Koncert dua „Dragorad“

09.09.2024., 21:00

Duo Dragorad predstavlja kamerni ansambl koji čine violistkinja Miljana Stamenić i violončelistkinja Aleksandra Bengin. Kao dugogodišnje prijateljice i saradnice, Miljana i Aleksandra su odlučile da oforme ovaj sastav sa ciljem da istraže i popularizuju muziku pisanu za ovaj nestandardni sastav.

Program:
Karl Štamic
Duo za violu i violončelo u Ce–duru
Allegro
Grazioso
Rondo – Allegro

Roman Has
Varijacije na temu narodne melodije za violu i violončelo
Introdukcija i tema
Varijacija I
Varijacija II (Animato)
Varijacija III (Adagio)
Varijacija IV (Čardaš)

Rebeka Klark
Dva komada za violu i violončelo
Uspavanka
Groteska

Aleksandra Bengin
Putovanje (Journey)

Roman Has
Svita za violu i violončelo
Preludium
Ostinato
Interludium
Bolero
Finale

Biografije:
Miljana Stamenić (1993) osnovnu i srednju muzičku školu završila je u MŠ Kosta Manojlović u Zemunu, u klasi profesora Mihajla Mihajlovića. U tom periodu osvojila je nagrade na republičkim takmičenjima i stiče orkestarsko iskustvo nastupajući u zemlji i inostranstvu (Minhen, Moskva, Budimpešta, Sarajevo, Kotor, Podgorica, Krf).
Dve sezone za redom je nastupala kao članica orkestra CEI – Youth Orchestra sa najboljim mladim muzičarima Evrope, sa kojim je nastupala širom Italije (Asisi, Milano, Kaorso, Katania…). Godine 2010. postaje učenik odeljenja za talente MŠ Kosta Manojlović čime počinje rad sa profesorom Pantom Veličkovićem, u čijoj klasi je diplomirala i završila master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Bila je član BGO Dušan Skovran uz koji je ostvarila solistički nastup na Kolarcu (2016). Sa koleginicama osniva gudački kvartet Vae soli sa kojim je ostvarila zapažene nastupe u Srbiji i Crnoj Gori.
Usavršavala se na kursevima kod Igora Koretija-Kureta, Urliha fon Vroema, Aleksandra Miloševa, Aleksandra Zemcova, Matea Zuca i Gereta Lubea. Sarađuje sa nekoliko kamernih i simfonijskih orkestara (Kamerni ansambl 13 gudača, BGO Dušan Skovran, Jevrejski kamerni orkestar, Beogradski simfoničari, Kamerata Serbika, Simfonijski orkestar festivala Boljšoj, SO Makris, Beogradski kamerni orkestar, Beogradska filharmonija, Crnogorski simfonisjki orkestar). Od 2014. godine je član SO RTS-a.

Aleksandra Bengin (1992) je stekla osnovno muzičko obrazovanje u MŠ Josif Marinković u Vršcu na više odseka (klavir, violončelo, udaraljke). Završila je srednju muzičku školu u Beogradu (tri instrumenta). Studirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je završila osnovne studije klavira u klasi Aleksandre Pavlović, kao i osnovne, master i specijalističke studije violončela u klasi profesorke Sandre Belić. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod renomiranih violončelista kao što su Natalija Gutman, Valentin Raduciu, Vašti Hanter, Evgenij Rumjantsev, Maja Bogdanović i Leonid Gorohov.
Kao violinčelistkinja je svirala u brojnim orkestrima i kamernim ansamblima. Od 2022. godine je saradnik i član Simfonijskog orkestra RTS-a. Aktivno svira i nastupa kao član ansambla Dragorad, dua Bengin&Predolac, kamernog sastava BLISS i kao član Beogradskog omladinskog narodnog orkestra (BONO). Kao pedagog je radila kao profesor violončela u muzičkim školama Stevan Mokranjac u Požarevcu i Petar Stojanović u Ubu, a takođe i kao nastavnik klavira u MŠ Josif Marinković u Vršcu.

Loading...