеле из Дрездена и Оркестром Државне капеле из Халеа.
Од 2009. до 2013. године предавао је оргуље на Универзитету за музику и театар Ф. Б. Менделсон у Лајпцигу. Године 2013. постао је професор оргуља и црквене музике на Универзитету Тексаса у Остину (САД), где је награђен за изузетна образовна постигнућа. Од 2014. до 2016. године је био оргуљаш у Презбитеријанској цркви Искупитеља у Остину, у којој се налазе два најважнија америчка инструмента из колекције Универзитета Харвард: историјске оргуље градитеља Едвина Холбрука и градитеља Чарлса Фиска, опус 46.
Мајерхофер је професор оргуља на Високој школи за музику у Фрајбургу од 2016. године. Такође ради као оргуљаш Фрајбуршке катедрале, где је као уметнички директор задужен за једну од водећих међународних концертних серија на оргуљама. Његови студенти су освојили преко 50 награда на државним и међународним такмичењима.

Loading...