Predstavljanje knjige ESTETIČKI OGLEDI O SAVREMENOJ UMETNOSTI: TEATAR PRIVIDA I BOLI Vlatka Ilića

24.06.2024., 19:00

Nije potrebno spuštati se duboko u zdenac opštih mesta kako bi se naišlo na tvrdnju da se „danas više ne može znati šta je umetnost” i slične defetističke ili čak kolapsističke iskaze. U njihovim osnovama ima zasnovanosti u realnom: ne može se, primera radi, reći da granice između umetnosti i tzv. kreativnih industrija nisu porozne, niti da se jezik koji imamo za pitanja odnosa prema umetnosti sve češće ispostavlja kao nedostatan.

Estetički ogledi o savremenoj umetnosti: Teatar privida i boli donose jedno od mogućih „uprkos” zatečenom stanju: tematske i estetičke pretpostavke studije Vlatka Ilića počivaju na potrebi za prevrednovanjem ili, kada je to potrebno, predlaganjem novog pojmovnog aparata kojim bi se dali zahvatiti načini na koje se savremena umetnost danas pojavljuje u našem iskustvu, značajnim delom određenom promenama mnogih donedavno važećih paradigmi koje je stanje premreženosti i tehnološkog razvitka donelo. Zahvalno proizvoljne granice žanra za koji se autor opredelio doprinele su prilici da se suma teksta posvećena većma teatrološkim i pitanjima umetnosti performansa diskurzivno „izdigne” do predloga problemskog razmatranja mnogostrukih odnosa estetskog, društvenog i leksičkog koji određuju život savremene umetnosti.

U Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, u ponedeljak, 24. juna s početkom od 19č. O naslovu će razgovarati Divna Vuksanović, Nebojša Dugalić i autor.

Ulaz na program je slobodan.

—————————————–

O knjizi:
„U dobu u kojem se neretko raspravlja o gubitku karaktera (samo)razumljivosti umetničkih dela sa jedne, i njihovoj komodifikaciji usled dominacije aktuelnog, medijski zasnovanog kapitalizma, s druge strane, Vlatko Ilić u knjizi Estetički ogledi o savremenoj umetnosti: teatar privida i boli zagovara jedan drukčiji pristup problematici savremenog stvaralaštva. Analizirajući prilike u kojima se estetski uspela dela pojavljuju kao umetnost, a time i polje odnosa između društvenih relacija i umetničkih praksi, Ilić posebnu pažnju posvećuje doživljaju savremene umetnosti, te obrazlaže zašto bi iskustvo umetnosti trebalo misliti kao kvir iskustvo dezorijentisanosti, koje kao takvo može biti transformativno. Ova knjiga otuda predstavlja svojevrsnu odbranu umetnosti, a naročito pozorišne umetnosti, u trenutku kada nas mnogobrojni medijski proizvodi industrije zabave preplavljuju i prisiljavaju na bezumnu optičku potrošnju.”

Divna Vuksanović

 

O autoru:
Vlatko Ilić (Beograd, 1981) redovni je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde predaje na predmetima: Teorija kulture, Estetika, Savremena estetika, Estetika medija, Poetike digitalnih umetnosti, Filozofija medija, Uvod u studije kulture i Opšta metodologija sa epistemologijom, na svim nivoima studija. Autor je monografija: Estetički ogledi o savremenoj umetnosti: Teatar privida i boli (Estetičko društvo Srbije, Beograd 2023), Savremeno pozorište: estetsko iskustvo i prestupničke prakse (Sterijino pozorje, Novi Sad 2018) i Uvod u novu teoriju pozorišta (Nolit, Altera, Beograd 2011), i koautor monografije Nova kritička teorija: filozofija zabave, sa Divnom Vuksanović i Draganom Ćalovićem (Estetičko društvo Srbije, Beograd 2021). Kourednik je više tematskih zbornika iz oblasti filozofije medija, kao i zbornika radova Theatre within the context… and not just theatre (sa Irenom Ristić, Hop.La!, Fakultet dramskih umetnosti, Beograd 2016). Gostujući je predavač na Fakultetu umjetnosti u Podgorici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Pored naučno-istraživačkog rada, Vlatko Ilić je aktivan i u domenu pozorišnog stvaralaštva. Dobitnik je Specijalne Sterijine nagrade za režiju predstave Sam kraj sveta, po tekstu Ž. L. Lagarsa, u produkciji Malog pozorišta „Duško Radović”. Među njegovim režijama izdvajaju se: Priča o vojniku, Stravinski i Rami, Beogradska filharmonija, 2018; Ana Frank, prema Dnevniku Ane Frank, NP „Sterija”, Vršac 2016; Marks u Sohou, H. Zin, Scena Carina i JDP, Beograd 2013; radio-drame: Pars Hostilis, M. Karaklajić; Pet nivoa pet razgovora dr Svetolika Plesnika i dr Marije Polek, V. Klačar; Isceljenje, D. Vuksanović; i pozorišne instalacije realizovane u saradnji sa Vojislavom Klačarom: Radikalna intimnost, Theaterhaus G7, Manhajm 2023; Formiranje X Vlade Kraljevine Korete, Hebbel Theater, Berlin 2009; Osnivanje III Univerziteta u Kraljevini Koreti, Geschwister-Scholl-Haus, Lajpcig 2008

Loading...