24. Međunarodni festival „Dani orgulja“ – LETNJA ŠKOLA ORGULJA

26.06.2024-07.07.2024, 10:00

Tokom svoje posete Beogradu, gostujući orguljaši koji nastupaju na 24. međunarodnom festivalu „Dani orgulja – Dies organorum“ (26. jun – 7. jul 2024.) izdvojiće vreme da se susretnu sa studentima orgulja i kolegama orguljašima, kao i sa zainteresovanim studentima kompozicije, čembala i muzikologije i razgovaraju o odabranim temama koje proističu iz njihovih koncertnih programa ili interesovanja i projekata kojima su u poslednje vreme posvećeni.
Susreti će se odvijati u Katedrali Blažene Djevice Marije, a ovo je detaljan raspored i teme razgovora (moguće su manje izmene satnice u zavisnosti od broja prijavljenih polaznika).
Aktivni polaznici kurseva imaće priliku da se predstave festivalskoj publici na zatvaranju festivala Dana orulja u nedelju, 7. jula u 18.30 u Katedrali Blažene Djevice Marije.

Nedelja, 7. jul 2024. u 18.30
Koncerta polaznika Letnje škole orgulja

Program:
Johanes Brams (1833–1897)
Koralni preludijum Herzlich tut mich verlangen, op. 122/10
MAJA GRINALT

George Frifrih Hendl (1685 – 1759)
Sarabanda iz Svite u de–molu, HWV 437
JOVAN NEDELJKOVIĆ, MŠ Josip Slavenski

Luj-Nikola Klerambo (1676–1749)
Dialogue iz Suite du premier Ton
MATIJA MILIĆ, MŠ Josip Slavenski

Erik Vitaker (1970)
Sleep
SAMSON OFORJINDU

Ditrih Bukstehude (1637–1707)
Preludijum, fuga i čakona, BuxWV 137
ŽIVOJIN MLADENOVIĆ, Fakultet muzičke umetnosti

Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter, BWV 650
SIMONIDA ATANASKOVIĆ, Fakultet muzičke umetnosti

Johan Sebastijan Bah
Tokata i fuga u de–molu, BWV 565
MARIJANA GAVRANOVIĆ, Fakultet muzičke umetnosti

Prijavljivanje:
Pozivamo sve zainteresovane da se prijave za sustrete. Potrebno je da pošaljete svoje podatke mejlom na adresu damjana.njegic@kcb.org.rs, i to ime i prezime, godište, škola, angažovanje, kontakt telefon, kao i za koji sustret se prijavljujete. Ukoliko ste orguljaš i želite aktivno da učestvujete na nekom od kurseva, molimo Vas da dostavite svoj program (kompozitor i naziv kompozicije sa opusom).
Aktivni polaznici kurseva imaće priliku da se predstave festivalskoj publici na zatvaranju Dana orulja 7. jula u 18.30 sati u Katedrali Blažene Djevice Marije.

O predavačima:
LORENCO GIJELMI se posvetio proučavanju i izvođenju muzike renesanse i baroka. On je jedan od najuspešnijih interpretatora Bahovih dela za orgulje i čembalo. Koncertira širom sveta. Njegovu obimnu diskografiju su izdale kuće Passacaille, Winter & Winter, Harmonia mundi i Teldec.
Izdao je knjigu o Nikolausu Brunsu, radove i studije o izgradnji orgulja u 16. i 17. veku, kao i o interpretaciji dela J. S. Baha i drugih kompozitora baroknog perioda.
Predaje orgulje, čembalo i kamernu muziku na Institut za staru muziku Civica Scuola di Musica di Milano Bio je profesor orgulja u Skoli kantorum u Bazelu.
Gijelmi je titularni orguljaš Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu gde su orgulje Jirgena Arenda, na kojimaje izveo kompletan Bahov orguljski opus. Član je žirija međunarodnih takmičenja. Pod njegovim nadzorom je konstruisano više novih orgulja, uključujući i veliki instrument u Katedrali u Tokiju.
Godine 1985. je bio jedan od osnivača ansambla Il đardino armoniko. Godine 2005. je osnovao ansambl La Divina Armonia sa kojim je koncertirao na mnogim evropskim i japanskim festivalima.

MARKO PETRIČIĆ je završio master i doktorske studije na na Univerzitetu Indiajana u klasi dr Kristofera Janga. Predaje orgulje i teoriju muzike na Ball State University. Pre toga je predavao na Univerzitetu Indijanapolisa. Svira orgulje u Nortminster Prezbeterijanskoj crkvi u Indijanapolisu, a bio je i dirigent hora i orguljaš u Katedrali Hristove crkve i u luteranskoj crkvi Vitlejem u Indijanapolisu. Održao je resitale i majstorske kurseve na Univerzitetu Shanghai Normal u Kini, na Univerzitetu u Torontu, i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao uspešan izvođač (orgulje i bajan), Marko Petričić je osvojio najviše nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima u Italiji, Nemačkoj, Jugoslaviji, i Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je dva puta član žirija na Nacionalnom orguljskom takmičenju Fort Wayne.
Njegov najnoviji dupli kompakt disk J. S. Bach’s Clavierübung III, na kojem se predstavio kao orguljaš i harmonikaš, (sniman u Nortminster Prezbeterijanskoj crkvi na orguljama opus 154 graditeljske kuće CB Fisk), je izdat 2023. godine u produkciji izdavacke kuće MSR Classics.

