24. Међународни фестивал „ДАНИ ОРГУЉА – DIES ORGANORUM“

26.06.2024-07.07.2024, 20:00

24. међународни фестивал Дани оргуља – Dies organorum
26. јун – 7. јул 2024
Катедрала Блажене Дјевице Марије, Хаџи Милентијева 75

Међународни фестивал Дани оргуља – Dies organorum од 2001. године организује Музичка редакција Културног центра Београда, а 24. издање ће се одржати од 26. јуна до 7. јула у Катедрали Блажене Дјевице Марије на Неимару.

Фестивал се одржава, на великим оргуљама градитељске куће Занин из Италије, на које смо, као грађани Београда, толико поносни, a захваљујући љубазности жупника Катедрале Блажене Дјевице Марије и Београдске надбискупије која у 2024. години обележава 100 година постојања. Драго нам је што ће овогодишње издање Фестивала бити део обележавања овог значајног јубилеја као пример успешне и драгоцене сарадње Културног центра Београда и Београдске надбискупије која непрекинуто траје од 2001. године.

У програму фестивала једнако је заступљено класично музичко наслеђе, као и савремене извођачке праксе и стваралаштво. Ове године ћемо слушати концерте оргуљаша из Италије, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Аустрије, Португалије, Шпаније и Србије, који су се при одабиру програма за београдски фестивал посебно осврнули на однос људског гласа и оргуља. Улаз на све програме фестивала је слободан.

Захваљујемо се искрено свима који су и ове године подржали фестивал: Министарство културе РС, Град Београд, Београдска надбискупија, Италијански институт за културу у Београду, Goethe-institut у Београду, Аустријски културни форум, Институт Сервантес у Београду, Acción Cultural Española ACE, УА МО Станислав Бинички, као и Alma Quattro.

КОНЦЕРТИ:
Среда, 26. јун у 20.00
Лоренцо Гијелми, оргуље (Италија) и Мешовити хор УА Станислав Бинички, диригент: Стефан Зекић

Четвртак, 27. јун у 20.00
Марко Петричић (Србија/САД)

Субота, 29. јун у 11.00
Концерт за децу – Oргуље у Артиш лабу (за узраст од 3 до 6 година)
Вишња Димитријевић, оргуље и Baby Artish

Понедељак, 1. јул у 20.00
Матијас Мајерхофер (Аустрија)

Уторак, 2. јул у 20.00
Младе наде – Стефан Рајнингер и Вељко Ненадић

Среда, 3. јул у 20.00
Берислав Јерковић, баритон (Хрватска) и Филипе Верисими, оргуље (Португалија)

Четвртак, 4. јул у 20.00
Лорето Араменди (Шпанија)

Петак, 5. јул у 20.00
Female affairs – Евелин Деген, флаута и Матијас Гојтинг, оргуље (Немачка)

Недеља, 7. јул у 18.30
Концерт полазника мајсторског курса

Недеља, 7. јул у 20.00
Данијел Рихтер, оргуље (Немачка) и Марко Пантелић, баритон (Србија/Немачка)

ЛЕТЊА ШКОЛА ОРГУЉА:
предавачи
Лоренцо Гијелми (Италија)
Марко Петричић (Србија/САД)
Матијас Мајерхофер (Аустрија)
Лорето Араменди (Шпанија)
Матијас Гојтинг (Немачка) – Шта је савремена музика за оргуље
Данијел Рихтер (Немачка) – Литература за оргуље и импровизација на концерту и на служби

Детљаније о програму концерата:
На свечаном отварању 24. издања Дана оргуља наступиће чувени италијански оргуљаш и професор Лоренцо Гијелми, врсни познавалац стваралаштва Јохана Себастијана Баха. Овом приликом придружиће му се обновљени хорски састав, Мешовити хор Уметничког ансамбла Станислав Бинички, који чини 16 талентованих певача. Хор ће водити диригент Стефан Зекић. У првом делу концерта, Гијелми је желео да публици пружи прилику да упоредно послуша хорске корале и оргуљске коралне прелудијуме Ј. С. Баха. Како звуче ови корали у извођењу људског гласа, а како на оргуљама? Овај однос је представљао велику инспирацију како ауторима, тако и извођачима, те је управо то тема која у мањој или већој мери прожима комплетан програм фестивала.
У другом делу концерта представиће две композиције Арва Перта, још једног композитора чији опус Гијелми цени и познаје. Пертов Магнификат и Salve Regina дела су у којима је постигнуто савршенство полифоније попут оног које налазимо у делима Баха. Концерт организујемо у сарадњи са Уметничким ансамблом Министарства одбране и уз подршку Италијанског института за културу у Београду.

Следеће вечери, у четвртак, 27. јуна у 20 часова, реситал ће извести домаћи оргуљаш Марко Петричић који дуги низ година живи и ради у Сједињеним Америчким Државама. Петричић је ванредни професор оргуља и црквене музике на Ball State University у Индијанаполису. Овај изузетни музичар и педагог добро је познат нашој публици, а велико нам је задовољство да га после дуже паузе, поново слушамо на фестивалу. Овог пута извешће разнолики репертоар како би приказао могућности Занинових оргуља, своје владање њиме, као и да подели са својом публиком омиљена дела из богатог репертоара за оргуље. Између осталих, одабрао је композиције Баха, које су му добро познате након темељне припреме компакт-диска J. S. Bach – Clavierübung III објављеног прошле године, као и дела Букстехудеа, Видора, Регера и Месијана.

