Koncert alta Lidije Jovanović, mecosoprana Jane Spasojević i pijaniste Milivoja Veljića

16.09.2024., 21:00

Lidija Jovanović uspešno gradi karijeru u operskim kućama širom Evrope, a ovom prilikom će joj se na konceretu pridružiti Jana Spasojević. Zajedno će izvesti arije iz popularnih opera, a kao klavirski saradnik će nastupiti pijanista Milivoje Veljić.

Program:
Žak Ofenbah
Belle nuit, ô nuit d’amour (Barkarola), duet Đulijete i Niklausa iz opere Hofmanove priče

Klod Debisi
Voici ce qu’il écrit à son frère Pelléas, arija Ženevjev iz opere Peleas i Melisanda

Šarl Guno
Faites-lui mes aveux, arija Zibela iz opere Faust

Que fais-tu blanche tourterelle, arija Stefana iz opere Romeo i Julija

Žorž Bize
En vain pour éviter, arija Karmen iz opere Karmen

Habanera, arija Karmen iz opere Karmen

Žil Masne
Va! Laisse couler mes larmes, arija Šarlote iz opere Verter

Kamij Sen-Sans
Amour ! Viens aider ma faiblesse, arija Dalile iz opere Samson i Dalila

Hektor Berlioz
Vous soupirez, madame!, duet Here i Ursule iz opere Beatris i Benedikt

Biografije:
Lidija Jovanović (Beograd) je počela da uči klavir u klasi Ljerke Vukelje. Po završenoj srednjoj muzičkoj školi u klasi Olge Bauer i studija na FMU u Beogradu u klasi Ljiljane Vukelje, nastavila je master studije klavira u Lozani u klasi Žan-Fransoa Antoniolija. Uporedo sa studijama klavira je učila solo pevanje u klasi Ane Jovanović. Posle završenih osnovnih studija solo pevanja u Ženevi, je postala član Švajcarskog operskoj studija u Bernu, u klasi Natalie Štucman. Usavršavala se kod brojnih umetnika. Dobitnica je stipendija Eurobank EFG za najbolje studente Srbije, stipendija Max D.Jost i Ian Donald Wilson Memorial Scholarship.
Učestvovala je na obeležavanjima Svetskog dana muzike u Lozani i u Ženevi, i nastupaala na festivalima kao što su Dni muzyki Andrzeja Kurylewicza u Varšavi, 6. Festiwal Prawykonan u Katovicama, Opernfest u Berlinu i 5. Festival Ópera DeArte Medinaceli u Španiji. U Francuskoj je nastupala u operskim kućama Opéra-Théâtre de Metz i Opéra de Reims. Između ostalih, tumačila je uloge u operama Travijata, Figarova ženidba, Karmen i Rusalka. Nastupala je sa orkestrima kao što su Nacionalni simfonijski orkestar u Dablinu, Simfonijski orkestar RTS-a, Simfonijski orkestar Stavangera, Filharmonija Osla, Kraljevska filharmonija Liverpula, Orkestar nove muzike u Poljskoj i Ensemble Contrechamps u Ženevi.
Snimila je komapktdisk sa baroknim ansamblom I Gemelli (Monteverdi, Vespro della Beata Vergine), posle čijeg izdavanja će uslediti evropska turneja. Njena izvođenja su prenošena na stanicama radija kao što su Poljski radio, Espace 2, RBB-Kulturradio i Radio Suisse Romande.
Trenutno živi u Barseloni i predstavlja je Lerín Artists Management.

Jana Spasojević je osnovne studije solo pevanja završila u Beču u klasi Margarite Kirijaki a potom i master studije na Čengdu univerzitetu u Kini, gde je kao nosilac stipendije kineske vlade radila pod mentorstvom renomiranog tenora Oktavija Arevala. Obrazovanje je započela je u MŠ Božidar Trudić u Svilajncu da bi dalje školovanje nastavila u MŠ Kosta Manojlović u Zemunu, na odseku za klavir u klasi profesorke Tanje Jablanović, a istovremeno je razvijala talenat za solo pevanje u klasi profesorke Ane Jovanović. Jana je diplomirala i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Tokom školovanja je postala član ansambla Opere i Teatra Madlenianum, gde je 2013. godine ostvarila prvi profesionalni angažman (Dečak, Čarobna Frula, V. A. Mocart). Tokom studija u Beču se istakla u naslovnim ulogama Ivice u Humperdinktovoj operi Ivica i Marica i Orfeja u Glukovoj operi Orfej i Euridika. Vrlo rano u svojoj karijeri je postala član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu sa kojim je 2021. godine debitovala na festivalu Opera na vodi (Mercedes, Karmen, Ž. Bize). Od 2022. godine je solista Izni operskog festivala u Nemačkoj. Poseduje bogato iskustvo na koncertnoj sceni u zemlji i inostranstvu. Naročito se istakla na koncertima u Erbar Sali u Beču, na novogodišnjim koncertima u gradovima Čengdu i Peking, kao i serijom koncerata u Albert Holu u Kanberi. Jana je autor serije koncerata Youkali, koje uspešno izvodi širom Srbije.

Milivoje Veljić (Beograd) je diplomirao na Katedri za klavir, a doktorirao na Katedri za kamernu muziku Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Nagrađen je iz Fonda Jelena Pavlović kao najbolji diplomac Katedre za klavir. Dobitnik je Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti. Revija Muzika klasika ga je proglasila za najboljeg muškog izvođača u 2023. godini.
Kao afirmisani kamerni muzičar nastupao je u Indiji, Izraelu, Austriji, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, u više od trideset gradova Srbije, ali i u enklavama na Kosovu i Metohiji.
Često sarađuje sa Muzičkom produkcijom Radio televizije Srbije, Operom Narodnog pozorišta u Beogradu i Operom i teatrom Madlenianum. Zvanični je pijanista međunarodnog takmičenja Lazar Jovanović u prethodnih osam godina. Na festivalu Dani Josifa Marinkovića – Obzorja na Tisi angažovan je više puta. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Loading...