MATIJAS MAJERHOFER je studirao orgulje, ranu muziku i crkvenu muziku na univerzitetima u Gracu, Frajburgu, Lajpcigu i čuvenoj Skola kantorum u Bazelu.
Godine 2007. je bio pobednik renomiranog međunarodnog orguljaškog takmičenja Pahelbel u Nirnbergu. Takođe je osvojio nagrade na orguljaškom takmičenju Franc Šmit u Kicbilu, Međunarodnom takmičenju Bah u Arnštatu, Međunarodnom orguljaškom konkursu u Najmegenu i drugim. Od tada, redovno koncertira u prestižnim salama i na značajnim festivalima širom sveta. Kao solista i kontinuo izvođač je nastupao sa horovima kao što su Drezdenski hor Časnog krsta (Dresdner Kreuzchor) i Hor Svetog Tome iz Lajpciga (Thomanerchor), kao i sa Orkestrom Državne kapele iz Drezdena i Orkestrom Državne kapele iz Halea.
Predavao je orgulje na Univerzitetu za muziku i teatar F. B. Mendelson u Lajpcigu i na Univerzitetu Teksasa u Ostinu (SAD), gde je nagrađen za izuzetna obrazovna postignuća.
Majerhofer je profesor orgulja na Visokoj školi za muziku u Frajburgu od 2016. godine, a takođe radi kao orguljaš Frajburške katedrale. Kao umetnički direktor orguljskih koncerata u Katedrali u Frajburgu, zadužen je za jednu od vodećih međunarodnih koncertnih serija na orguljama.

LORETO ARAMENDI je međunarodni koncertni izvođač i orguljaš Bazilike Santa Marija del Koro u San Sebastijanu (Španija) u kojoj se nalaze orgulje francuskog graditelja Kavaje-Kola iz 1863. godine. Održala je resitale na festivalima širom Evrope, u SAD, Japanu, Kanadi i Argentini, u renomiranim koncertnim salama.
Sarađivala je na projektima restauracije nekoliko orgulja u Francuskoj i Španiji.
Studije muzike je započela na Konzervatorijumu u San Sebastijanu gde je diplomirala klavir, čembalo, orgulje i kamernu muziku kod Loreto F. Imaz, Ester Mendiburu i Kristina Navahas. Nastavila je postdiplomske studije orgulja na Nacionalnom regionalnom konzervatorijumu u Bajonu u klasi Bernadet Karo i Estebana Landara. Na Visokom nacionalnom konzervatorijumu za muziku i ples (CNSMD) u Lionu učila je kod Žana Boajea, Luja Robiljiara i Žaka van Ortmersena i završila specijalizaciju iz orgulja. Studije čembala završila je na Pariskom konzervatorijumu u klasi Noel Spis. Trenutno predaje na Konzervatorijumu F. Escudero u San Sebastijanu. Bila je saradnik Baskijskog simfonijskog orkestra. Redovno nastupa kao solista i član različitih kamernih ansambala, kao orguljašica, pijanistkinja i čembalistkinja.

DANIJEL RIHTER (1993, Vircburg) je još kao dete radovao roditelje svojim izvođenjem klastera na klaviru. Prilikom obilaska crkve na školskom izletu u drugom razredu, otkrio je svoj životni san da nauči da svira crkvene orgulje. Kroz redovno muzičko obrazovanje, dospeo je na studije je crkvene muzike na Muzičkom univerzitetu Franc List u Vajmaru 2011. godine. Tokom studija proveo je godinu dana u Parizu sa prof. Kristofom Mantuom, i tako upoznao francusku muziku za orgulje. Po završetku studija u Vajmaru, studirao je snimanje i dizajn zvuka na Univerzitetu umetnosti u Berlinu, kada je imao priliku da uči i usavršava džez sviranje klavira kod Rolfa Zilkea. Na studijama je upoznao i svoju suprugu Maraike Rihter, sa kojom od oktobra 2022. godine deli poziciju kantora u Evangelističkoj crkvi u Hildenu.

MATIJAS GOJTING (Esen) je orguljaš i muzikolog. Kao solista redovno dobija pozive za nastup u okviru poznatih festivala posvećenih savremenoj muzici u Nemačkoj i u inostranstvu. Premijerno je izveo i snimio brojna dela za orgulje koja su mu posvećena.
Interdisciplinarna saradnja u polju improvizacije ga povezuje sa značajnim predstavnicima igre, glume i vizuelne umetnosti. Zajedno sa Evelin Degen je osnivač instredisciplinarnog ansambla PART.
Gojting je studirao crkvenu muziku na Univerzitetu umetnosti Folkvang u Esenu (orgulje kod Gerta Cahera) kao i muzikologiju na Rurskom univerzitetu u Bohumu gde je doktorirao na temu koncerata i sonata Johana Sebastijana Baha. Predaje na različitim univerzitetima u Nemačkoj i objavljuje radove o orguljskoj muzici u 20. i 21. veku. Bio je urednik izdanja Lexikon der Orgel (2007) zajedno sa Hermanom J. Bušom. Predsedavao je, zajedno sa Filipom Feldhortom, međunarodnim simpozijumom na Univerzitetu umetnosti Folkvang o kompozitoru i orguljašu Šarlu Turnemiru održanom 2022. godine.

Više informacija o gostujućim orguljašima možete pronaći na sajtu Kulturnog centra Beograda ili na ličnim stranicama muzičara.

Loading...