Аустријски оргуљаш Матијас Мајерхофер ће наступити у понедељак, 1. јула у 20 часова. Мајерхофер је професор оргуља на Високој школи за музику у Фрајбургу чија се катедра за оргуље убраја у најзначајније европске школе, и оргуљаш Фрајбуршке катедрале. Добитник је награда на најзначајнијим оргуљашким такмичењима, а наступао је у Европи, Јапану, Јужној Кореји и САД. Избором програма осврнуће се на јубилеј композитора и оргуљаша Антона Брукнера – 200 година од рођења овог великана романтичарског периода обележава се широм света. Концерт је подржао Аустријски културни форум у Београду који годинама препознаје важност Фестивала и пружа подршку реализацији.

Као прилика да се промовишу и обогате своју професионалну биографију наступом на фестивалу осмишљена је програмска линија Младе наде, у оквиру које ће ове године наступити наши млади оргуљаши Вељко Ненадић и Стефан Рајнингер, студенти Факултета музичке уметности у Београду из класе Маје Смиљанић Радић. Они ће наступити у уторак, 2. јула у 20 часова. Осим као оргуљаш, Вељко Ненадић ће се публици представит и као композитор, својим остварењем Литанија, молитва за оргуље.

Португалски оргуљаш Филипe Верисимо наступиће заједно са редовним професором на Академији уметности у Осијеку, баритоном Бериславом Јерковићем у среду, 3. јула у 20 сати. Овај дуо ће пре тога наступити у Хрватској у организацији осијечке Академије уметности. Окосницу њиховог програма чине Листова дела за баритон и оргуље, а Верисимо ће као солиста извести део Пете оргуљске симфоније Ш. М. Видора. Однос гласа и оргуља Верисиму је веома блиска тема с обзиром на то да је као капел мајстор припремао бројна вокално-инструментална дела са хором цркве у Лапи, Порто, чији је оргуљаш. Ово је први пут да смо у прилици да угостимо оргуљаша из Португалије.

У четвртак, 4. јула у 20 часова ће наступити шпанска оргуљашица Лорето Араменди, која је титуларна оргуљашица Базилике Свете Марије у Сан Себастијану у којој се налазе чувене оргуље француског градитеља Каваје-Кола. Стални контакт са овим инструментом омогућио јој је да се посвети изучавању француског реперотара којим ће се представити и у Београду. Осим тога, извешће и дела Букстехудеа, Гласа, као и транскрипције дела Danse macabre Сен-Санса и Funérailles Листа. Њен долазак подржао је Институт Сервантес у Београду, који ове године обележава 20 година рада у Србији, као и Acción Cultural Española (AC/E).

У петак, 5. јула у 20 сати ће се представити дуо из Немачке, који спада у сам врх савремене музиче сцене, а који чине флаутисткиња Евелин Деген и оргуљаш Матијас Гојтинг. На фестивалу ће извести концерт под називом Female affairs, којим представљају дела савремених композиторки из целог света, Ане Гњатовић, Тоне Шерхен, Фарзије Фалах, Кајле Бартлет и Хилде Дијанде, пружајући нам увид у савремене музичке токове и месту оргуља у њима.

Фестивал ће, у недељу, 7. јула затворити наш баритон Марко Пантелић који се школовао у Србији, а тренутно гради успешну каријеру у Немачкој, и немачки оргуљаш Данијел Рихтер. Заједно ће извести циклус који се у Србији ретко изводи у целини, циклус песама Песме мртвој деци Густава Малера. Жеља уметника је да ово извођење посвете сећању на жртве трагедија у београдској Основној школи Владислав Рибникар, Дубони и Малом Орашју. Рихтер ће се представити и као солиста, изводећи између осталих дела и Сметанину Влтаву. Концерт је подржао Гете-институт у Београду који годинама препознаје важност и пружа подршку реализацији Фестивала.

Едукативни део фестивала, обједињен у Летњој школи оргуља, ће садржати мајсторске радионице и предавања гостујућих оргуљаша. Летња школа оргуља је бесплатна и намењена ученицима и студентима оргуља из Београда и региона, а одржаваће се у Катедрали Блажене Дјевице Марије. Својеврсна круна рада са европским оргуљашима и педагозима биће концерт полазника, који ће се одржати у недељу 7. јула у 18.30.

Концертни програм намењен едукацији најмлађе публике и неговању будуће публике Фестивала, као и прошле године, конципираће музичари из удружења BabyArtysh заједно са оргуљашицом Вишњом Димитријевић. Деца ће имати прилику да се упознају са грандиозним звуком великих концертних оргуља у Катедрали Блажене Дјевице Марије, као и са изгледом и конструкцијом самог инструмента, у суботу 29. јуна у 11 часова.

 

Loading...