19. Interakcija ▪︎ DKC

27.08.2024., 20:00

Svečano zatvaranje festivala i pretpremijera filmova snimljenih tokom Kampa Interakcija

Eho Interakcije 2024.
Beograd – utorak, 27. avgust 2024. u 20.00
Dvorana Kulturni centar Beograda

* U subotu, 10. avgusta, dolaskom četrnaest učesnika, studenata filmskih akademija iz 11 zemalja (Austrija, Bangladeš, Estonija, Hrvatska, Indija, Poljska, Rumunija, Rusija, SAD, Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo), počeće 19. Interakcija: studentski filmski kamp. Tokom boravka na Kampu, od 10. do 26. avgusta, učesnici će nastaviti, najpre da rade na istraživanju priča za svoje filmove, a potom će snimati i montirati svoje dokumentarce. Ove godine, tema je Tragovi koji nestaju. Studenti će se, sada već tradicionalno, okupiti u Kulturnom centru Beograda i, nakon uvodne radionice, otputovati u Čačak, Užice i Požegu, gde će, podeljeni u tri ekipe, snimati tri kratka dokumentarna filma.

Odabrani polaznici rade pod mentorstvom Efima Graboja, izraelskog reditelja i alumniste Interakcija Kampa, a filmovi će pretpremijerno biti prikazani 26. avgusta na svečanom zatvaranju Festivala Interakcija u Užicu, a tradicionalno i dan kasnije u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ovogodišnji učesnici Kampa – studenti režije, kamere, montaže, dizajna zvuka i produkcije, u prethodna dva meseca imali su priliku da slušaju onlajn predavanja nagrađivanih dokumentarista iz SAD – Džejmija Melcera, profesora na Stenford Univerzitetu, kao i Krisa Filiponea, čiji je dokumentarac Stanica Huntsville, koji je režirao zajedno sa profesorom Melcerom, premijerno prikazan na Berlinskom festivalu. Takođe, Megan Barker, antropološkinja i predavačica na UCL – Institutu za obrazovanje u Londonu i Uroš Živković, programski direktor Tačke povratka, podelili su svoje iskustvo o cirkularnim migracijama sa učesnicima Kampa.

Više o učesnicima ovogodišnjeg Interakcija Kampa možete pronaći OVDE.

Interakciju 2024 realizuje Nezavisni filmski centar Filmart, u okviru programa Užice – prestonica kulture Srbije 2024.godine u saradnji sa Gradskim kulturnim centrom Užice, a uz podršku Ministarstva kulture Srbije, Filmskog centra Srbije, Ministarstva turizma i omladine, Grada Užice, Grada Čačka, Opštine Požega, Ambasade SAD u Beogradu, podršku Vlade Švajcarske u okviru projekta Kultura za demokratiju koji sporovodi Hartefakt fond, Višegrad fonda, CEI – Centralno-evropske inicijative, British Council-a (kroz program CC4WBs), Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu, Media Deska – Kreativna Evropa Srbija, Austrijskog kulturnog foruma, Francuskog instituta u Beogradu, kompanija Cinnamon Films i Textil Užice, Poslovnog kluba Zapadne Srbije i drugih partnera.

 

Loading...